Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

G8-toppmøtet 2007 og Afrika

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har lovet at Afrika skal stå høyt på dagsorden under Tysklands ledelse både i EU og i riklandsgruppen G8. Er det et godt tegn for Afrika?
Fredag 18. mai 2007
Linker oppdatert: Torsdag 19. juli 2007

I år, 50 år etter at Ghana vant sin uavhengighet, går debatten om Afrikas utvikling med ny intensitet både i og utenfor Afrika (les mer her). G8-landenes forberedelser til toppmøtets Afrikafokus starter i Berlin neste uke, da medlemmene i Afrika Partnerskapsforum møtes for 8. gang (les mer her).

Noen kritikere frykter at G8 ikke vil holde løftene fra G8-møtet i Gleneagles i 2005, mens andre frykter at G8s "medisin" er feil (les mer om riklandsgruppen G8 her).

På Tysklands offisielle nettsider for G8-toppmøtet kan vi bl.a. lese (les mer her):

"Forbundskansler Merkel legger stor vekt på utvidelsen av G8s forbindelser med Afrika i form av partnerskap for reform. Hun føler at det trengs en ny politisk tilnærming til Europas nabokontinent og at dette ikke er en 'tapt sak'."

Toppmøtet vil bygge videre på den handlingsplanen for Afrika som G8-landene vedtok på toppmøtet i Kananaskis i Canada i 2002 (les mer her).

Hva Angela Merkel og Tyskland mener med "partnerskap" er forøvrig utdypet i et eget hefte om "Partnerskap for et sterkt Afrika - prioriteringer for tysk utviklingspolitikk", der Tysklands utviklingsminister, Heidemarie Wieczorek-Zeul, i forordet bl.a. skriver (les mer her):

"Det må alltid være klart at vi ikke har noen ferdiglagte blåkopier for Afrikas utvikling. Vi kan heller ikke eksportere tyske - eller europeiske - løsninger som Afrikas løsninger. Utviklingssamarbeid med Afrika i dag betyr partnerskap, gjensidig respekt og tillit, det betyr å arbeid sammen på basis av felles interesser for å løse viktige problemer. Tilbakeslag vil være uunngåelige, men for mange mennesker i Afrika er vedvarende framskritt mer oppnåelig nå enn det har vært på lang tid. Det er derfor Tyskland har satt Afrika høyt på sin politiske agenda."

Men om det forestående G8-toppmøtet under Tysklands ledelse i Heiligendam 6-8 juni vil bidra til beste for Afrika er det delte meninger om.

- Verden venter fortsatt, er tittelen på en rapport fra Oxfam som ble offentliggjort denne måneden (les mer her) og etterlyser oppfølging av løftene som ble gitt under G8-møtet i Gleneagles i 2005 - året da fattigdom skulle gjøres til historie (les mer her).

- G8: overrask oss - og ikke glem dine løfter!, er tittelen på en artikkel fra Nederlands tidligere utviklingsminister, Eveline Herfkens, som nå leder FNs tusenårsmålskampanje. Hun har ikke store forventninger og skriver bl.a. (les mer her):

"Om noen få uker vil 8 av verdens viktigste ledere møtes i Heiligendam. Sammen med dem vil media og aktivister fra hele verden være tilstede og nøye følge forhandlingene og være klare til å analysere følgende av hvert eneste ord. Så, når G8 møtes igjen, hva kan vi forvente? Vel, for de av oss som arbeider for oppnåelse av tusenårsmålene innen 2015, vil jeg si det ikke er mye."

Henning Melber, som er direktør ved Dag Hammarskjöld Foundation, mener imidlertid at G8-landenes ambisjon om å styrke Afrikas integrering i verdensmarkedet er feil politikk. I en kommentar i forkant av årets G8-toppmøte skriver han bl.a. (les mer her):

"Når alt kommer til alt har hverken globaliseringen siden slavehandelens dager eller afrikanske lederes samarbeid med mektige andre steder, uansett deres politiske eller ideologiske overbevisning, vist seg å gi meningsfulle og varige goder for flertallet på et kontinent som daglig kjemper for å overleve.

Videre integrering av de afrikanske samfunnene og økonomiene inn i verdensmarkedet, en prosess som siden kolonitiden var mye mer avansert enn andre steder i verden, antyder tvert i mot enda mer systematisk utbytting av kontinentets naturressurser og mer ekspensjon inn på lokale markeder."

Her hjemme er det flere organisasjoner som mobiliserer for tilstedeværelse under G8-toppmøtet (les mer her).  I en felles G8-plattform fra Attac, Spire – Utviklingsfondets ungdom, Changemaker, PRESS – Redd Barna Ungdom, Slett U-landsgjelda (SLUG) og Natur og Ungdom står det bl.a. (les mer her):

"G8 opptrer som en selvutnevnt verdensregjering. Til tross for at gruppen ikke har noe politisk mandat, tar den likevel avgjørelser av betydning for hele menneskeheten. I en verden med krig, sult, sosiale ulikheter, miljøødeleggelser og barrierer mot innvandrere og flyktninger, er G8 en del av problemet, snarere enn en del av løsningen."

Og mens G8-toppmøtet nærmer seg venter vi her hjemme fortsatt på den nye plattformen for norsk Afrika-politikk, som utviklingsminister Erik Solheim varslet i sin utviklingspolitiske redegjørelse i fjor (les mer her).


Aktuelle lenker:

Kommentarer og innspill:

  • G8: Surprise Us…and Remember Your Promises!, by Eveline Herfkens 12.05.07
    In a few weeks, eight of the world’s most important leaders will meet in Heiligendamm. Joining them will be media and activists from around the world, closely following the proceedings, ready to analyse the implications of every word. So as the G8 meets again, what can we expect? Well, for those working towards the achievement of the Millennium Development Goals by 2015, I would say not much.
  • The G8, Africa and Nepad, by Henning Melber, The Dag Hammarskjöld Foundation, 10.05.07
    From the beginning of this century, the G8 started cultivating a special intimate relationship with representatives of a ‘new Africa’, in response to their courting.
  • Blair's legacy at risk as G8 countries fall short on promises, Oxfam warns, pressemelding fra Oxfam, UK 10.05.07
    Blair's legacy is ultimately dependent on getting all the G8 countries to fulfil the promises they made in 2005.
    - Verden venter, Fellesrådet for Afrika 15.05.07
  • G8 Asked to Keep Its Promises, IPS 10.05.07
    With only a couple of weeks to go to this year's summit of the group of the eight most industrialised countries (G8), Africa and its immense needs are again the theme of the day.
  • Merkel to Push G8 to Meet Africa Aid Pledges, Der Spiegel 25.04.07
    German Chancellor Angela Merkel has called on the rich nations of the world to step up and make good on their commitments to helping Africa -- two years after the lofty promises made at the G8 summit in Gleneagles.

Medieklipp og -debatt:

  • - Jobb for å legg ned G8, Klassekampen 08.06.2007
    G8 er de rike utbytternes klubb, hevder sørafrikanske Hassen Lorgat i Rostock. CARE Norge mener G8 bør erstattes av en «ansvarlig organisasjon».
  • Store utviklingsland lunkne til G8s klimaavtale, Dagbladet (NTB) 08.06.07
    Lederne for fem store utviklingsland ber om større innflytelse på store globale avgjørelser etter at G8-lederne ble enige om en klimaavtale.
  • Enige om klimaavtale, Aftenposten 08.06.07
    Tysklands Angela Merkel fikk det som hun ville. Det ble enighet om en klimaavtale på G8-møtet i Heiligendamm.
  • Afrika løfter seg selv, Ny Tid 08.06.07
    G8-landene har brutt Afrika-løftene sine. Likevel går det bedre med mange afrikanske land enn på lenge.
  • - Oppløftende klimaerklæring, Dagbladet (NTB) 08.06.07
    Klimaerklæringen fra G8-møtet kan bety fortgang i de internasjonale klimaforhandlingene i FN-regi, mener klimaforsker Pål Prestrud.
  • Redd for at dette bare blir ord, Dagbladet.no 08.06.07
    - Men et skritt i riktig retning, sier Naturvernforbundets leder.
  • Skuffet over lite konkret avtale, Dagbladet.no 08.06.07
    Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) skulle ønske at G8-landene hadde laget en mer forpliktende klima-avtale.
  • Bush skrek på Bono, VG (Nett) 07.06.07
    - Vi synes det er fint at G8-lederne er opptatt av klima og fattigdomsbekjempelse, men vi ønsker at de skal diskutere dette i andre og mer åpne forum som for eksempel FN. Nå fremstår de som en frimurerlosje, sier Marte Nilsen i Attac Norge om G8-deltagerne.
  • Klimastrid til lunsj og middag, Dagsavisen 07.06.07
    Tysklands forbundskansler Merkel har vært fast bestemt på å gjøre klima og drivhuseffekt til hovedsak på årets G8-møte. I går spiste hun lunsj med George W. Bush i et forgjeves forsøk på å få ham på glid.
  • USA på gli mot klimaavtale, Aftenposten 07.06.07
    USA kan tenke seg en klimaavtale i FN-regi som kan erstatte Kyoto-avtalen etter 2012. Forbundskansler Angela Merkel er tilfreds etter gårsdagens samtaler med president George W. Bush.
  • Demonstranter brøt gjennom sperringer, Aftenposten 07.06.07
    Det har oppstått kamper mellom politi og demonstranter i området rundt G8-toppmøtet i Heiligendamm i Tyskland.
  • Demonstranter slår leir rundt G8-hotellet, Dagbladet.no 07.06.07
    Mens Bush, Merkel og de andre G8-lederne fortsetter sine møter ved luksushotellet, slår demonstrantene ned leir utenfor det 12 kilometer lange gjerdet som er satt opp rundt møtestedet.
  • Legg ned sirkuset!, Kommentar av Alf Ole Ask i Aftenposten 06.06.07
    President George W. Bush er på G8-møtet i spissen for et reisefølge på 1000 mann og noen damer. Det er bare ett tegn på at G8-møtene har overlevd seg selv.
  • Åpner slaget om G8, Klassekampen 06.06.07
    G8 ønskes i dag velkommen av flere tusen aksjonister som vil blokkere tilførselen av champagne og oversettere til møtet. Beskjeden er klar: Møtet burde ikke finne sted.
  • - Uten klimaavtale er G8 en fiasko, Dagens Næringsliv (NTB) 06.06.07
    Alt annet enn en global avtale om å redusere CO2-utslippene ville være en fiasko for toppmøtet i G8 sier den britiske statsministeren Tony Blair.
  • Blair: Jeg kan overtale Bush, Dagbladet.no 06.06.07
    Statsministeren mener han kan få Bush med på globale miljøkrav under G8-møtet.
  • EU og Japan enige om klimamål, Dagens Næringsliv (NTB) 06.06.07
    Merkel ønsker at G8-møtet skal bli enig om et mål på en halvering av utslippene, men USAs president George W. Bush er ikke enig. I forrige uke la han fram en ny plans som bare innebærer at de 15 landene som slipper ut mest CO2, skal møtes for å drøfte reduksjoner.
  • Lite gøy på landet, Kommentar av Svein A. Røhne i VG 06.06.07
    Det blir ikke mye gøy på landet når verdens mektigste politikere i dag samler seg på det knøttlille badestedet Heiligendamm på den tyske Østersjøkysten.
  • – G8 er på defensiven, Klassekampen 05.06.07
    Utkastet til slutterklæring fra G8-toppmøtet er ment å bare opprettholde dagens orden, hevder Walden Bello fra Focus on the Global South.
  • Frykter mer G8-vold, Aftenposten 05.06.07
    De voldelige opptøyene lørdag har helt tatt fokus bort fra de viktige sakene som lederne for verdens åtte mektigste nasjoner skal diskutere på det gamle badehotellet i Heiligendamm.
  • G8-grunnlegger: – Bare spetakkel, Dagsavisen (NTB) 05.06.07
    - Alt er bare et eneste stort mediespetakkel, sier Helmut Schmidt.
  • Nesten 50 arrestert i G8-demonstrasjon, VG (NTB) 05.06.07
    Nesten 50 demonstranter er arrestert i en ny demonstrasjon mot G8-møtet i Rostock. Rundt 10.000 deltok i demonstrasjonen, som stort sett forløp fredelig.
  • Italienere bruker mer på is enn bistand, Dagbladet.no 05.06.07
    Denne uken er det duket for G8-møte i den tyske byen Heiligendamm. Rundt to år etter at de i Gleneagles vedtok å doble den samlede bistanden til verdens fattige, er målet langt fra nådd.
  • Klimaløfter kan bli torpedert, Dagsavisen 05.06.07
    Klimastriden mellom USAs president George W. Bush og de europeiske lederne kan torpedere Tysklands mål om konkrete løfter etter G8-møtet.
  • Vold, misnøye og G8, Lederkommentar i Aftenposten 04.06.07
    Det må stilles krav til de mektige, og maktbalanse er å foretrekke fremfor ubalanse. Men dersom en ny verden virkelig skal være mulig, kan den ikke innføres med vold. Det må både demonstranter og mektige industriland begripe.
  • Klimaproblem, Lederkommentar i Dagbladet 03.06.07
    Europa og USA står langt fra hverandre foran G8-landenes toppmøte som blir innledet i det tyske badestedet Heiligendamm i neste uke.
  • Våre utslipp, Lederkommentar i Aftenposten 03.06.07
    Når de ledende vestlige industrimakter samt Russland og Japan kommer sammen denne uke, vil spørsmålet om tiltak mot global oppvarming bli et viktig tema.
  • - 100 000 demonstranter til G8-møte, Dagbladet.no 03.06.07
    Tyske myndigheter frykter at det at aksjonene vil bli voldelige, og mer enn 13 000 politimenn er beredt dersom det skulle være det minste tegn til bråk. Lederne for de åtte rikeste landene i verden vil diskutere fattigdom, handel, klimaforandringer og AIDS-epidemien på G8-toppmøtet som varer i tre dager.
  • 500 skadet etter de blodige gatekampene, Aftenposten (NTB-DPA-Ritzau) 03.06.07
    433 politifolk og om lag 60 demonstranter ble skadet under sammenstøtene i den tyske byen Rostock lørdag, ifølge tysk politi.
  • Kampen om rikmannsklubben, Klassekampen 02.06.07
    Når 100.000 demonstranter er ventet til Rostock i dag, vil et av kravene som reises være at G8-møtet kommende uke må bli det siste siden rikmannsklubben ble startet i 1975.
  • Skal stenges ute, Dagsavisen 02.06.07
    Rundt 100.000 demonstranter er i dag ventet i den tyske byen Rostock før G8-møtet. Men under toppmøtet skal demonstrantene holdes på trygg avstand fra verdens toppledere.
  • Venter hundre tusen, Vårt Land (NTB) 02.06.07
    Rundt 100.000 deltakere til dagens G8-demonstrasjon i den tyske byen Rostock. Også norske aksjonister er til stede.
  • Bushs klimautspill møter hard kritikk, Aftenposten (NTB) 02.06.07
    EU-kommisjonens president José Manuel Barroso retter skarp kritikk mot klimautspillene til USAs president George W. Bush i forkant av neste ukes G8-møte i Tyskland.
  • – G8 plyndrer Afrika, Klassekampen 01.06.07
    Vi lever med et nykolonialt system der G8 har for stor makt over Afrikas utvikling, mener utviklingsøkonom Charles Abugre i Christian Aid.
  • Ber om mer støtte til Afrika, E24 21.05.07
    G8 vil at de rike landene skal gi mer til Afrika. Løftene fra 2005 er allerede glemt, mener kritikerne.
  • G8 på besøk hos Merkel, Kommentar av Bjarte Botnen i Vårt Land 19.05.07
    G8 er en organisasjon for de store og rike. Helt siden 1975 har representanter for de sterkeste industrilandene kommet sammen for å drøfte utviklingen innenfor verdensøkonomien. Det høres viktig, men litt kjedelig ut. De første årene gikk det stille for seg, men i 1979 startet de første demonstrasjonene under G8-møtet i Japan. Seks år senere var 20.000 på gatene i Bonn for å protestere mot USA.
  • Bush nekter å sette klima-mål, Aftenposten 19.05.07
    George W. Bush vil stryke målet om å halvere klimagassutslippene innen 2050 i en G8-erklæring.
  • Klimastrid foran G8, Dagsavisen 16.05.07
    USA insisterer på å fjerne alle forpliktende avsnitt om klimatiltak fra sluttdokumentet fra det kommende G8-møtet. Tysklands ambisiøse planer for ny fart i klimapolitikken torpederes.
  • Bygger mur rundt G8, Klassekampen 15.05.07
    Tyske myndigheter har brukt over 100 millioner kroner på å mure inn statsledere som samles til toppmøte i badebyen Heiligendamm.

Mer om G8 på rorg.no:


Søk:

Avansert søk

Sagt om G8:


"Mine damer og herrer, det er i økende grad blitt klart at vi alle - selvsagt Europa, men også andre regioner - må se lenger enn vår egen nese. Ellers vil vi ikke være i stand til å forme globaliseringen. Det er derfor spørsmålet om hvordan vi bedre kan integrere Afrika i den globale økonomien er ett av det tyske G8-presidentskapets prioriteringer."

Angela Merkel
i tale til Verdens økonomiske
forum i Davos 2007

"G8 opptrer som en selvutnevnt verdensregjering. Til tross for at gruppen ikke har noe politisk mandat, tar den likevel avgjørelser av betydning for hele menneskeheten. I en verden med krig, sult, sosiale ulikheter, miljøødeleggelser og barrierer mot innvandrere og flyktninger, er G8 en del av problemet, snarere enn en del av løsningen."

Attac, Slett U-landsgjelda,
Spire, PRESS, Changemaker
og Natur og Ungdom
i en felles G8-plattform

"G8 er en organisasjon for de store og rike."

Bjarte Botnen i kommentar
i Vårt Land 19.05.07

"Akkurat som Gordon Browns 'moralske korstog' oppfordrer oss til å glemme det 'væpnede korstoget' han var med på å finansiere, så har også den statlig sponsede kampanjen for 'rebranding' av selskaper som jobber i Afrika fått oss til å glemme hva Shell har gjort i Nigeria, hva Barclys og Anglo American og De Beers har gjort i Sør-Afrika og hva British American Tobacco har gjort nesten overalt. Fra nå av vil G8 ha oss til å tro at disse selskapene er Afrikas beste venner. I 'gjør fattigdom til historie's navn har G8 gitt et nytt Østindiakompani mandat til å styre kontinentet."

George Monbiot
i
en kommentar 9. juli 2005

"G8 sitter som kjent allerede med armene dypt begravet i Afrikas jord og spar til seg verdiene. Og på toppen av pengestrømmen, både inn og ut, Bushs tidligere viseforsvarsminister Paul Wolfowitz, nå sjefen for Verdensbanken."

Sidsel Benneche Osvold
i
Dagbladet 02.07.05

"Det er ... fristende å konkludere med at verden kan klare seg uten G8-landenes forsøk på å leke Mor Teresa. Men med en slik oppfatning kan man lett bli svar skyldig på spørsmålet om hva som vil skje dersom G8 utelukkende arbeidet for sine egne lands interesser."

Sten Inge Jørgensen
i boka "Vesten mister grepet",
Kagge Forlag 2007

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.