Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Søkeresultat

Søk etter Bush gav 117 treff.

tirsdag 16. august 2005

Utvikling versus sikkerhet og reform foran FN-toppmøtet

Mens frivillige organisasjoner, utviklingsland og Norge presser på for å få utvikling på dagsorden på FN-toppmøtet i september, synes USA det er alt for mye utvikling i utkastet til sluttdokument. - Miraklenes tid er ikke forbi, melder imidlertid den norske Tusenårsmålskampanjen. Mens også internasjonal uenighet om utvidelse av sikkerhetsrådet truer med å ta oppmerksomheten bort fra FNs tusenårsmål fikk Tusenårsmålskampanjen kjortelkledde amerikanere til å gå på vannet for tusenårsmålene under Øyafestivalen i Oslo.


onsdag 10. august 2005

Terrorismens strategi og vestens ansvar


Av John Y. Jones og Øystein Tveter, IGNIS

”Vesten har skylden” er overskriften i Dagbladet 26. juli. Londons borgermester Livingstone og Oslos imam Bukhari peker på at vestens rolle i den arabiske verden har lagt et farlig grunnlag for mobilisering til en terrorismen som slår til mot vestlig sivilisasjons mest utsatte: sivilbefolkningen. De to støttes av forskere ved Chatham House i England som sier at dagens ledere har gjort verden mer utrygg.


onsdag 27. juli 2005

Før U2 og After 8


Av John Y. Jones, IGNIS

U2’s Bono kommer til å snakke om fattigdomskampen når han entrer scenen på onsdag. I ’93 snakket han om hvalfangst. Også denne gangen bør man være kritisk til det han sier. Jeg har vært på alle U2s konserter i Norge og har lært å skille mellom artisten og aktivisten. For når Bono reiser rundt i Afrika med amerikanske handelsministre eller haiker med privatflyet til Tony Blair eller Bill Gates, skjer det noe. Vi så resultatet i Gleneagles 2. juli da han skamroste Blair og G8-lederne som riddere for verdens fattige, og satte gjeldsaktivister i forlegenhet.


onsdag 20. juli 2005

Hva kom ut av G8-møtet?

Bono og Bob Geldof jublet og skrøt av G8 etter at G8-møtet ble avviklet i Gleneagles i Skottland for snart to uker siden. I det britiske parlamentet kunngjorde statsminister Tony Blair at en dobling av bistanden til Afrika var "en mektig prestasjon" av G8-landene. Det er imidlertid knapt noen jubel å spore hos sivilsamfunnet verken i Nord eller i Sør, som nå også frykter at den varslede gjeldssletten undergraves av ytterligere betingelser.


tirsdag 05. juli 2005

Blair, G8-møtet og Afrika

Storbritannias statsminister Tony Blair har i sin tid som statsminister vist stor og økende interesse for Afrika og kontinentets utviklingsproblemer. Det samme kan sies om Storbritannias finansminister Gordon Brown. Finansministeren har over mange år internasjonalt stått fram som en meget sterk og energisk talsmann for en rask økning av den offentlige bistanden i de rike land som ennå ikke har nådd 0,7 prosent av BNI. Brown har vist en vedvarende interesse for hvordan internasjonal handel virker for de fattigste deltakerlandene som nesten alle er afrikanske, og han var for et par år tilbake den som i EU sammenheng tok initiativet til en arbeidsgruppe bestående av hans selv, Frankrikes og Tysklands statsminister for å se på muligheten for en internasjonal skattlegging av det vi kaller internasjonal transaksjonsøkonomi eller kasinokapitalismen (Tobin skatt). Alle bistandsministere i Blairs regjeringer har siden midten av 1990 tallet vist stort internasjonal engasjement og tatt mange initiativ når det gjelder giver samarbeid om bistanden.


mandag 20. juni 2005

G8 og gjelda - et lite skritt, men i hvilken retning?

Finansministrene i riklandsgruppen G8 kunngjorde nylig sin beslutning om å slette all gjeld til 18 av de fattigste og mest gjeldstyngede landene i verden.  Til tross for overveldende mottakelse i internasjonal presse er det slett ikke alle som er imponert. Gjeldsslettebevegelsen i Afrika (African Jubilee South) hevder at G8-landene samtidig har styrket sin kontroll over de fattige landenes økonomi, til skade for befolkningen - og utenriksminister Delano Franklyn fra Jamaica, som for tidene har formannskapet i G77, er heller ikke imponert.


mandag 06. juni 2005

G8-forventninger: er det lov å håpe?

Vi vil så gjerne håpe og tro at de mektige lederne i de rike G8-landene nå virkelig kjenner presset fra Live8-konsertene, fra kampanjene for å "gjøre fattigdom til historie" og alle andre som krever avskaffelse av fattigdommen, en rettferdig verden og bærekraftig utvikling. Men USAs president, George Bush, har gjort det klart at han reiser til G8-toppmøtet for å ivareta USAs interesser og på hjemmebane har finansminister Gordon Brown tonet ned forventningene etter å ha blitt kritisert for tåkelegging og overdrivelser av hva som egentlig er oppnådd.


onsdag 25. mai 2005

Hvem tjener og hvem taper på globalisering?


Av Helene Bank, IGNIS

I mange publikasjoner og i media i Norge og internasjonalt beskrives i optimistiske toner den raske økonomiske veksten som for tiden vises i store utviklingsland som Kina, India og til dels Brasil. Det hevdes ofte at det er globaliseringen som disse landene tjener på. Denne artikkel søker å nyansere bildet.



RORG Nyhetsmelding
Fjern meg fra lista Mer info
Nyhetskanal  Nyheter (js-feed)
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 05. mai
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?