Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Dokumenter

Sider: 123 »
onsdag 16. november 2005

Bistand diktert av Banken


Av Maren Sæbøe - Klassekampen

Det har foregått en «verdensbankifisering» av norsk bistand mener Utviklingsfondet og stiftelsen Ignis. Og det skal mer til en en budsjettjustering for å rette på det.


onsdag 16. november 2005

Gud velsigne Norge


Av Maren Sæbøe - Klassekampen

Den nye regjeringens kursendring i utviklingspolitikken, som blant annet betyr mindre vektlegging av Verdensbanken som utviklingsverktøy, har blitt lagt merke til utenfor Norge. Blant gratulantene er fredsprisvinner og erkebiskop Desmond Tutu.


tirsdag 15. november 2005

Å hoppe etter Hilde


Av Halle Jørn Hanssen

Bjørn Wirkola husker vi som verdens beste skihopper en gang for lenge siden. Derav har vi fått munnhellet om å hoppe etter Wirkola. Det vil si at det anses som vanskelig og krevende å overta en viktig oppgave etter en dyktig forgjenger.

Her gjelder det utviklingsministeren i den nye Stoltenberg regjeringen etter Hilde Frafjord Johnson. For det hersker neppe annet enn utbredt politisk enighet både i Norge og ute i den store verden om at det var en meget dyktig norsk statsråd som nylig fratrådte etter nærmere 7 års virke.fredag 21. oktober 2005

Turning away from the World Bank

Norway turns away from the World Bank and increasingly towards the UNonsdag 06. juli 2005

De Sotos enkle verden


Av Aksel Nærstad, Utviklingsfondet

Den peruvianske økonomen Hernando de Soto er blitt en guru for markedsliberalistene innen utviklingspolitikk og kamp mot fattigdom. Nå skal han sammen med USAs tidligere utenriksminister, Madeline Albright,  lede en høynivåkommisjon som den norske regjeringen har tatt initiativet til. 


tirsdag 05. juli 2005

Blair, G8-møtet og Afrika

Storbritannias statsminister Tony Blair har i sin tid som statsminister vist stor og økende interesse for Afrika og kontinentets utviklingsproblemer. Det samme kan sies om Storbritannias finansminister Gordon Brown. Finansministeren har over mange år internasjonalt stått fram som en meget sterk og energisk talsmann for en rask økning av den offentlige bistanden i de rike land som ennå ikke har nådd 0,7 prosent av BNI. Brown har vist en vedvarende interesse for hvordan internasjonal handel virker for de fattigste deltakerlandene som nesten alle er afrikanske, og han var for et par år tilbake den som i EU sammenheng tok initiativet til en arbeidsgruppe bestående av hans selv, Frankrikes og Tysklands statsminister for å se på muligheten for en internasjonal skattlegging av det vi kaller internasjonal transaksjonsøkonomi eller kasinokapitalismen (Tobin skatt). Alle bistandsministere i Blairs regjeringer har siden midten av 1990 tallet vist stort internasjonal engasjement og tatt mange initiativ når det gjelder giver samarbeid om bistanden.fredag 20. mai 2005

"Dialog" med David Hansen

Utenriksdepartementets ”dialog” med organisasjonene om endringer i forvaltningen av informasjonsstøtten er dessverre en karikatur og ingen reell dialog. Dette får vi igjen bekreftet i innlegget fra utviklingsministerens politiske rådgiver, David Hansen, i hans tilsvar til oss 12. mai.


torsdag 12. mai 2005

Svar på RORG-kritikk


tirsdag 10. mai 2005

Dårlige UD-forslag truer informasjon

Nok en gang synes det som om Utenriksdepartementet (UD) kan ha sløst penger og tid på en omfattende ekstern gjennomgang av opplysningsarbeidet, som den velger å se bort fra eller endog gå på tvers av. Men det trenger ikke bli slik.mandag 09. mai 2005

Livet på lånt tid


Av Arne Johan Vetlesen

Vi vet alle at Janet Jackson viste puppen sin i et amerikansk TV-show. Men visste du at vi - menneskeheten - har ødelagt to-tredjedeler av de naturressurser som trengs for å sikre fortsatt menneskelig eksistens på jordkloden?


mandag 02. mai 2005

Lær av historien


Av Maren Saebø

Tore Linné Eriksen har rukket med mye i livet. Han har studert historie, jobbet med bistand, vært politisk aktiv, undervist, studert enda litt til, og ikke minst: skrevet mange bøker. Og han har ikke tenkt å gi seg nå.


Sider: 123 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?