Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Kommentar/debatt:

God tur, Solheim!

Når utviklingsministeren snart setter kursen mot Det sørlige Afrika får han en glimrende sjanse til å fortelle om Soria Moria-løftene vedrørende Verdensbanken.
Av John Y. Jones, IGNIS | Onsdag 18. januar 2006
Linker oppdatert: Torsdag 13. juli 2006

Innlegget sto på trykk i avisa Klassekampen 18.01.06
For lenker og debatt, se
her

John Y. Jones, IGNIS

Nyheten om at Norges nye regjering eksplisitt ville snu seg bort fra Verdensbanken og mot FN, fikk erkebiskop Tutu i Sør-Afrika til å juble. Vi håper minister Solheim tar seg tid til å snakke med Tutu når han besøker biskopens hjemland, og forsikre om sin lojalitet til Soria Moria erklæringen og hvordan han har tenkt å implementere den. Vi har gitt Tutu beskjed om at Solheim er på vei.

Det vil forresten også oppmuntre oss andre som har vært på leting etter signaler fra Solheim. Mens utenriksministeren har lagt ut et 40-talls taler og artikler på sin hjemmeside, har Solheim bare en eneste en. Til gjengjeld handler den om AIDS-innsatsen Norge ivrer for. Og det er nettopp i bruddet med den stramme penge- og finanspolitikken som Verdensbanken og IMF legger på landene, at vi ser muligheten for å frigjøre innsatsen mot AIDS i Afrika. Vi får nemlig meldinger om at lokale planer om flere leger og sykepleiere til å stelle døende og hindre spredning, stadig må legges til side nettopp etter krav fra Verdensbanken og IMF.

Derfor kan Soria Moria erklæringen gi håp i Afrika, håp om at Verdensbankens og IMFs tunge bører vil bli fjernet. Og signalet vil smitte over på andre land og hjelpere. Solheim kan lette hverdagen for dem, ikke bare ved å forsikre at Norge ikke vil bidra til økte belastninger, men snarer garantere økt innsats og forståelse for lokale behov, ønsker og innsats.

God tur, Solheim. Vi skal kikke etter på hjemmesida di hva du har å forteller Afrikanerne og oss.

Aktuelle lenker og debatt:

  • Utviklingsministeren til det sørlige Afrika 5.-11. februar, pressemelding fra UD 16.01.06
  • IMF hindrer tusenårsmålene, aktuell debatt av Christoffer Ringnes Klyve og Vegard Hole, Attac, 11.01.06
    Vi observerer med glede at Norad selv har begynt å se på IMF sin rolle i bistanden. De vurderer såkalt ”gradert respons” der man unngår at bistanden skrus helt ”på” eller ”av” som følge av for eksempel IMF-kritikk. Dette er en bra begynnelse, men Norge kan gjøre mer.
  • Hva vil Erik gjøre annerledes enn Hilde?, aktuell debatt av Arnfinn Nygaard, 11.11.05
    Regjeringsplattformen framforhandlet på Soria Moria bærer bud om ny kurs – også i utviklingspolitikken. Den blir tøff å følge.

Bakgrunnstoff og nyheter:John Y. Jones, IGNIS | E-post: jones@norignis.org
Nyhetskanal  Nyheter (js-feed)

Om aktuell kommentar/debatt:


"Aktuell kommentar/debatt" på RORG-Samarbeidets ressurssider for Nord/Sør-interesserte formidler aktuelle kommentarer og debattinnlegg fra personer og medlemsorganisasjoner innenfor RORG-Samarbeidet.

Målsettingen er:

  • å stimulere til kritisk debatt om norsk sør-politikk og sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål og
  • å synliggjøre medlemsorganisasjonenes rolle som "vaktbikkje" overfor norsk sør-politikk og deres deltakelse i debatten om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål.
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.