Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Den årlige styrkeprøven

I helga startet Verdens sosiale forum i Nairobi og idag samles Verdens økonomiske forum i Davos. Den årlige styrkeprøven mellom verdens maktelite og dens mer eller mindre folkelige motkrefter er igang, blant annet om Doha-runden.
Onsdag 24. januar 2007
Linker oppdatert: Mandag 29. januar 2007

- Gjett hvor makten ligger, foreslo Aftenpostens Kathrine Aspaas i en kommentar forrige uke (les mer her) og oppsummerte selv dagens situasjon slik:

"Hvem har mest å tjene på å endre verdensordningen? De fattige.
Hvem har mest å tjene på å opprettholde verdensordningen? De rike."

- Det er en enkel sak å sympatisere med fattige Nairobi fremfor søkkrike Davos, mente Aspaas, men konkluderte likevel med at "i virkeligheten trenger vi begge konferansene". De to konferansene representerer dagens globale maktelite og dens motkrefter og er uttrykk for den pågående maktkampen mellom disse kreftene. I en gjestekommentar i avisa Nationen mener Attac-leder Marte Nilsen motkreftene har oppnådd mye (les mer her):

"Grasrotorganisasjoner som nå er samlet i Nairobi har vært direkte medvirkende til noen av nyliberalismens kraftigste slag i ansiktet. Flere sammenbrudd i WTO-forhandlingene, Bolivias seier over vannressursene, det franske og nederlandske Nei til EUs grunnlov. Hvis NHO har rett, er det fortsatt en lang vei å gå. Hvis Walden Bello har rett, hviler det nå et tungt ansvar på denne bevegelsen."

Og hovedtema for Verdens økonomiske forum, som starter i Davos i dag, er nettopp den skiftende maktbalansen (les mer her). Vektskåla synes nå å være på motkreftenes side når det gjelder forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO), der det i Davos gjøres et siste forsøk på å få Doha-runden i havn (les mer her).
- Om de makter å få WTO til å rulle igjen vil det være som et tomt skall, hevder imidlertid den indiske forskeren og aktivisten Vandana Shiva, som er på plass i Nairobi (les mer her).

Men maktkampen utfolder seg på mange arenaer. I Davos legges det i dag fram en rapport om endringer i det internasjonale finanssystemet - The International Monetary System, the IMF and the G20: A Great Transformation in the Making? - som har blitt utarbeidet av Verdens økonomiske forum og Komiteen for nyskaping av Bretton Woods (Reinventing Bretton Woods Committee) på basis av en serie offentlig/private rundebordskonferanser (les mer her). I Nairobi er kravet at de internasjonale finansinstitusjonene må reformeres for å sikre demokratiske styring (les mer her), med støtte fra bl.a. Danielle Mitterand (gift med Frankrikes tidligere president), Federico Mayor (tidligere leder for UNESCO) og Samir Amin (en av Afrikas mest kjente utviklingsteoretikere, les mer her).

Blant de norske deltakerne i Nairobi er styreleder i ForUM, Halle Jørn Hanssen, som i en kronikk i Ny Tid forrige uke spurte: Karneval eller politisk verksted? (les mer her). Han hadde disse forventningene til forumet i Nairobi:

"Jeg er sikker på at Verdens sosiale forum nå for første gang i Afrika både vil være veldig bra for politikkutvikling og for utviklingen av det sivile samfunn både i Kenya og i hele Afrika. Jeg verken venter eller tror på noen Nairobi-erklæring om hvordan verden helhetlig bør styres."

I følge siste dagsrapport fra Vidar Tvedt i Aksjon slett u-landsgjelda (SLUG) kan det høres ut som det hvertfall for noen er mer karneval enn politisk verksted (les mer her):

"Som min ærede foreleser Einar Berntzen ved Universitetet i Bergen ville sagt det: 'democracy' må her uttales med vekt på 'cracy'. Men andre ord at folk er gale. Og det er gjerne en passende beskrivelse av WSF."

Og SLUGs Ola B. Eide (les mer her) såvel som IPS (les mer her) kan rapportere om store sosial forskjeller og utfordringer i Nairobi.


Aktuelle lenker:

Innspill og kommentarer fra norske organisasjoner:

Innspill og kommentarer internasjonalt:

Medieklipp og -kommentarer:

  • Globalt maktskifte, Lederkommentar i Dagbladet 29.01.07
    Den skiftende maktbalansen var hovedtema under World Economic Forums møte i Davos sist uke. Det internasjonale toppmøtet har fått mindre oppmerksomhet i norsk presse i år, fordi norske toppledere uteble, blant annet på grunn av den forestående storfusjonen mellom Statoil og Hydro.
  • Været skremte Davos, Kommentar av Ulf Peter Hellstrøm i Aftenposten 29.01.07
    Blir vann den neste oljen? Næringslivstopper og politikere i Davos visste ikke svaret. Men klimaet har åpenbart endret seg i eliten som hvert år møtes i de sveitsiske alpene.
  • Gråtkvalt Haakon fortalte om HIV-møte, VG Nett 29.01.07
    En tydelig engasjert og rørt kronprins Haakon fortalte deltagerne på Davos-konferansen om sitt sterke møte med en HIV-smittet familie i Sør-Afrika.
  • Bono vil ha handling, VG Nett 28.01.07
    Bono, som er kjent for å engasjere seg i problemene i den tredje verden, deltok på World Economics Forum i Davos denne uka, ivrer for at de rike landende skal oppfylle løftene om å slette u-landsgjelden.
  • Tro på WTO i Davos, Aftenposten 28.01.07
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre og USAs handelsutsending Susan Schwab snakket på tomannshånd og var forsiktige optimister etter WTO-møtet i Davos i går. Men tiden løper fra dem.
  • Davos for folket, Dagens Næringsliv 27.01.07
    Også du kan mingle med de rike og mektige på World Economic forum.
  • Støtte til nye WTO-forhandlinger, Dagens Næringsliv 27.01.07
    Ministere fra nærmere 30 land ga lørdag et klart signal om at de ønsker å gjenoppta formelle WTO-forhandlinger.
  • Gir WTO-samtaler ny sjanse, Dagsavisen (ANB-NTB) 27.01.07
    Alle land ønsker å komme i gang med seriøse WTO-forhandlinger igjen, men de vanskeligste spørsmålene er fortsatt uløst, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).
  • Samling av en annen verden, Morgenbladet 26.01.07
    De har fått Nike og WTO til å snakke sammen om fattigdom. Nå spør globaliseringskritikerne seg hvem som er fienden.
  • - Vaksiner på heltid, Aftenposten 26.01.07
    Norge er blant bidragsyterne til GAVI som også ble nevnt av Gates i Davos i dag. Statsminister Jens Stoltenberg har hatt god kontakt med Bill og Melinda Gates i opprustningen av arbeidet med å gi vaksiner til fattige, spesielt til barn i fattige utviklingsland.
  • USA satt på sidelinjen, Aftenposten 25.01.07
    Økonomer, toppsjefer og styreledere i Davos var forsiktige i går. Men det gjaldt først og fremst i den betente diskusjonen om utjevning, globalisering og verdenshandel.
  • Sterk appell om WTO-løsning, Dagsavisen (ANB-NTB) 25.01.07
    Tyskland sitter nå med formannskapet i både EU og G8, og Merkels sterke oppfordring under Verdens økonomiske forum i Davos ble derfor lagt ekstra godt merke til.
  • Lunken mottakelse for Bush' klimautspill, VG (NTB) 25.01.07
    USAs president George W. Bush' klimautspill fikk en lunken mottakelse hos makteliten i Davos. Stadig flere av dem vil ha sterkere tiltak mot klimaendringene.
  • - Doha-runden er ferdig, Klassekampen 24.01.07
    Samtidig som nye framstøt skal puste liv i WTO-forhandlingene feller indiske Vandana Shiva følgende dom: - Om de makter å få WTO til å rulle igjen vil det være som et tomt skall.
  • Fredsmarsj fra slummen, Klassekampen 22.01.07
    Innbyggerne i Nairobis slum har verken strøm eller rent vann, og mister hjemmene sine til private landeiere. Men under Verdens sosiale forum marsjerer tusener av dem for fred.
  • Kriserunde i Davos, Aftenposten 22.01.07
    Har George W. Bush og franske politikere mot og vilje til å overkjøre sine egne bønder? Spørsmålet vil avgjøre WTO-sonderingene i Davos denne uken.
  • 80.000 samlet til sosial mønstring, Dagsavisen (ANB-NTB-AFP-AP) 20.01.07
    Mer enn 80.000 mennesker er samlet i Nairobi for å delta i World Social Forum. Lørdag startet programmet med et demonstrasjonstog i slummen.
  • Fra Nairobi til Davos, Kommentar av Kathrine Aspaas i Aftenposten 19.01.07
    I Nairobi møtes 150 000 mennesker for å diskutere verdenspolitikk. I Davos møtes 2000 for å gjøre det samme. Gjett hvor makten ligger.
  • Karneval eller politisk verksted?, Kommentar av Halle Jørn Hanssen i Ny Tid 19.01.07
    Jeg er sikker på at Verdens sosiale forum nå for første gang i Afrika både vil være veldig bra for politikkutvikling og for utviklingen av det sivile samfunn både i Kenya og i hele Afrika. Jeg verken venter eller tror på noen Nairobi-erklæring om hvordan verden helhetlig bør styres.
  • Globaliseringens tilstand, Kommentar av Marte Nielsen i Nationen 19.01.07
    Akkurat nå er tusener av mennesker fra hele verden samlet i Nairobi på Verdens Sosiale Forum. Fra alle verdenshjørner har grasrotorganisasjoner og folkebevegelser kommet for å finne alternativer til den nyliberale politikken som NHO kaller globaliseringen.
  • Valla dropper Afrika-tur, Dagsavisen (ANB) 18.01.07
    LO-leder Gerd-Liv Valla skulle ha deltatt på Verdens sosiale forum i Nairobi denne helga. Men bråket rundt hennes lederstil har fått henne til å droppe turen.
  • D'herrer i Davos, Aftenposten 17.01.07
    En kronprins, en utenriksminister, en skøytekonge og en milliardær er blant de norske deltagerne i Davos i år. De er alle herrer - kvinnene uteblir når de rike og mektige møtes.
  • Kronprinsen på liste over globale ledere i 2007, Aftenposten (NTB) 17.01.07
    Kronprins Haakon er sammen med Johann Olav Koss og Jon S. von Tetzchner på lista til The World Economic Forum over 250 unge globale ledere i 2007.

Tidligere nyhetssaker og kommentarer om WSF og WEF på rorg.no:


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.