Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Frihet, demokrati, militæret og Det muslimske brorskap

- Samuel Huntington tok feil, konkluderer enkelte og etter Hosni Mubaraks fall håper mange at frihet, demokrati og menneskerettigheter vil vinne fram i Egypt og den arabiske verden forøvrig. Andre frykter at militæret vil fastholde grepet eller at Det muslimske brorskap gradvis vil islamifisere Egypt, slik det skjedde i Iran etter sjahens fall i 1979. Etter tiår med det mange mener har vært vestlig hykleri står vesten overfor en ny situasjon i Midtøsten. Debatten går og her hjemme spør også Stortinget og regjeringen seg: Hva skjer og hva kan og bør Norge gjøre?

Onsdag 16. februar 2011
Linker oppdatert: Søndag 27. februar 2011

Demonstranter på hærens kjøretøy i Kairo 29. januar 2011.
Foto: Ramy Raoof

- Vi er øyenvitner til at historie skapes, sa USAs president Barack Obama mens opprøret pågikk i Kairo sist uke (les mer her) og da Mubarak trakk seg i helga erklærte Fredsprisvinner Mohammed ElBaradei at det var "den største dagen i mitt lit" (les mer her). De store linjene ble også trukket opp da Stortinget i går drøftet utenriksminister Jonas Gahr Støres utenrikspolitiske redegjørelse (les redegjørelsen her). Debatten ble innledet slik av komitéleder Ine M. Eriksen Søreide (H) i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, som så utviklingen som en del av en demokratisk bølge (les referat her):

"Snart 22 år etter Berlinmurens fall, 17 år etter slutten på apartheidregimet i Sør-Afrika og 13 år etter innføringen av demokratiske reformer i Indonesia ser vi at demokratibølgen er i ferd med å vinne fram også i den arabiske verden."

Og etter et tiår der Samuel Huntingtons omstridte teorier om "svilisasjonenes sammenstøt" har ligget tett under overflaten i debatten om forholdet mellom Vesten og den arabiske verden (les mer her) konkluderte forfatter og historiker Timothy Garton Ash slik i en kronikk som ble trykket i Dagbladet sist helg (les mer her):

"Ekstatiske demonstranter på Tahrir-plassen viser oss at Samuel Huntington tok feil. Det er de neste stegene som blir vanskelige."

Hvordan gapet mellom de store forventningene og de de mange praktiske vanskeligehetene vil minske i tiden framover gjenstår å se.

- Det vanskelige undervurderes, mente professor Torbjørn Knutsen og Eline H. Asheim ved NTNU i en kronikk i Adresseavisa i går og advarte mot overdrevent optimistiske spådommer (les mer her):

"Vil Mubaraks avgang føre til noe mer enn et presidentskifte? Vil det også gi støtet til et regimeskifte? Vil skiftet gå i demokratisk retning? Det er farlig å spå når det stormer som verst."

I et intervju med ukeavisa Dag og Tid sist uke ga professor Terje Tvedt uttrykk for liknende tanker (les mer her):

"Lukta av fridom endrar ikkje ei styreform. Ein revolusjon er ei grunnleggjande samfunnsendring. Det vil ikkje skje i Egypt med det fyrste."

Det egyptiske militærrådet planlegger nå å holde en folkeavstemning om forslag til grunnlovsendringer i løpet av to måneder, rapporterte NTB i går (les mer her).

- Vil hæren feste sitt grep om Egypt, spør Midtøstenkjenneren Robert Fisk i en kommentar i den britiske avisa The Independent denne uka (les mer her), men i tillegg til usikkerhet om hva de militære vil gjøre framover hersker det også stor usikkerhet om hvilken rolle Det muslimske brorskap vil spille.

Overfor Dagsavisen bekrefter UD i dag at Norge i lang tid har hatt kontakt med Det muslimske brorskap i Egypt (les mer her) og i en kronikk i Financial Times og International Herald Tribune i går innledet utenriksminister Jonas Gahr Støre slik (les mer her):

"I mine møter med Midtøsten, som utenriksminister og leder i den internasjonale givergruppen til den palestinske selvstyremyndigheten, støter jeg ofte på en utbredt vestlig oppfatning: at alle bevegelser nedenfra og opp i arabiske land vil føre til radikale islamistiske regimer."

- Jeg tror det vil være et alvorlig feilgrep om vi tillater at våre vurderinger av den arabiske verdens demokratiske kapasitet bygger på vår verste frykt, konkluderte han.

- Europeere orker ikke å tenke på at folk i Midtøsten kan skylde seg selv for fascismen og religiøst despoti, mener imidlertid forfatter og statsstipendiat Walid al-Kubaisi, som i fjor skapte debatt med filmen "Frihet, likhet og Det muslimske brorskap" (les mer her). I en kronikk i Klassekampen denne uka trekker han paralellen mellom Egypt og Tunis i dag og Iran i 1979 (les mer her):

"Den nærmeste parallellen til det som skjer i Tunisia og Egypt, er Iran i 1979. Sekulære muslimer, kommunister og liberale iranere deltok i revolusjonen. De erklærte opprør, fylte Teherans gater og krevde sjahens avgang. Første regjering etter revolusjonen besto av vestlig utdannede menn med liberale trekk. Men islamistene klarte gradvis å gripe makten. Det skjedde langsomt, uten at noen merket en stor forandring. Alle sekulære, venstreorienterte forbundsfrender ble eliminert ved hjelp av forfølgelse og henrettelser."

- Om 20 år vil Muslimbrødrene sannsynlig styre landet alene, og sakte, men sikkert islamisere samfunnet, spår al-Kubaisi, mens Bjørn Olav Utvik, ved Midtøsten- og Afrikastudier på Universitetet i Oslo, i en kronikk i Klassekampen i dag hevder at Det muslimske brorskap, siden 1994, har "støttet demokrati, pluralisme og flerpartisystem" (ikke på nett).

Også NUPI-direktør Jan Egeland mener at ting har forandret seg og viser til at mange unge arabere fått utdanning siden 1979. Han innledet sin kommentar i Aftenposten i går i en optimistisk tone (les mer her):

"For første gang vet brede lag av folket hva de går glipp av på grunn av de gamle elitenes lederstil. Nå vil de vil ha demokratisk innflytelse, ukorrupte ledere og arbeid."

Egeland ser imidlertid kritisk på Vestens rolle. Han siterer USAs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice, som under et besøk i Kairo fire år før Obamas Kairo-tale sa at "I 60 år har mitt land, USA, søkt stabilitet på bekostning av demokrati her i Midtøsten – uten å oppnå noen av delene", og Egeland advarer:

"Vestlig hykleri, der vi taler om menneskerettigheter og demokrati, men støtter diktatur, tortur og seigpining av Gaza, er nøyaktig det islamske fundamentalister trenger for å rekruttere."

Hva kan og bør Norge gjøre? Spørsmålet ble drøftet i Stortinget i går (se utdrag i høyremargen) og i sitt innlegg i debatten sa Gahr Støre bl.a.:

"Vi legger vekt på at Norge, sammen med andre land, skal bidra på best mulig måte, men merk én av de unge demonstrantene på plassen som sa at de klarte dette selv. Det var et sterkt budskap om betydningen av at egypterne eier sin egen framtid og sin egen revolusjon.

Norge vil i dagene som kommer, kartlegge denne utviklingen og muligheten for handlingsrom for norsk støtte i Egypt. Det kan bety at vi styrker ambassaden i en tid framover. Vi ønsker systematisk å vurdere kontakten med sentrale aktører i Egypt, regionalt og internasjonalt, og vurdere hvordan vi kan bruke norske ressurser. Vi vil videreutvikle og øke demokratistøtten gjennom eksisterende lokale og regionale og internasjonale nettverk og samarbeidspartnere. Vi må fokusere på områder der vi har særlige forutsetninger for å bidra. Slike områder kan være støtte til menneskerettighetsorganisasjoner, sivile samfunn, valgobservasjon, styrking av frie medier, kulturstøtte og annen relevant kunnskapsutvikling i tråd med egypternes behov. Det kommer til å være vår linje framover, og vi går i gang med det arbeidet nå."

I dette arbeidet kan det kanskje være verdt å se på erfaringene Danmark har gjort, etter at de i 2003 etablerte "Det Arabiske Initiativ" (les mer her)? I deres  nyhetsbrev - partnerskap for dialog og reform - kan vi bl.a. lese at den danske politikeren Naser Khader (les mer her) tror at Det muslimske brorskap "kan blive som de kristendemokratiske partier i Europa" (les mer her).

Nedenfor har vi samlet debatten i norske medier og vil oppdatere lenkene i tiden framover.


Aktuelle lenker:

Kommentarer fra norske organisasjoner:

Tidligere relevante saker på rorg.no:

Medielklipp og -debatt:

  • Demokratisk multikultur, Kommentar av Inger Anne Olsen i Aftenposten 27.02.11
    Verdens tredje største demokrati huser verdens største muslimske befolkning. Like gjerne som Europa, kan Indonesia bli forbilde for opprørere i eventuelle arabiske demokratier.
  • Støre: – Historisk resolusjon, ABC Nyheter 27.02.11
    Utenriksminister Jonas Gahr Støre kaller sanksjonene som FNs sikkerhetsråd har vedtatt mot Libya, et viktig og riktig skritt.
  • Tyrkias statsminister: - Ikke vedta sanksjoner mot Libya, Aftenposten 27.02.11
    Bare timer før Sikkerhetsrådet skal samles for å diskutere reaksjoner overfor Libya, advarte Tyrkias statsminister Erdogan mot å vedta sanksjoner.
  • -Terrorister står bak uroen i Libya, Aftenposten (NTB) 27.02.11
    Saif al-Islam Gaddafi kaller de regimekritiske demonstrantene i Libya for terrorister som ikke ønsker reform. – Alt er nå mulig, inkludert borgerkrig, sier han.
  • Fanger hos opposisjonen: - Vi ble lurt, Aftenposten 27.02.11
    Vi er bare fattigfolk som er blitt utnyttet, hevder opposisjonens fanger i Øst-Libya. Aftenposten har besøkt internerte som behandles bra av sine tungt bevæpnede voktere.
  • Forbereder seg på nye kamper i Tripoli, E24 (NTB) 27.02.11
    Livredde Tripoli-innbyggere forbereder seg lørdag på nye blodige kamper mot Muammar Gaddafis tilhengere og sikkerhetsstyrker.
  • Sikkerhetsrådet vedtar sanksjoner mot Libya, E24 (NTB) 27.02.11
    Sikkerhetsrådet har enstemmig vedtatt sanksjoner mot Muammar Gaddafis regime i Libya. – Nå er det på tide at Gaddafi gir fra seg makten, konstaterer USAs president Barack Obama.
  • Sikkerhetsrådet vedtok sanksjoner mot Libya, Aftenposten (NTB) 27.02.11
    Sikkerhetsrådet har enstemmig vedtatt sanksjoner mot Muammar Gaddafis regime i Libya. - Et riktig og viktig skritt for å svare på den uakseptable situasjonen i Libya, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
  • Tror libyerne vil stå sammen - også etter Gadafi, Aftenposten 27.02.11
    Mange advarer mot kaos dersom Libyas leder Muammar Gadafi faller. - Men man må ikke undervurdere revolusjonens samlende kraft, sier norsk ekspert.
  • De plyndret sitt eget folk, Aftenposten 26.02.11
    Diktatorene som jages ut av landene sine får neppe pengeproblemer. Sjansen for at nasjonene de har ranet får noe tilbake, er uhyre liten.
  • Oljens forbannelse, Kommentar av Ola Storeng i Aftenposten 26.02.11
    En oljepris på 120 dollar fatet kan være farligere for selgerne enn kjøperne. Det er vanskelig å skape demokrati i land som lever av lettjente penger.
  • Massiv kapitalflukt fra Nord-Afrika, E24 26.02.11
    Ulovlig kapitalflukt fra Nord-Afrika og Midtøsten har steget kraftig de seneste årene.
  • Opprør i skyggen av Libya, Aftenposten 26.02.11
    I Irak er tusener demonstrerer samlet til «vredens dag». I Jemen er flere drept og åtte regjeringsmedlemmer går av i protest. I Algerie er en 19-årig unntakstilstand opphevet, og i Bahrain er politiske fanger satt fri. - Felles for landene der opprøret har vært mest akutt, er at de har hatt gamle ledere som har sittet i flere tiår, sier ekspert til Aftenposten.no.
  • Gadafis krampetrekning, Lederkommentar i Aftenposten 26.02.11
    Vi vet ikke helt hvilken retning utviklingen vil ta. Men vi vet at Gadafis voldsbruk er et eksempel på et regime i sine siste krampetrekninger. Allerede nå bør Vesten trekke lærdom av det som har skjedd, og revurdere viljen til å se gjennom fingrene med brudd på menneskerettigheter bare for å tjene penger.
  • Øyenvitner til VG Nett: - De skyter overalt og på alle, VG Nett 26.02.11
    Øyenvitner til VG Nett: - De skyter overalt og på alle.
  • FN advarer mot forbrytelser mot menneskeheten, ABC Nyheter (NTB) 26.02.11
    FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å ta konkrete grep for å hindre tap av flere menneskeliv i Libya.
  • Chávez hyller Libya, Dagbladet (NTB) 26.02.11
    «Lenge leve Libya og dets selvstendighet», skriver Hugo Chávez i en twittermelding.
  • - Demonstranter skutt av snikskyttere, Dagbladet 26.02.11
    Ifølge øyenvitner møtes demonstranter av sivilkledde Kadhafi-styrker som plutselig åpner ild. Mellom slagene ryddes gatene for lik, barrikader og grafitti.
  • Kadhafi samlet bare 40 000 tilskuere, Dagbladet 26.02.11
    Vanligvis møter flere hundre tusen når despoten snakker.
  • Vesten griper ikke inn, Klassekampen 26.02.11
    Så lenge oljefelt og -installasjoner er intakt, avventer USA, EU og Nato om Gaddafi-regimet faller.
  • Gaddafis familie: politikk, sport og skandaler, Dagens Næringslisv (NTB) 26.02.11
    Barna til Libyas sterke mann Muammar Gaddafi er en fargerik gjeng. Livene deres har vært preget av sterk rivalisering, forsøksvise idrettskarrierer, fest og skandaler.
  • - Gadafi kommer til å brenne landet, Aftenposten 26.02.11
    Avhoppet general Suleiman Mahmoud Suleiman sier til Aftenposten.no at han tror hans tidligere øverstkommanderende vil kjempe til Libya er ødelagt.
  • Plan A er å leve og dø i Libya, plan B er å leve og dø i Libya, plan C er å leve og dø i Libya, Aftenposten 26.02.11
    I et TV-intervju anklager Muammar Gadafis sønn terrorister for å ha opprettet Mikke Mus-stater øst i Libya.
  • Gadafi sier han vil bevæpne folket, Aftenposten 26.02.11
    Libyas leder Muammar Gadafi ber flere tusen tilhørere på Den grønne plass i Tripoli om å beskytte Libya. Han sier han vil åpne våpenlagre for å bevæpne befolkningen, ifølge libysk TV.
  • Ber om vestens forståelse, Aftenposten 26.02.11
    Demonstrantene tar i bruk gamle symboler og skyter i luften for å markere at Gaddafis har mistet maktovertaket i Øst-Libya.
  • USA innfører sanksjoner mot Libya, Aftenposten (NTB) 26.02.11
    USA kutter diplomatiske bånd til Tripoli og er i ferd med å innføre en rekke sanksjoner mot Libya, opplyser Det hvite hus.
  • Det internasjonale samfunn planlegger sanksjoner, Aftenposten 26.02.11
    USA avslutter alt militært samarbeid, og Italia er rustet med marinefartøy og militærfly.
  • Tusener protesterer i Tunisia, VG (NTB) 26.02.11
    Flere titusen mennesker demonstrerer fredag mot overgangsregjeringen i Tunisia, og krever at den går av.
  • Nye massedemonstrasjoner i Bahrain, VG (NTB) 26.02.11
    Demonstranter i Bahrain forbereder nye, store demonstasjoner i hovedstaden Manama fredag.
  • Nå blir bensin, mat og fly dyrere, Aftenposten 25.02.11
    For verdensøkonomien er den høye oljeprisen veldig dårlige nyheter fordi den kan bremse veksten som omsider var tilbake etter finanskrisen.
  • - Verden har ikke mye olje å gå på, E24 25.02.11
    Dersom leveransene stopper fra flere land i Midtøsten, vil verdens øvrige oljeprodusenter slite med å kompensere for bortfallet.
  • En ny vei i Midtøsten, Kommentar av Irshad Manji i Ny Tid 25.02.11
    Endelig faller diktaturene. De unges stemmer gir håp om en ny begynnelse. Også i Palestina.
  • Forbrukets demoniske kraft, Kommentar av Marit K. Slotnæs i Morgenbladet 25.02.11
    Hva er det sannsynlig at demonstrantene i Egypt ønsker seg og drømmer om? Muligens akkurat det samme som oss i den frie, demokratiske verden: Kjøpekraft, merkeklær og den siste dingsen fra Nokia eller Apple. Det er flere grunner til å beklage det.
  • – Al-Qaida vil unngå sivile mål, Aftenposten (NTB) 25.02.11
    Al-Qaidas nestleder ber væpnede islamister unngå angrep på sivile mål, ifølge et nytt lydopptak. Men i samme åndedrag ber han om nye terrorangrep mot Vesten.
  • Kadhafi bygger på lojalt nettverk, Dagbladet (NTB) 25.02.11
    Revolusjonskomiteer, paramilitære grupper og stammeledere har vært hans maktbase i 40 år.
  • Kadhafi: - Demonstrantene tjener bin Laden, Dagbladet (NTB) 25.02.11
    Hevder demonstrantene er ledet av al-Qaida.
  • Libya etter Gaddafi, Morgenbladet 25.02.11
    Ingen vet hvem som vil fylle maktvakuumet dersom diktatoren faller. Men de fleste opposisjonsgrupper ønsker et «Nasjonalt råd» i en overgangsperiode.
  • - Vi er vettskremte, Klassekampen 25.02.11
    - Jeg hører skuddveksling, men bombefly har ikke bombet, sier menneskerettsaktivist i Libyas hovedstad.
  • - Vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe, Aftenposten 25.02.11
    Islamistgruppe fordømmer Muammar Gadafis vold mot befolkningen.
  • Sveits beordrer Gaddafi-kontoer sperret, Aftenposten (NTB) 25.02.11
    Sveits har beordret en øyeblikkelig frys av alle kontoer og verdier som kan tilhøre Libyas leder Muammar Gaddafi og hans regime.
  • – Vårt mål er Tripoli, Aftenposten (NTB) 25.02.11
    Tripoli er neste mål for motstanderne av regimet i Libya. Kampene pågår bare en times kjøretur utenfor hovedstaden.
  • – Likviderer sårede demonstranter i Libya, ABC Nyheter (NTB) 25.02.11
    Opptil 2.000 mennesker kan være drept i urolighetene i Libya, ifølge en fransk toppdiplomat. Gaddafi-lojale styrker skal ha stormet sykehus og likvidert sårede demonstranter.
  • - Libya ville presse Statoil for penger, Dagens Næringsliv (NTB) 25.02.11
    Regimet i Libya forsøkte å presse Statoil og andre oljeselskaper til å dekke erstatningen til de etterlatte etter Lockerbie-angrepet, ifølge et lekket amerikansk dokument. Statoil, ConocoPhillips, Total og flere andre selskaper ble angivelig invitert av libyske myndigheter til et møte i 2009. Her ble de presentert for et ultimatum, ifølge et dokument som er lekket av WikiLeaks og som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.
  • Bahrain åpner for dialog med opposisjonen, VG (NTB) 25.02.11
    Myndighetene i Bahrain er villige til å gå i en nasjonal dialog med opposisjonen, sier landets utenriksminister.
  • Jemens president vil beskytte demonstranter, VG (NTB) 25.02.11
    Jemens president Ali Abdullah Saleh har gitt landets sikkerhetsstyrker ordre om å beskytte alle demonstranter, også de regimekritiske.
  • Der sterke menn vakler, Kommentar av Kenan Malik i Bergens Tidende 24.02.11
    Opptøyene har endret det politiske landskapet i den arabiske verden for alltid.
  • Modig arabisk ungdomsopprør, Lederkommentar i Adresseavisa 24.02.11
    Det politiske jordskjelvet som nå ryster Nord-Afrika og Midtøsten, kan minne om ungdomsopprøret som i sin tid endret stivnede vestlige samfunn.
  • Lærdommer fra Indonesia til Tunisia og Egypt?, Debatt av Kenneth M. Lydersen i Dagsavisen (nye meninger) 24.02.11
    Kan demokratiseringsprosessen som etterfulgte avgangen til General Suharto`s autoritære styre i Indonesia ha noe å si oss angående kommende demokratiseringsprosesser i Tunisia og Egypt?
  • Endelig mer kapitalisme i Midtøsten, Kommentar av Leif Knutsen i E24 24.02.11
    Omveltningene i den arabiske verden vil vise seg å være et gjennombrudd for kapitalisme og globalisme. Og det skal alle være glade for, skriver E24-spaltist Leif Knutsen.
  • - Bahrain mye viktigere enn Libya, Dagens Næringsliv (TDN Finans) 24.02.11
    Barclays Capital mener utviklingen i Bahrain er mye viktigere enn hva som skjer i Libya nå.
  • Oljekrise, Lederkommentar i Dagens Næringsliv 24.02.11
    Etterhvert som det politiske jordskjelvet brer seg i Midtøsten, klatrer oljeprisen stadig høyere. Sammen med landene i Nord-Afrika står Midtøsten for nærmere 35 prosent av verdens oljeproduksjon.
  • Vinner brutaliteten?, Kommentar av Erling Rimehaug i Vårt Land (verdidebatt) 24.02.11
    At folkeopprøret lyktes i Tunisia og Egypt, er ikke noen garanti for at det lykkes i Libya.
  • Eit splitta land, Kronikk av Knut S. Vikør i Dagbladet 24.02.11
    Opprørarane held no kontrollen i aust, medan diktatoren har bitt seg fast i vest. Skiljet har lange historiske røter.
  • Blodbad og kaos før Gaddafi faller, Adresseavisa 24.02.11
    Lederkommentar: Spørsmålet er ikke lenger om diktatoren faller, men når, og hvor blodig det skal bli.
  • Vestens døve øre, Kronikk av Linda Sætre i Aftenposten 24.02.11
    Fordi Libya er en av verdens største oljeeksportører, har Vesten vendt det døve øret til Gadafi-regimets brutalitet.
  • - Castro sendte Gaddafi-støtte til norske politikere, VG Nett 24.02.11
    - Det kommer gjerne et par-tre brev fra Castro i uka, og vanligvis løfter jeg ikke på øyenbrynet engang til dem. Men at Fidel Castro gir moralsk støtte til en diktator som vil bombe sitt eget folk, synes jeg er oppsiktsvekkende, sier Sanner til VG Nett.
  • Castro, men ikke Ahmadinejad støtter Gaddafi , Dagsavisen (NTB) 24.02.11
    Cuba og Nicaragua går i forsvar for Libyas leder Muammar Gaddafi. Men det gjør ikke Irans leder Mahmoud Ahmadinejad, som fordømmer undertrykkingen.
  • - Vil sprenge oljerørledninger og skape kaos, Dagbladet 24.02.11
    Muammar Khadafi vet han mister grepet i Libya. Hans desperate plan for å beholde makta, er å lage kaos i landet.
  • Kadhafis sønn: - Min far vil ha en rolle i det nye regimet, Dagbladet 24.02.11
    Mener faren vil fungere som rådgiver.
  • - Leiesoldater strømmer til Tripoli, Aftenposten 24.02.11
    Mens Muammar Gadafi må innse at demonstrantene har tatt over Benghazi og østlige deler av Libya, kjemper han for å beholde fotfeste i Tripoli. Ifølge øyenvitner har tusenvis av leiesoldater marsjert mot hovedstaden i løpet av dagen.
  • Gaddafis sønn: – Helt normalt å protestere, Aftenposten (NTB) 24.02.11
    En av sønnene til Muammar Gadafi hevder det vil bli endringer i Libyas regime. Men diktatoren skal fortsatt ha en rolle som landsfader og rådgiver.
  • Klappjakt i Tripoli, Klassekampen 24.02.11
    Soldater og leiesoldater dreper for fote i Tripoli, ifølge øyenvitner.
  • - Priviligerte lager ikke revolusjon, E24 24.02.11
    Gulfstatene forsøker å begrense demokratibevegelsens kraft ved å gi befolkningen stadig nye privilegier.
  • Hvor er Israel?, Debatt av Olav Bergene Holm i Aftenposten 23.02.11
    I Aftenposten tirsdag er det en bredt anlagt artikkel om de politiske og økonomiske forhold i 18 stater i Nord-Afrika og Midtøsten. Men hvor er landet Israel?
  • Opprør, Lederkommentar av Bjørgulv Braanen i Klassekampen 23.02.11
    Den folkelige oppstanden i Midtøsten kan sammenliknes med tidligere opprør i historien, som de tyske bondekrigene på 1500-tallet, de engelske borgerkrigene på 1600-tallet og de franske og amerikanske revolusjonene på 1700-tallet. Akkurat som deltakerne i disse sosiale omveltningene ikke visste hva utfallet av striden ville bli, vet vi ikke utgangen på det sosiale opprøret i Midtøsten.
  • Arabiske dominobrikker, Lederkommentar i Bergens Tidende 23.02.11
    Libya opplever en mer dyptgående revolusjon enn Egypt og Tunisa. Despoter lever i frykt.
  • Atter en Konge, Kommentar av Usman Asif i Dagsavisen (nye meninger) 23.02.11
    Vi må ikke la våre prinsipper om demokrati gjelde for enkelte utvalgte. Hamas, Geert Wilders Frihetsparti og SverigeDemokratene er en konsekvens av demokrati, men en liten pris å betale sammenlignet med en Mugabe, Lukashenko eller Gaddafi på toppen.
  • Tyrannens trussel, Lederkommentar i Aftenposten 23.02.11
    Muammar Al-Gadafi, Libyas sterke mann gjennom 42 år, har vist sin svakhet. Slik virket det kanskje ikke ved første øyekast da han i går ettermiddag holdt en bisarr tale til det libyske folk, full av selvrettferdighet, trass og med løfte om å dø som martyr.
  • FNs Pillay vil ha gransking av volden i Libya, VG (NTB) 23.02.11
    FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay mener Libyas angrep på egen befolkning kan være en forbrytelse mot menneskeheten.
  • Gaddafi: - Ta over gatene, la oss rense det østlige Libya, VG Nett 23.02.11
    Diktatoren Muammar Gaddafi kom med kraftige angrep på demonstrantene og oppfordret folket til å drepe dem.
  • Merkel: - Veldig, veldig skremmende, Dagbladet 23.02.11
    Store tropper ble satt i bevegelse rett etter Kadhafis tale. Tysklands forbundskansler Angela Merkel mener Kadhafi har erklært krig mot sitt eget folk.
  • Ber hæren gå med folket, Dagbladet 23.02.11
    Libyas innenriksminister har gått av.
  • Libya utestengt fra Den arabiske liga, Aftenposten (NTB) 23.02.11
    Den arabiske liga har vedtatt å utestenge Libya fra sine møter, heter det i en kunngjøring fra organisasjonen.
  • Gadafis tale viser hans fascistiske ideologi, Aftenposten 23.02.11
    - Det er ingen grunn til å tvile på hans trusler mot sitt eget folk, sier Midtøsten-forsker Kjetil Selvik.
  • – Gadafi har gjenvunnet kontroll over byer i Libya, Aftenposten (NTB) 23.02.11
    Mens demonstrantene feirer i den østlige delen av Libya, hevder regimet at situasjonen er under kontroll i de fleste store byene. En libysk FN-diplomat frykter vi ser begynnelsen på et folkemord.
  • Libyas opprørere: Her styrer vi, Aftenposten (Reuters) 23.02.11
    Folk øst i Libya sier denne delen av landet er utenfor regimets kontroll.
  • Libya i fritt fall, Klassekampen 23.02.11
    Gaddafis regime er et synkende skip, men hva som eventuelt kan komme etter er høyst uvisst, sier forsker Kjetil Selvik.
  • - Vi er allerede på vei mot et «worst case scenario», Aftenposten 23.02.11
    - Vi håper på en enstemmig fordømmelse av volden i Libya, når Sikkerhetsrådet nå møtes, sier statssekretær Espen Barth Eide.
  • Egypt lekker mer enn turistene legger igjen, Aftenposten 23.02.11
    - Det beste vi kan gjøre som enkeltmennesker er å reise til Egypt, være turister i dette fantastiske landet og handle med dem, oppfordret utenriksminister Jonas Gahr-Støre i Dagsrevyen for halvannen uke siden. Men å reise på ferie til Egypt er bare å ta tak i halve problemet, mener Kirkens Nødhjelp. De har sammenlignet Egypts inntekter fra turisme med hvor mye penger som strømmer ut av landet gjennom ulovlig kapitalflukt.
  • Cameron ønsker demokrati og våpensalg til Egypt, Dagbladet 23.02.11
    Første statsbesøk til Egypt etter revolusjonen ble brukt til å promotere britisk våpenindustri. - Skamfullt, sier kritikere.
  • Gamle ansikter i Egypts nye regjering, Aftenposten (NTB) 23.02.11
    En rekke statsråder i sentrale stillinger beholder sine poster etter tirsdagens rokeringer i Egypts regjering.
  • Algerie opphever unntakstilstanden, Aftenposten (NTB) 23.02.11
    Den algeriske regjeringen har vedtatt å oppheve den 19 år lange unntakstilstanden i landet.
  • Balansekunst i Midtøsten, Dagsavisen 22.02.11
    Norge er et av ytterst få land i verden som har brede nettverkskontakter ikke kun med palestinske Hamas og Det muslimske brorskap i Egypt, men også med Libanons Hizbollah-organisasjon.
  • Opprør og risiko, Kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 22.02.11
    Få eksperter klarte å spå starten på det arabiske opprøret. Nå spriker ekspertenes spådommer om fortsettelsen.
  • Eit uklårt fyrtårn, Debatt av Trine Østereng og Einar Wigen i Dagsavisen (nye meninger) 22.02.11
    Stadig fleire talar om at Egypt kunne gå i Tyrkias fotspor og velje «den tyrkiske modellen» i si tilærming til demokrati. Tanken er freistande, men om ein ser nærmare etter, er det vanskeleg å spore nokon modell i det heile tatt.
  • Mot kollaps?, Lederkommentar i Aftenposten 22.02.11
    Det libyske drama fortsetter i et oppsiktsvekkende tempo.
  • Libya brenner, Kommentar av Knut Vikør i Dagsavisen (nye meninger) 22.02.11
    Om Libya nå minner om noe, så er det Syria i 1982.
  • Siste trekk for kongenes konge, Kommentar av Ivar A. Iversen i Dagsavisen (nye meninger) 22.02.11
    Midtøstens gale hund og kongenes konge. Muammar Gaddafi kan virke forrykt, men under kappen skjuler det seg en smart realpolitiker.
  • Gaddafi: Afrikas mest seiglivede diktator, VG Nett 22.02.11
    Muammar al-Gaddafi vokste opp som beduinnomade og ble diktator i ørkenlandet Libya.
  • - Hæren er med folket, men Kadhafi har egne grupper, Dagbladet 22.02.11
    En katastrofe pågår foran øynene våre, forteller libysk advokat til Dagbladet.
  • For to år siden hyllet Kadhafi det folkelige opprør, Dagbladet 22.02.11
    Libyas «Broderlige leder og guide til revolusjonen» kjøpte seg venner ved å støtte despoter Afrika rundt.
  • Libyske offiserer ber hæren fjerne Kadhafi, Dagbladet 22.02.11
    En gruppe libyske offiserer ber soldater i landet om å «slutte seg til folket» og hjelpe til med å styrte oberst Muammar Kadhafi.
  • Spørsmål og svar om konflikten i Libya, Aftenposten 22.02.11
    - Gadafi har vært en mester i «splitt og hersk», slik at det er ikke noe klart alternativ til regimet, sier Libya-ekspert Målfrid Braut-Hegghammer.
  • – Fikk ordre om å bombe demonstranter, Aftenposten (NTB) 22.02.11
    De to libyske jagerflypilotene som har søkt politisk asyl på Malta, sier de hoppet av etter å ha fått ordre om å bombe demonstranter i Tripoli.
  • - Brødrene krangler om tronen, Aftenposten 22.02.11
    Amerikanske diplomater fryktet en arvestrid mellom Muammar Gadafis sønner skulle føre Libya ut i kaos etter farens død.
  • Dolkes i ryggen av stadig flere støttespillere, Aftenposten 22.02.11
    Libyas sterke mann i mer enn 40 år, Muammar Gadafi, anklages for folkemord og hans fremferd som en vilkårlig massakre. Men også støttespillere i hans egne rekker begynner nå å nekte ordre.
  • - Libyas justisminister har trukket seg, Aftenposten 22.02.11
    Går av i protest mot volden demonstrantene møtes med, melder Reuters.
  • Sikkerhetsrådet diskuterer Libya, VG Nett 22.02.11
    FNs sikkerhetsråd er kalt sammen til et møte tirsdag for å diskutere krisen i Libya.
  • Gaddafis skjebneoppgjør, Klassekampen 22.02.11
    Stadig flere vegger i Gaddafis regime synes å falle fra. «Folkemakten» rakner for folkets opprør.
  • Han startet revolusjonen i Tunisia, VG 21.02.11
    Familien sørger over tapet av en sønn og bror. Samtidig er de stolte over hva hans død førte til.
  • Kan Israel bli modellen?, Kommentar av Jørgen Lohne i Aftenposten 21.02.11
    Arabere gjør oppgjør og krever et samfunn med ytringsfrihet og stemmerett i frie valg. Et slikt samfunn finnes midt iblant dem. I landet de elsker å hate.
  • Protestene sprer seg, Klassekampen 21.02.11
    Fra Marokko til Jordan - folkeopprørene i Midtøsten har blusset opp i land etter land denne uka.
  • Hvor går Egypt nå?, Debatt av Walid al-Kubaisi i Dagsavisen (nye meninger) 21.02.11
    Hele folket gikk ut på gatene i Egypt og Tunisia, ikke for å kreve sharialoven og islamistisk styre, men for å bekjempe sult, korrupsjon, arbeidsledighet, og få igjen frihet i likhet med resten av den siviliserte verden. Men forsker Bjørn Olav Utvik er akkurat nå opptatt med å svare på dette med å markedsføre islamisme og sharialoven i vestlig kulturkrets.
  • Egypt-opprør er «bin Ladens mareritt», ABC Nyheter (NTB) 21.02.11
    Egypternes folkeopprør undergraver al-Qaida og er et uttrykk for det motsatte av alt bevegelsen står for, mener eksperter.
  • En følelse av tomhet i Egypt, Aftenposten 21.02.11
    Egypterne er blitt kvitt en diktator. Men ut med badevannet forsvant også turistene. Det kan komme til å koste landet dyrt.
  • - Når man først får folkeviljen mot seg, kan det gå fort, Dagbladet 21.02.11
    Statssekretær Espen Barth Eide synes situasjonen i Libya er trist. UD fordømmer regimets maktmisbruk.
  • Soldater deserterer - minst 233 drept i Libya, Dagbladet (NTB) 21.02.11
    Demonstranter tar kontroll over militærbaser. Kadhafi jr.: - Fulle folk og bøller.
  • - Minst 50 drept i Benghazi søndag ettermiddag, Aftenposten (NTB) 21.02.11
    Minst femti mennesker har blitt drept i Libyas nest største by Benghazi søndag ettermiddag og kveld, opplyser leger til Reuters.
  • - Gaddafi har forlatt Libya, Aftenposten 21.02.11
    Libysk diplomat hevder at diktatoren skal være på vei til Venezuela.
  • Tror regimet i Libya vil falle, Aftenposten (NTB) 21.02.11
    Det virker som regimet i Libya er i ferd med å falle, sier Danmarks konsul i landet.
  • Dette er McDonald's i Marrakech, Dagbladet 21.02.11
    Volden tiltar i noe som var planlagt som fredelige demonstrasjoner i Marokko.
  • Tusenvis i gatene i Bahrain, Dagsavisen (NTB) 21.02.11
    Tusener av demonstranter har på nytt inntatt Perleplassen i sentrum av Bahrains hovedstad Manama mens de venter på at politiske samtaler med regjeringen skal begynne.
  • Den arabiske protestbølgen fortsetter, Aftenposten (NTB) 20.02.11
    I Bahrain er demonstrantene igjen på offensiven, mens sørgende i Libya begraver sine døde.
  • Storsjeiken al-Qaradawi ber egyptere dra til Libya, VG Nett 20.02.11
    Opposisjonen i Libya ber om hjelp fra egyptere. Lørdag skal mer enn 15 personer ha blitt drept i angrep fra regjeringsstyrker.
  • - Vi er klare til å dø for landet vårt, Dagbladet 20.02.11
    84 er drept i frihetsprotestene i Libya de siste dagene.
  • - Vi er seirende, Dagbladet 20.02.11
    Demonstrantene har tatt tilbake «Perleplassen» i Bahrains hovedstad Manama.
  • Han har vært Libyas diktator i over 40 år, Aftenposten 20.02.11
    Dette er historien om Muammar al-Gaddafi, «Den gale hunden i Midtøsten».
  • Glede og sorg på Tahrir, Klassekampen 29.02.11
    Folk strømmet til Tahrir-plassen fredag morgen på «Seierens og martyrenes dag».
  • Kongen vil innlede dialog med «alle parter», Aftenposten (NTB) 19.02.11
    I en offisiell erklæring sier Bahrains kong Hamad bin Isa Al Khalifa at kronprins Salman skal gå i dialog med «alle parter» for å løse krisen som har rammet landet.
  • - Minst 84 drept i Libya, Aftenposten 19.02.11
    Gaddafi slår ned på demonstrantene med brutal makt. Nå har han også skrudd av internett i det nordafrikanske landet.
  • Obama og Clinton: USAs to ansikter mot Egypt?, Debatt av Hilde Eliassen Restad i Dagsavisen (nye meninger) 18.02.11
    President Obama har hatt tre tøffe utenrikspolitiske uker. Mens Midtøsten har opplevd store og forhåpentligvis revolusjonerende hendelser, har Obama-administrasjonen fremstått som vaklende og forvirrende i sine uttalelser.
  • Flere blodige sammenstøt i Midtøsten, VG (NTB) 18.02.11
    Uroen i Midtøsten fortsatte torsdag med harde sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter.
  • Revolusjonens mor, Kommentar av Hilde Sandvik i Bergens Tidende 18.02.11
    I femti år kjempa Nawal el-Sadaawi for det som no hender i Egypt. I mars kjem ho til Noreg.
  • Kvar går Egypt?, Kommentar av Lars Gule i Dag og Tid 18.02.11
    Muslimbrørne i Egypt er ein konservativ organisasjon, men ikkje statisk. Han er òg pragmatisk. Truleg er det difor betre å sjå på utviklinga med eit ope sinn enn med demoniserande briller.
  • Revolusjonen fortsetter, Kommentar av Nawal El-Saadawi i Ny Tid 18.02.11
    Alle spådommer er blitt gjort til skamme. Hemmeligheten bak egypternes revolusjon er våre demokratiske verdier. Derfor vil vi fortsette å stå på kravene.
  • Berettiget revolusjonshåp, Lederkommentar av Dag Herbjørnsrud i Ny Tid 18.02.11
    Vi har opplevd en historisk revolusjon i Egypt. Synd at Norges utenriksminister da var mer opptatt av innenrikspolitikk.
  • Egyptiske eksministre arresteres for korrupsjon, Aftenposten (NTB) 18.02.11
    Tre av Egypts avgåtte ministre er arrestert, mistenkt for korrupsjon og hvitvasking av penger, ifølge landets påtalemyndighet.
  • Egyptiske demonstranter vil feire seieren, VG (NTB) 18.02.11
    Egyptiske demokratiforkjempere vil fredag holde en «seiersmarsj» i Kairo for å feire folkeopprøret som i forrige uke endte med at president Hosni Mubarak gikk av.
  • – Ben Ali i koma etter slag, Aftenposten (NTB) 18.02.11
    Tunisias styrtede president Zine al-Abidine Ben Ali skal ha falt i koma etter et hjerneslag og er innlagt på sykehus, ifølge venner av familien.
  • Sjiamuslimene vil ha makt i oljerike Bahrain, Dagsavisen (NTB) 18.02.11
    Konflikten mellom Bahrains sjiamuslimske flertall og sunnimuslimske ledelse trappes opp. USA følger utviklingen med stor bekymring.
  • Fire drept i Bahrain, Aftenposten 18.02.11
    Overfylte sykehus og en tåke av tåregass preger hovedstaden Manama, etter at politiet slo til med full styrke mot sovende demonstranter på Perleplassen.
  • Forbyr demonstrasjoner i Bahrain – hæren fester grepet, Aftenposten (NTB) 18.02.11
    Etter hard inngripen fra hæren er det lagt ned forbud mot demonstrasjoner i Bahrain. Konflikten mellom landets sjiamuslimske flertall og sunnimuslimske ledelse trappes opp.
  • Saudiarabisk prins frykter uro, VG Nett 18.02.11
    Saudi-Arabia må gjennomføre politiske reformer for å unngå å bli rammet av samme type folkeopprør som i Egypt og Tunisia, sier en av landets prinser.
  • Prestestyre under press, Lederkommentar i Adresseavisa 17.02.11
    Det arabiske opprøret sprer seg med uventet kraft. Situasjonen i Iran kan bli meget dramatisk.
  • Vår lojale venn Mubarak, Kommentar av Ali Esbati i Dagsavisen (nye meninger) 17.02.11
    Folkelig revolt ryster de autoritære arabiske regimene. Vestlige lands forsøk på å presse fram svar som tjener dem, har hittil stått til stryk.
  • - Livsfarlig opprør i Egypt, Klassekampen 17.02.11
    - Vi må kvitte oss med idylliseringen av den tredje verden. Korrupsjon er del av systemet, og vestlig u-hjelp og bistand er uttrykk for en håpløs naivitet. Vi må få en realistisk vurdering av samfunnsformasjonen i disse landene, sier Jørgen Sandemose, som er svært pessimistisk til framtida for Egypt og Midtøsten etter oppørene.
  • Her gjemmer han seg, Aftenposten 17.02.11
    Egypts avsatte president holder angivelig hodet lavt på et luksushotell i feriebyen Sharm el-Sheikh.
  • Arbeiderne på banen, Klassekampen 17.02.11
    - Det er først når vi har fått sosial rettferdighet, at vi kan snakke om en revolusjon, sier Nirmeen Nizar i Den fornyende sosialistiske bevegelsen i Egypt.
  • Amerikansk journalist utsatt for grov vold i Egypt, Aftenposten (NTB) 17.02.11
    Den amerikanske journalisten Lara Logan (39) ble utsatt for vold og seksuelle overgrep da hun skulle dekke feiringen på Tahrir-plassen i Kairo etter Hosni Mubaraks avgang.
  • Egyptisk avis beklager dekning av protestaksjon, VG (NTB) 17.02.11
    Den statseide egyptiske avisen Al-Ahram, som lenge har vært ansett som regimets propagandakanal, beklaget onsdag sin «uprofesjonelle» dekning av protestene i landet.
  • Muligheter i urolige Algerie, Kommentar av Lars-Kåre Legernes i E24 17.02.11
    Uroen i Midtøsten sprer seg til Algerie og andre land, men det er fortsatt gode muligheter til handel og bedriftsetableringer.
  • «Nei, nei, nei! Hei! Jeg skal dra, jeg skal dra, jeg skal dra», Dagbladet 17.02.11
    Amerikansk journalist banket opp da han rapporterte fra demonstrasjon i Bahrain. Hør det dramatiske lydklippet.
  • Gaddafi er blitt demonstrantenes mål, Aftenposten (NTB) 17.02.11
    Etter harde sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker varsler aktivister nye protester i Libya torsdag.
  • Uten fast dato for endring, Klassekampen 16.02.11
    Opposisjonen i Egypt venter på nye utspill fra det militære. I Bahrain fortsetter protestene.
  • Støres røde linje, Debatt av Morten Høglund i Dagsavisen (nye meninger) 16.02.11
    Norsk kontakt på politisk nivå med Det muslimske brorskap er uakseptabelt.
  • Det egyptiske drama, Kommentar av Bjørn Hansen i Dagsavisen (nye meninger) 16.02.11
    Den folkelige oppstanden i Egypt artet seg som et absurd teater, der vanlige mennesker, etter generasjoner av undertrykkelse, ved sine protester og ved sin blotte standhaftighet sendte landets president og diktator ut av landet i eksil.
  • Norge i kontakt med Det muslimske brorskap, Aftenposten (NTB) 16.02.11
    Norge har i lang tid vært i kontakt med den egyptiske islamistbevegelsen Det muslimske brorskap. Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor Dagsavisen.
  • Muslimbrødrene vil danne politisk parti, Aftenposten (NTB) 16.02.11
    Det muslimske brorskap i Egypt ønsker å etablere et politisk parti så snart restriksjonene fra landets tidligere regime blir opphevet.
  • – Mubaraks helse dramatisk verre, Aftenposten (NTB) 16.02.11
    Helsen til Egypts avgåtte president Hosni Mubarak forverres. Han skal ha nektet å bli fraktet utenlands for behandling, skriver en egyptisk avis.
  • Grå hverdag etter frihetsrusen, Lederkommentar i Aftenposten 15.02.11
    Flere tusen tunisiere har de siste dagene tatt seg frem til den italienske øya Lampedusa, som ligger mellom det afrikanske fastlandet og Sicilia. I mange år har tunisiere forsøkt å ta seg til Europa via denne ruten.
  • - Iran bør følge Egypts eksempel, Dagbladet (NTB) 15.02.11
    USAs utenriksminister Hillary Clinton berømmer iranske opposisjonelle for deres mot under gårsdagens protest.
  • «Totalt kaos» i Teheran, Aftenposten 15.02.11
    Flere tusen demonstranter jages vekk med tåregass i Irans hovedstad.
  • - Fredelige demonstrasjoner i Iran, Aftenposten 15.02.11
    Så mange som 350.000 mennesker skal ha samlet seg i Teheran på mandag. De fryktede sikkerhetsstyrkene skal ha holdt seg overraskende rolige.
  • Protestene sprer seg videre, Aftenposten (NTB) 15.02.11
    Ungdom i flere land lar seg nå inspirere av demonstrantene i Egypt. Mandag tok folk til gatene i Jemen, Bahrain og Iran.
  • Pakker inn protestene, Klassekampen 15.02.11
    Myndighetene i Midtøsten bruker makt for å kneble demonstrantene. Men opprøret fortsetter å spre seg.
  • Lærdommene fra Egypt, Kommentar av Jan Egeland i Aftenposten 15.02.11
    For første gang vet brede lag av folket hva de går glipp av på grunn av de gamle elitenes lederstil. Nå vil de vil ha demokratisk innflytelse, ukorrupte ledere og arbeid.
  • Neppe egyptisk demokratisering, Kronikk av Torbjørn Knutsen og Eline H. Asheim i Adresseavisa 15.02.11
    Det vanskelige undervurderes: Mange mener at opprøret i Egypt bringer demokratiske styreformer til araberverdenen. Men det er lett å undervurdere vanskelighetene ved demokratisering.
  • Brøt gjennom sensuren, Kronikk av Ramy Raoof i Aftenposten 15.02.11
    Ved hjelp av Twitter, Facebook og YouTube lyktes folket i Egypt å nå ut med sitt budskap til hele verden.
  • – Folkeavstemning i Egypt innen to måneder, ABC Nyheter (NTB) 15.02.11
    Det egyptiske militærrådet planlegger å holde en folkeavstemning om forslag til grunnlovsendringer i løpet av to måneder, sier medlemmer rådet.
  • Jakter på Mubaraks bortgjemte milliarder, Dagbladet 15.02.11
    Sveits og Storbritannia går aktivt inn for å strupe eks-diktatorens verdier.
  • Egypt ber USA sperre kontoer, VG (NTB) 15.02.11
    Egypt har bedt USA om å sperre kontoene til folk fra Hosni Mubaraks regime.
  • - Egypt trenger en ung leder, Dagens Næringsliv (NTB) 15.02.11
    ElBaradei har markert seg som en sentral opposisjonspolitiker i Egypt, men etter eget utsagn har han ikke noe ønske om å bli president nå som Hosni Mubarak (82) er gått av. – Mitt eneste mål er å se landet gå fra undertrykkende demokrati til sivilisert demokrati, sier han til nyhetskanalen Al Jazeera.
  • Veteran skal lede egyptisk grunnlovskommisjon, Aftenposten (NTB) 15.02.11
    Egypts militære ledelse har utnevnt den pensjonerte dommeren Tareq al-Bishry til leder for en kommisjonen som skal utrede endringer i landets grunnlov.
  • – Algeries unntakstilstand snart opphevet, Aftenposten (NTB) 15.02.11
    Den algeriske unntakstilstanden som har vart i 19 år, vil bli opphevet innen et par dager, sier utenriksminister Mourad Medelci.
  • Regimetilhengere jaget demonstranter med sabler i Jemen, VG Nett 15.02.11
    BBC-journalisten Abdullah Ghorab var blant ofrene for regimetilhengernes angrep med sabler og stokker i Jemens hovedstad Sanaa.
  • Egypt-revolusjon presser palestinske ledere, Dagsavisen 15.02.11
    Palestinske ledere på Vestbredden styrer uten velgere i ryggen, men med støtte fra USA og Israel – ikke ulikt Egypts avsatte president. – Det lukter litt gammelt, autoritært regime, sier norsk forsker.
  • Når lady Ashton tar av røret, Kommentar av Kari Gåsvatn i Nationen 14.02.11
    EU har forspilt en sjanse til å framstå som noe annet enn byråkrati og bank. Kravet om demokrati i Egypt kunne ha vært utgangspunkt for en vellykket svenneprøve for EU som utenrikspolitisk aktør med en felles agenda. Demonstrasjonene for frihet og demokrati har et innhold som skreddersydd for de verdier EU bekjenner seg til. EU kunne ha vært en malmfull røst. Det ble et pip.
  • En vestlig revolusjon?, kronikk av Walid al-Kubaisi i Klassekampen 14.02.11
    Den nærmeste parallellen til det som skjer i Tunisia og Egypt, er Iran i 1979. Sekulære muslimer, kommunister og liberale iranere deltok i revolusjonen. De erklærte opprør, fylte Teherans gater og krevde sjahens avgang. Første regjering etter revolusjonen besto av vestlig utdannede menn med liberale trekk. Men islamistene klarte gradvis å gripe makten. Det skjedde langsomt, uten at noen merket en stor forandring. Alle sekulære, venstreorienterte forbundsfrender ble eliminert ved hjelp av forfølgelse og henrettelser.
  • Dagen som forandret Midtøsten, Kommentar av Erling Rimehaug i Vårt Land (verdidebatt) 14.02.11
    Midtøsten blir aldri det samme etter at det egyptiske folkeopprøret tvang Hosni Mubarak til å gå av.
  • USA parkert på sidelinjen, Aftenposten 14.02.11
    Da Hosni Mubarak hadde forlatt Egypt spredde samtidig opptøyene seg til Jemen og Algerie. Den nye virkeligheten i Midtøsten stiller USA overfor nye store utfordringer.
  • Assange tar ære for reformkrav i Midtøsten, VG Nett 14.02.11
    Julian Assange mener dokumenter lekket fra varslersiden WikiLeaks har en stor del av æren for demonstrasjonene Tunisia og Egypt.
  • Nestemann ut av rekken er… , Vårt Land 14.02.11
    Den arabiske revolusjonen sprer seg til stadig flere land. Vårt Land gir deg oversikt over 10 land og regimer som kanskje står i fare
  • Sunn skepsis i Kairo, Kommentar av Per A. Christiansen i Aftenposten 14.02.11
    Egypts militære har «grepet makten.» De er de samme militære som har styrt landet i snart seks tiår.
  • Midtøstens fred og ufred, Kommentar av Kjel Dragnes i Aftenposten 14.02.11
    Hva har en tysk 1700-tallsfilosof, en konservativ amerikansk president og en egyptisk ungdom til felles? Svar: Tro på at demokrati også vil bringe fred.
  • Har tro på de militære, Vårt Land (NTB) 14.02.11
    Egypts militærråd etterkommer viktige reformkrav, men lar også være å oppfylle viktige krav. Mange egyptere er likevel sikre på at militæret ikke vil svikte dem.
  • Britisk minister vil finne Mubaraks skjulte verdier, Aftenposten (NTB) 14.02.11
    En britisk minister oppfordrer verdenssamfunnet til å jobbe sammen for å avdekke Hosni Mubaraks verdier utenfor Egypt.
  • Fra Norge for å feire Egypt, Aftenposten 14.02.11
    Norskegyptiske Muntassir El-Sayed klarte ikke å holde seg hjemme i Sandefjord lenger. Han bare måtte til Kairo for å feire friheten.
  • Beslagla bilder i sjarmoffensiv, Dagbladet 14.02.11
    Her forsøker Egypts forhatte politi å rette opp inntrykket, etter at over 300 mennesker døde i sammenstøt med dem.
  • Statlig TV byttet brått side etter regimefallet, Dagbladet 14.02.11
    Nå hyller de at Mubarak er borte og lover å fortelle sannheten.
  • - Hev hodet, egypter!, Klassekampen 14.02.11
    I går fikk demonstrantene på Tahrir-plassen innfridd enda noen krav: Militærrådet setter grunnloven til side og oppløser parlamentet.
  • – Egypts ledere advarer mot kaos og uro, ABC Nyheter (NTB) 14.02.11
    Egypts nye, militære ledere skal ifølge en militærkilde utstede en advarsel søndag mot at folk nører opp under kaos og uro.
  • Mubarak kan følge i fotsporene til flere forhatte statsledere, Aftenposten 14.02.11
    Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er eksil-paradiser.
  • Rykter om at Mubarak er i koma, Dagbladet 14.02.11
    Statlig egyptisk avis melder at den tidligere diktatoren fremdeles befinner seg i Egypt.
  • Sender sikkerhetsstyrker for å stanse masseflukt, Dagbladet (NTB) 14.02.11
    Tusen tunisiske flyktninger ankom Italia på én natt.
  • Lover nye demonstrasjoner i Algerie, Aftenposten 14.02.11
    400 arresterte skremmer ikke demonstranter i Algerie, som lover nye protester innen én uke.
  • Volden er utløst i Bahrain, Dagbladet 14.02.11
    Opposisjonen mener Egypt-gnisten er tent. I morgen er det varslet «Vredens dag».
  • Jagland spår «dype endringer» i Midtøsten, Dagbladet 12.02.11
    - Midtøsten kommer aldri til å bli den samme etter dette, sier Thorbjørn Jagland.
  • Revolusjonens vaklende framtid, Kronikk av Timothy Garton Ash i Dagbladet 12.02.11
    Ekstatiske demonstranter på Tahrir-plassen viser oss at Samuel Huntington tok feil. Det er de neste stegene som blir vanskelige.
  • Vendepunkt i den arabiske verden?, Lederkommentar i Adresseavisa 12.02.11
    Hosni Mubaraks avgang er historisk. Den arabiske verden kan stå foran et vendepunkt.
  • Øser ut penger for å stoppe protester, Aftenposten 12.02.11
    Kongen av Bahrain deler ut 15.000 kroner per familie. Egypts naboer skjelver etter at Mubarak ble presset til å gå av.
  • - Makten i Midtøsten vil forskyves, Dagbladet 12.02.11
    Ekspert tror folket i Egypt får mer utenrikspolitisk tyngde.
  • - Nå er det mange ledere som svetter i stolen, VG Nett 12.02.11
    Algerie, Jemen, Jordan, Syria og Libya. Over hele den arabiske verden frykter diktatorene at de kan bli neste regime som faller etter Hosni Mubaraks avgang.
  • Irans president raser mot USA og Israel, Aftenposten (NTN) 12.02.11
    Irans president Mahmoud Ahmadinejad spår fremveksten av et nytt Midtøsten fritt for påvirkning fra USA og Israel. Han gir full støtte til opprørsbevegelsene i arabiske land.
  • Høflig hærfører sentral i det nye Egypt, VG (NTB) 12.02.11
    Mohamed Hussein Tantawi omtales som høflig og sjarmerende, men er ikke kjent for å være begeistret for reform.
  • Obama: Folket i Egypt har talt, Aftenposten 12.02.11
    Fra det hvite hus sier USAs president Barack Obama at egypterne har inspirert amerikanerne.
  • FN tilbyr hjelp, Aftenposten 12.02.11
    FNs generalsekretær Ban Ki-moon tilbyr Egypt hjelp fra FN i prosessen for å forvandle Egypt til et demokrati.
  • Kairo på kokepunktet, Klassekampen 12.02.11
    Må velge: Hosni Mubarak dro fra en kokende hovedstad i går, og stemningen ved presidentpalasset var svært spent. - Egypt er som en kvinne i sterke veer, sier en av demonstrantene foran parlamentet.
  • Nekter å dra før løftene er innfridd, Aftenposten 12.02.11
    Teltleirene på Tahrir-plassen står fortsatt, og demonstrantene har klare krav.
  • I dag er vi alle egyptere, Aftenposten 12.02.11
    – Friheten er kommet til Egypt! roper en mann, mens tårene renner nedover kinnene. I går kunne demonstrantene feire at kampen er vunnet: Hosni Mubarak er gått av.
  • - Et viktig skritt mot demokrati, Dagbladet 12.02.11
    Men det vanskelige gjenstår, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). - En voldsom seier, mener Midtøsten-ekspert.
  • ElBaradei: Den største dagen i mitt liv, Aftenposten 12.02.11
    Fredsprisvinneren venter en "vakker" prosess mot demokrati.
  • - En stolthetens og verdighetens revolusjon, Aftenposten 12.02.11
    - Egypterne har med dette tatt stoltheten tilbake. Regimet i Egypt har falt sammen som med et knips med fingrene. På 18 dager er regimet vippet av pinnen, sier Egypt-ekspert Bjørn Olav Utvik.
  • Hamas jubler over Mubaraks avgang, Aftenposten (NTB) 12.02.11
    Hamas hyller avgangen til Egypts president.
  • - Irans makthavere frykter Egypt-oppstanden, Aftenposten (NTB) 11.02.11
    Irans religiøse makthavere frykter at oppstanden i Egypt skal inspirere en enda større opposisjon mot dem, mener Mahmood Amiry Moghaddam, talsmann for gruppen Iran Human Rights.
  • Røff guide til egyptisk litteratur, Morgenbladet 11.02.11
    Blitt mer enn vanlig interessert i Egypt i det siste? Her er romanene du skal lese for å forstå Midtøstens mest dagsaktuelle land.
  • Frankrikes rolle i Nord-Afrika under lupen, Aftenposten (NTB) 11.02.11
    Nicolas Sarkozy strever med å begrense skadevirkningene av flere ministres gratisferier hos autoritære regimer i Nord-Afrika. Skandalen har satt søkelys på Frankrikes rolle i regionen.
  • Nye muligheter i Midtøsten, Kommentar av Thorbjørn Jagland i Dagsavisen (nye meninger) 11.02.11
    Begivenheter i Midtøsten har ofte utløst stor harme og mye engasjement, som under Israels kriger i Libanon og Gaza. Derfor forundrer det meg at så få demonstrerer i Oslo og andre hovedsteder mot Mubarak og for demokrati i Egypt.
  • Egyptisk drama, Kommentar av Ivar A. Iversen i Dagsavisen (nye meninger) 11.02.11
    Hosni Mubarak har bare gjort folk mer rasende med sin tale. Nå kan alt skje i Egypt.
  • Vi er ett folk nå, Kommentar av Nawal El-Saadawi i Ny Tid 11.02.11
    Dag og natt overnatter jeg med unge, kristne og arbeidere på Frigjøringsplassen. Selv Det muslimske brorskap roser meg for min sekulære, feministiske kamp mot diktaturet. Vi er ett folk nå.
  • Mad Men, Kommentar av Mohamed Mahgoub i Dagsavisen (nye meninger) 11.02.11
    Stor forventning til Mubaraks tale og håp om at han skulle trekke seg, var en drøm som brast for millioner av folk i Egypt. Nei - revolusjonen fortsetter!
  • Mubarak klorer seg fast, Kommentar av Eline Asheim i Dagsavisen (nye meninger) 11.02.11
    Autoritære regimer gir ikke fra seg makten sånn helt uten videre.
  • - Egypt vil eksplodere, Dagbladet 11.02.11
    Massive nye demonstrasjoner planlagt i Kairo i dag.
  • Ingen revolusjon i Egypt, Dag og Tid 11.02.11
    Lukta av fridom endrar ikkje ei styreform. Ein revolusjon er ei grunnleggjande samfunnsendring. Det vil ikkje skje i Egypt med det fyrste, seier Terje Tvedt.
  • Støres glemte diktatur, Ny Tid 11.02.11
    Jonas Gahr Støre mener Hosni Mubarak styrer «myndig». Norges utenriksminister har også gått på FNs talerstol og «berømmet» Egypt-diktatorens fredsinnsats i Midtøsten.
  • Utvik: – Mubarak er tonedøv, Dagsavisen (NTB) 11.02.11
    Førsteamanuensis Bjørn Olav Utviks første reaksjon etter talen til Hosni Mubarak torsdag er at den egyptiske presidenten fremstår som tonedøv til hva folket i Egypt vil nå.
  • Wikan: – Var ikke sannsynlig at han skulle gå av, Dagsavisen (NTB) 11.02.11
    Sosialantropolog Unni Wikan ble ikke overrasket over at Hosni Mubarak ikke kunngjorde sin avgang torsdag kveld.
  • Islamismens storebror, Morgenbladet 11.02.11
    Nå snakkes det mye om presidentposten i Egypt: Skal dette ettertraktede embetet være åpent for alle? Hva med en kvinne eller en ikke-muslim? Kan han eller hun etterfølge Hosni Mubarak i et fritt presidentvalg? Spørsmålet dukker opp etter en lang samtale med doktor Abdel Moneim Abul Foutou, medlem av Det muslimske brorskapets ledelse. Hvis Brorskapet virkelig ønsker demokrati, likestilling og vern om mindretallet, er vel dette det avgjørende spørsmålet.
  • Jan Egeland: - Dette ender i militærkupp, VG Nett 11.02.11
    NUPI-direktør Jan Egeland spår et flere uker langt kaos i Egypt, som til slutt vil ende med militærkupp.
  • - Hæren må velge side hvis demonstrantene fortsetter, VG Nett 11.02.11
    Militærets lojalitet til president Hosni Mubarak kan bli utfordret når tusener går ut i Kairos gater for å demonstrere fredag.
  • – Det muslimske brorskap skuffet, Dagsavisen (NTB) 11.02.11
    Hosni Mubarak tar ikke hensyn til folkets vilje, sier et medlem av Det muslimske brorskap i Egypt.
  • Egypt på bristepunktet, Dagens Næringsliv (NTB) 11.02.11
    «Egypt vil eksplodere», advarer den egyptiske opposisjonspolitikeren Mohamed ElBaradei etter president Hosni Mubaraks tale til nasjonen. Både han og andre spør seg nå hva hæren vil gjøre.
  • Obama om Egypt: - Vi er øyenvitner til at historie skapes, Aftenposten 11.02.11
    President Barack Obama sier torsdag kveld at USA vil støtte overgangen til demokrati i Egypt.
  • - Vi går til presidentpalasset, roper demonstranter, Aftenposten 11.02.11
    Flere hundre demonstranter forlater Tahrir-plassen i Kairo og roper «vi går til presidentpalasset», melder CNN.
  • Støre: Overraskelse og fornyet uro, Aftenposten 11.02.11
    Jonas Gahr Støre bekymret etter Hosni Mubaraks tale til folket.
  • Suleiman ber demonstrantene gå hjem, Aftenposten (NTB) 11.02.11
    Gå hjem. Gå tilbake til arbeidet. Det var visepresident Omar Suleimans budskap til folket etter at det torsdag ble klart at Hosni Mubarak ikke ville gå av som president i Egypt.
  • Egypts USA-ambassadør: Mubarak har de facto gått av, Aftenposten 11.02.11
    Egypts president Hosni Mubarak er nå bare president i navnet. Alle presidentens fullmakter er overført til visepresidenten Omar Suleiman.
  • - Mubaraks tale ikke tilstrekkelig, Aftenposten 11.02.11
    Den amerikanske presidenten stoler ikke på at Mubarak har overlevert makt til visepresidenten.
  • Intellektuell ansvarsløshet, Debatt av Roger Hercz i Dagsavisen (nye meninger) 10.02.11
    Intelligente mennesker kan komme med lite intelligente utsagn. Under revolusjonen i Iran i 1978 reiste filosofen Michel Foucault til Teheran i full beundring for de demokratiske kreftene som nå skulle reise seg. – Ingen vil at presteskapet skal overta, skrev Foucault stolt. Vi vet hvordan det endte.
  • Folkets opprør mot tyrannene, Kommentar av Hamdi Hassan i Bergens Tidende 10.02.11
    Opprøret i Tunisia har gitt en dominoeffekt i hele Midtøsten som vi ennå ikke ser konsekvensen av.
  • - Frykter irakisk utvikling i Egypt, VG Nett 10.02.11
    Men stattsekretær Espen Barth Eide mener det er stor grunn til optimisme for situasjonen i det kriserammede landet.
  • Sharansky kritiserer Israels frykt for Egypt, VG Nett 10.02.11
    Den israelske høyrepolitikeren Natan Sharansky, som selv var dissident i Sovjetunionen, kritiserer israelske politikeres frykt for folkeopprøret i Egypt.
  • Torturbeskyldninger mot hæren i Egypt, Dagbladet (NTB) 10.02.11
    Sjokkopplysninger om hæren som mange trodde var på folkets side.
  • Demonstranter drept i sammenstøt vest i Egypt, Aftenposten (NTB) 10.02.11
    Minst tre demonstranter er drept og hundre såret i kamper mellom politi og rundt 3.000 demonstranter vest i Egypt. Det kan bety at uroen sprer seg også utenfor de store byene.
  • – Hundrevis torturert av Egypts hær, Aftenposten (NTB) 10.02.11
    Den egyptiske hæren har i all hemmelighet arrestert hundrevis av regimekritiske demonstranter. Noen av dem skal også ha blitt torturert.
  • Tunisia-president blir «light-diktator», VG (NTB) 10.02.11
    Tunisiske parlamentarikere gir overgangspresidenten Foued Mebaza utvidede fullmakter. Vedtaket innebærer at Mebaza inntil videre kan styre landet nærmest eneveldig.
  • Hvem er redd for brorskapet?, Kommentar av Ivar A. Iversen i Dagsavisen (nye meninger) 10.02.11
    Det muslimske brorskap er en mer sammensatt bevegelse enn en kan få inntrykk av.
  • Må Egypt velge mellom diktatur eller sharia-styre?, Debatt av Lisa Winther i Dagsavisen (nye meninger) 10.02.11
    I disse dager følger verden nøye med på utviklingen i Egypt. Forhåpningene om et nytt Berlinmurens fall i Midtøsten, blandes med uroen for at islamistiske krefter skal avskaffe det lille av demokrati som finnes, hvis de kommer til makten.

Søk:

Avansert søk

Sagt i Stortinget om utviklingen i Midtøsten:


Utdrag fra Stortingets debatt 15. februar om utenriksministerens utenrikspolitiske redegjørelse,
les Stortingets referat her.

"En genuint demokratisk overgang vil ta tid. Jeg er glad for at det militære overgangsregimet i Egypt i hvert fall har signalisert en slik demokratisering ved å forkaste den gamle grunnloven og love valg innen seks måneder. Og ikke minst er jeg glad for at utenriksministeren så tydelig i sin redegjørelse varsler norsk støtte til demokratiseringen i Egypt og i Tunisia. En slik støtte kan bli avgjørende, ikke minst fordi lite av den internasjonale bistanden og støtten til regionen har hatt demokrati og respekt for menneskerettighetene som fokus. For Norge vil det, som utenriksministeren også sier, være naturlig å knytte seg tett opp til EUs initiativer."

Ine M. Eriksen Søreide (H)

"En fredelig og vellykket overgang til demokrati og fornyelse i Egypt vil kunne få avgjørende betydning for hele regionen og hele den arabiske verden. Hvis landet går i Tyrkias fotspor, kan det vi har opplevd i disse dramatiske dagene vise seg som et vendepunkt i Midt-Østen på linje med Berlinmurens fall i vår egen verdensdel."

Svein Roald Hansen (Ap)

"I går rørte det iranske folk på seg. Kunne situasjonen fra Kairo kopieres i Teheran, ville det vært en velsignelse. USAs utenriksminister var ute og støttet de iranske demonstrantene. Den form for støtte er viktig i kritiske øyeblikk, og vi forventer at Norge er like tydelig i sin støtte. Folket i Egypt klarte å sparke sin president, og ringvirkningene vil føles i lang tid i Egypt og utenfor. Det er nå å håpe at Egypts fremtid ser lysere ut uten Mubarak, og at man kan få på plass en grunnlov og institusjoner som kan gi rammer for et land der grunnleggende rettigheter ivaretas, der den kristne minoriteten kan leve i trygghet, og der freden med naboene, inkludert Israel, ivaretas."

Morten Høglund (FrP)

"Så det er å håpe at vi no kan få ei utvikling i demokratisk retning i Egypt, i Tunisia og i andre land i regionen, men det er vanskelig å spekulere i kva som vil skje. Men eg føler at det gir grunnlag for å ta opp nokre andre interessante spørsmål – for det første det eg vil kalle vestens uklare moral ofte i møte med den typen prosesser. Det var jo ikkje slik at USA og alle andre kasta seg over med ei eintydig støtte frå starten av til demokratirørsla i Egypt, i motsetnad til støtta til demokratirørsla i Iran, som dei kasta seg over med ei eintydig støtte. Dette viser nok òg litt av, i alle fall enkelte, vestlege lands problem."

Bård Vegar Solhjell (SV)

"Siden utenriksministeren ga sin redegjørelse sist torsdag, har vi vært vitne til en revolusjon i Midtøstens største arabiske land. Som flere andre har sagt, så har President Mubarak gått av. Hæren har fått makt i en periode, mens ny grunnlov skal lages og frie valg forberedes i Egypt. Vi kan være vitne til et historisk tidsskifte i Midtøsten.

Ett bilde har brent seg fast på min netthinne – mange muslimske demonstranter som bøyde seg i bønn på Tahir-plassen i Kairo, mens kristne ungdommer sto hånd i hånd og dannet en beskyttende ring rundt dem. De sto sammen om frihetskampen. Måtte dette fellesskapet også borge for at millioner av kristne i Egypt nå får sine menneskerettigheter på linje med andre. De må ikke glemmes når frihetsverdiene skal konkretiseres i en fungerende rettsstat og sant demokrati."

Kjell Arild Svensen (KrF)

"Jeg har lyst til å snakke om det samme som Bård Vegar Solhjell tok opp, nemlig at vi ofte har opptrådt med doble standarder overfor disse landene. Vi har snakket pent om demokrati, men akseptert diktatorenes makt. Jeg synes det er viktig at Norge ut fra vår posisjon kan ha en utenrikspolitikk som sterkt formidler verdier både knyttet til menneskerettigheter og til demokrati og at de grunnleggende menneskerettighetene faktisk gjelder overalt. Da synes jeg det er rart å ha en utenriksminister som berømmer en militærdiktator, som kaller ham en myndig leder, berømmer hans fredsinnsats og bemerker at han vant en overbevisende valgseier sist. Jeg mener at vi skal stå opp for demokratiske menneskerettigheter, det samme demokratiet og de samme menneskerettighetene, samme hvor det trengs."

Trine Skei Grande (V)

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.