Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2016

Sider:  « 123
Flyktningkrisa 2015 - året derpå for Europa
onsdag 27. januar 2016

Flyktningkrisa 2015 - året derpå for Europa

Det var for lite hjelp til flyktningene "der de var", som utløste flyktningstrømmen til Europa i 2015, konkluderte FN-kilder overfor den danske avisa Information ved årsskiftet. Mens Norge nå forbereder giverlandskonferanse i februar strever Europa fortsatt med å finne felles og gode løsninger og i Norge utfordres humanitære prinsipper og ryggmargsreflekser av nye realiteter. Vi har sett på utviklingen og samlet medieklipp og innlegg i den norske mediedebatten.


WTO vakler videre
mandag 18. januar 2016

WTO vakler videre

Representanter fra norsk sivilsamfunn mener at utviklingsagendaen ble tilsidesatt og Afrika sviktet i en udemokratisk og skammelig prosess på WTOs ministermøte i Nairobi før jul, der utviklingslandenes behov i verdenshandelen skulle stått i sentrum. Er dette i tråd med FNs nye bærekraftsmål? I morgen skal Stortinget drøfte regjeringens melding om globalisering og handel og Helene Bank i For Velferdsstaten frykter et taktskifte for norske eksportinteresser.


Norges interesser vs. Angolas utviklingsbehov
torsdag 14. januar 2016

Norges interesser vs. Angolas utviklingsbehov

Med sin kampanje om skjulte eiere har Fellesrådet for Afrika bidratt til fokus på følgende utviklingspolitiske utfordring: Hvordan kan og bør Norges og Statoils kommersielle interesser i Angola balanseres mot Angolas utviklingsbehov? Nå krever Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité utfyllende svar fra olje- og energiminister Tord Lien om Statoils virksomhet og en fersk rapport fra CMI stiller spørsmål ved norsk oljebistand til landet.


Forsvarsindustrien og "diktatoreksporten"
fredag 08. januar 2016

Forsvarsindustrien og "diktatoreksporten"

Regjeringen vil ivareta nasjonale sikkerhetsinteresser gjennom å opprettholde og videreutvikle en internasjonalt konkurransedyktig norsk forsvarsindustri, men skal Norge også videreføre "diktatoreksporten"? Nei, mener stadig flere. De er urolige for at Norges eksport av forsvarsmateriell til Midtøsten bidrar til krig og brudd på menneskerettighetene. Nå ligger denne samstemtpolitiske utfordringen på nytt til behandling i Stortinget.


Utviklingsfrykt og -håp ved årsskiftet 2015-2016
tirsdag 05. januar 2016

Utviklingsfrykt og -håp ved årsskiftet 2015-2016

For mange ga året 2015, med FNs nye bærekraftsmål og klimatoppmøtet i Paris, et styrket håp for framtiden. For de fleste i Norge og det øvrige Europa kom dette håpet likevel i skyggen av terror og økende flyktningstrømmer. Mange er urolige for Europas framtid. Et årsskifte er tid for refleksjon om verdens utvikling i året som gikk, så vel som tanker om året som kommer. Her har vi samlet noen av dem.


Sider:  « 123
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?