Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Europa i identitetspolitikkens ekkokamre

- Det flerkulturelle samfunn har feilet, sa Angela Merkel i 2010. For stadig flere av Europas velgere er dét grunnen til at de vender sosialdemokratiet og den liberale eliten ryggen og slutter opp om nasjonale og populistiske partier. For verdens flyktninger og migranter vil det svekke håpet om en fremtid i Europa, men det vil også forme Europas flerkulturelle fremtid. I et splittet Europa står slaget denne uka i Nederland og her hjemme går debatten etter Brochmann 2.

Onsdag 15. mars 2017
Linker oppdatert: Torsdag 16. mars 2017

Foto av Gert Wilders (t.h.): Wouter Engler
Foto av "Refugees welcome" (øverst): Ilias Bartolini
Europakommisjonens Eurobarometer høsten 2016 viste at de to viktigste utfordringene EU-borgerne mener EU står overfor er innvandring og terrorisme, men de er dypt splittet i synet på hvordan utfordringene skal håndteres.

Det var også noe av bakgrunnen for NRK-serien "Flukt", der NRKs programleder Leo Ajkic blant annet spurte:

"Hvordan kan man bli enige når alle roper og ingen lytter?"

Noen enighet er det imidlertid ingen grunn til å forvente. I en tid og i en strid der mange, særlig blant aktivistene, primært synes å ønske å få sine erfaringer, synspunkter og fakta gjentatt og bekreftet i ulike ekkokamre kan vi kanskje likevel håpe på litt mer vilje til å anerkjenne og forstå ulike erfaringer og perspektiver?

Mange, ikke minst for å hjelpe i lys av det rekordhøye antallet flyktninger i verden, ønsker flyktninger velkommen og slutter opp om bevegelser som "Refugees Welcome" i Norge og andre land. Samtidig får stadig flere nok av både den økende innvandringen og det flerkulturelle samfunn. Nederlands statsminister Mark Rutte - fra Partiet for frihet og demokrati (VVD) - ga uttrykk for dette i et åpent brev til alle nederlendere i januar, der han blant annet var lei av folk som ...:

"... trakasserer homofile, roper etter jenter i korte skjørt og kaller vanlige nederlendere for rasister."

- Oppfør deg normalt, eller reis vekk! var budskapet fra Rutte. Likevel utfordres han i valget i dag av Geert Wilders og hans Frihetsparti (PVV), som vil forby islam i Nederland, stenge grensen for folk fra ikke-vestlige land og stanse bygging av flere moskeer.

- De er størst, men likevel små, påpeker Dagsavisen i dag, men Wilders mener han allerede har vunnet og NTB forklarer det slik:

"Andre partier nekter å samarbeide med Geert Wilders. I stedet gjør de stadig mer av politikken hans til sin egen."

- Jeg frykter hverdagsislamismen mer enn islamistisk terror

En undersøkelse i 2015 viste at de negative holdningene til innvandrere særlig rettet seg mot muslimer (nest etter rom-folk). En annen undersøkelse utført av tankesmien Chatham House i februar viste at det i en rekke land i Europa er flertall for å stanse all muslimsk innvandring og i dag kan Berlingske Tidende i Danmark legge fram en ny undersøkelse, som viser at:

"64 prosent av danskene er enige i at Danmark bør begrense innvandring av muslimer, en økning på ti prosentpoeng sammenlignet med i 2015"

Mandag var den amerikanske islameksperten John Esposito i Oslo for å snakke om islam og ekstremisme og Aftenposten slo hans hovedbudskap opp slik:

"Det er ekstremister som utgjør fare, ikke muslimer."

- Det er avskyelig når islamistisk terror rammer, mente også den danske sosialdemokraten og folketingsrepresentanten Lars Aslan Rasmussen i en kommentar på den danske nettportalen altinget.dk ved årsskiftet, men konkluderte likevel slik:

"Jeg frykter hverdagsislamismen mer enn islamistisk terror."

I en kronikk i Morgenbladet sist uke oppsummerer Sylo Taraku i Tankesmien Agenda det politiske stiden i EU og Europa i dag slik:

"Reaksjonær islam er i konflikt med europeisk liberalisme. Høyrepopulismen er i konflikt med begge de to"

- Ikke noe sted er dette trekantdramaet tydeligere enn i Nederland, mener han.

Dette trekantdramaet er også en del av bakteppet når EU, i en alder av 60 år, skal drøfte EUs framtid fram mot valget til Europaparlamentet i 2019. Da temaet ble tatt opp i NRK Ekko sist uke innledet NUPI-direktør Ulf Sverdup slik:

"EU har lyktes med å løse veldig mange av det 20. århundrets store problemer om krig og konflikt i Europa og om å integrere økonomiene. Spørsmålet nå er om EU, slik det ser ut, er tilpasset til å løse det 21. århundrets problemer?"

Gjennom tiår med innvandring til Norge og Europa fra muslimske og andre ikke-vestlige land har debatten om flyktning-, innvandrings- og integreringspolitikk, islam, rasisme og det flerkulturelle samfunn rast, tildels med harde og uforsonlige fronter.

Den store bølgen av flyktninger og migranter som vandret nordover i Europa i 2015, samtidig som Paris og andre byer ble rammet av blodige terrorangrep, etterfulgt av Brexit og Trump og årets skjebnevalg i Europa, vil i ettertid kanskje bli stående som et tidsskille?

- Deres verden kollapser, vår bygges opp

– Deres verden kollapser, vår bygges opp, tvitret Nasjonal Fronts visepresident i Frankrike da han gratulerte Donald Trump med med valgseieren i USA sist høst og i Morgenbladet sist uke innledet Simen Ekern en kommentar slik:

"De er som dominobrikker, har de fortalt oss. Én etter én vipper de forover og river neste brikke med seg. Det stanser ikke opp før Vesten er forandret for alltid. Vi har hørt det så mange ganger de siste månedene at det lett kan virke sant: En verden faller i grus, en ny er i ferd med å bli skapt. Først brexit. Så Trump. Deretter vinner Marine Le Pen i Frankrike i mai, and then we take Berlin til høsten."

- Det skjer neppe, mente Kjetil Wiedswang i en kommentar i Dagens Næringsliv i februar, mens Ekern mener at Geert Wilders’ valgresultat i Nederland denne uka "blir avgjørende for nasjonalpopulistenes stilling i Europa".

- Hvordan har Europas liberale høyborg endt opp i en bitter kulturkrig med islam?

Blant de som har stilt seg dette spørsmålet er doktorgradsstipendiat ved Høyskolen Kristiania, Kjetil Raknes, som i en kronikk i Aftenposten sist helg antyder noe av svaret slik:

"Den nederlandske høyrepopulismen har dype nasjonale røtter. Det startet med flere tiår med konfliktskyhet i innvandringsspørsmålet kombinert med mislykket integreringspolitikk"

- Så kom mordet på den eksentriske høyrepopulisten Pim Fortuyn og fortsatte med drapet på filmskaperen Theo van Gogh, fortsetter han og gir sin forklaring på hvordan Geert Wilders og hans islamkritiske Frihetspartiet (PVV) kunne vokse fram og vinne oppslutning i det tidligere så liberale Nederland. Og nettopp her finner vi kanskje noe av årsaken til at utviklingen i Norge og Nederland ikke har vært parallelle? Mens Nederland opplevde brutale drap på islamkritiske røster ble Norge første rammet av nynazisterts brutale knivdrap på 15 år gamle Benjamin Hermansen på Holmlia i 2001 og så Anders Behring Breiviks terrorangrep og massedrap på regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya i 2011.

Raknes skriver at Wilders´ svar på utfordringene "er at Nederland befinner seg midt i en kulturkrig med islam og dommedag er ikke langt unna" - og han siterer ham slik:

"Islam er den trojanske hesten i Europa. Hvis vi ikke stopper islamiseringen nå, vil Eurabia og Nederabia bare være et spørsmål om tid."

- Geert Wilders frihetsdrøm ligner veldig det diktaturet han vil bekjempe, mente avisa Vårt Land på lederplass i helga og utdypet det slik:

"Er det ikke nettopp det totalitære ved islamismen man ønsker å unngå? Er løsningen da å forby bestemte religioner, slik Wilders – og islamister over hele verden – ønsker å gjøre? Er løsningen innreiseforbud for mennesker med bestemte religioner og nasjonaliteter, slik Trump – og totalitære islamistiske regimer, praktiserer? Er løsningen ja til dødsstraff og nei til homofiles rettigheter – slik Marine Le Pen – og islamistene går inn for? Er løsningen å si nei til å bygge gudshus – slik mange høyreorienterte nordmenn ønsker – og wahhabistiske Saudi-Arabia praktiserer?"

Men det er ikke nødvendigvis slik at alle de som vurderer å gi Wilders sin stemme i dag er enige med ham i ett og alt.

I en kronikk i Morgenbladet sist uke stilte Sylo Taraku i Tankesmien Agenda det samme spørsmålet som Raknes. I sin leting etter svar var han i Nederland og snakket blant andre med Dr. René Cuperus i sosialdemokratiske tankesmien Wiardi Beckman Stichting. Cuperus pekte på at "islam er en del av fortellingen om populisme" og utdypet det slik:

"Myke feministnasjoner møter ortodoks islam. Det er en reell kulturkollisjon. Innvandring og islam er de mest synlige elementene i den forandringen folk misliker. De føler at samfunnet er under transformasjon til noe helt annet. Men de som stemmer for Wilders er ikke ekstreme. De er ikke enig i alt han sier, men stemmer på ham i protest. De vil at eliten skal være tøffere i kampen mot muslimsk ekstremisme og mot ­kriminalitet."

- Det flerkulturelle samfunn har feilet

Etter at Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) ble etablert på slutten av 1980-tallet viste mange  sin avsky og motstand ved å slutte opp om Røde Kors´kampanje "Ja til et fargerikt fellesskap" og bar buttons med "Ikke mobb kameraten min". Derfor var det i følge Dagbladets forside den 13. juni 1991 en "politisk bombe" da Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Rune Gerhardsen, gikk ut og advarte mot "snillisme" og senere utga boka "Snillisme på norsk". Hans krav var blant annet at:

"Innvandrere må lære seg norsk og tilpasse seg norske forhold."

- Det var en misforstått redsel som var knyttet til det å kunne fremstå som fremmedfiendtlig og rasistisk, forklarte han i et intervju med NRK i 2010, men den gang ble han, "av enkelte på den politiske venstresiden, inkludert partifeller og Ap-veteraner, utskjelt på det sterkeste og beskyldt for å både være fremmedfiendtlig og røre rundt i grumsete vann". 

Beskyldningen var enda sterkere mot informasjonssleder Hege Storhaug i Human Rights Service (HRS), etter at hun i 2006 ga ut boka "Men størst av alt er friheten". Budskapet var at "noe må gjøres, og det haster" og ble begrunnet slik på bokomslaget:

"Vi lever i en dyster tid: Jentebarn og kvinner tildekkes. Homohetsen vokser. Jenter født i Norge kjønnslemlestes. Antall voldtekter øker og blir grovere. Henteekteskap, søskenbarnekteskap, familieavtalte ekteskap: Individet knuses i et kynisk spill om visum, statsborgerskap og penger. Ytringsfriheten trues av selvsensur, trusler og vold. Det jukses med innvandringsreglene. Islamismen brer om seg, også blant tredjegenerasjonsinnvandrere."

Boka kom i kjølvannet av kjølvannet av striden rundt Muhammedkarikaturene i Jyllandsposten i 2005, mens debatten om "sivilisasjonskrig" fortsatt gikk høyt.

I 2010 ga tidligere styremedlem i Den Tyske Sentralbanken, sosialdemokraten Thilo Sarrazin, ut boka "Deutschland schafft sich ab". Han advarte om at tyskerne kunne bli fremmede i eget land og i debatten som fulgte rykket Tysklands kansler Angela Merkel ut med sin klare konklusjon:

"Det flerkulturelle samfunn har feilet."

Drøyt 25 år etter at Rune Gerhardsen ga ut boka "Snillisme på norsk", etter blant annet 9/11, det brutale drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia, karikaturstriden, anklager om "snikislamisering", vold og opptøyer i innvandrertette bydeler i Paris, Malmø og andre storbyer i Europa, ABB, IS´framvekst i Midtøsten, flyktningstrømmen til Europa i 2015, brutale terrorangrep i Europeiske storbyer, Brexit og Donald trump, så står nå slike spørsmål i sentrum for det mange mener er skjebnevalg for Europa.

Det er i mindre grad et slikt skjebnevalg Norge står overfor til høsten, men også her går debatten om det flerkulturelle samfunn og norsk kultur i kjølvannet av rapporten fra Brochmann-utvalget (Brochmann 2) om langsiktige konsekvenser av høy innvandring, som ble lagt fram i februar.

Toje, identitetspolitikk og multikulturalismens død

– Den norske velferdsmodellen er både en ressurs og et problem når det gjelder integrasjon av innvandrere og deres etterkommere, sa utvalgsleder Grete Brochmann da hun 1. februar la fram NOU 2017: 2 Integrasjon og tillit. Langsiktige konsekvenser av høy innvandring, som blant annet konkluderte at:

"Hvis det norske samfunnet ikke lykkes med integreringen, er det risiko for at økende økonomisk ulikhet kan spille sammen med kulturelle forskjeller og svekke grunnlaget for samhold, tillit og for samfunnsmodellens legitimitet."

Den offentlige debatten i ettertid har dreid seg mest om kulturelle forskjeller, norsk kultur, multikulturalismen, identitetspolitikk og Brochmannutvalgets befolkningsfremskrivinger.

Utvalgsmedlem Asle Toje mente nemlig at utvalgets flertall tok feil når det gjaldt befolkningsfremskriving og at etniske nordmenn vil havne i mindretall i fremtiden. Han avsluttet en egen merknad i rapporten slik:

"Siden innvandringen vil være høy, vil det ikke være bærekraftig å trygde disse inn i middelklassen. Den åpenbare konklusjonen er at de langsiktige konsekvenser av høy innvandring, vil være den «etnisk fragmenterte underklasse», som Maktutredningen av 2003 så konturene av."

- Sett ned et Toje-utvalg! lød oppfordringen fra Lars Akerhaug i et innlegg i Dagbladet. Siden har debatten gått og Dagbladets kommentator Aksel Braanen Sterri konstaterte i en kommentar at:

"Det er duket for kulturkonflikt og det er den norske kulturen som er i potten." 

Stadig flere ser dette i lys av identitetspolitikk.

- Le Pen bærer bud om et Europa hvor politikken i økende grad preges av identitetspolitikk, skrev Toje i en kommentar i Bergens Tidende sist høst, og utdypet det bl.a. slik:

"Når Marine Le sier «vi» Pen snakker hun ikke om sitt parti eller menneskeheten. Hun snakker om den franske nasjonen. Og når hun sier «dem» sikter hun ofte til mangelfullt integrerte minoriteter."

- Identitetspolitikk skaper debatt, slo Verdibørsen på NRK P2 fast 25. februar og inviterte til debatt etter følgende innledende forklaring:

"Identitetspolitikken handler om hvem du er og hvilken gruppe du kommer fra. Det er viktigere enn hva du sier."

– Det er viktig å være bekymret for hvordan norsk kultur kan påvirkes av høy innvandring over tid, mente også kunnskapsminister og leder av Høyres programkomité, Torbjørn Røe Isaksen, overfor Dagsavisen i begynnelsen av mars og utdypet det slik:

"Det Brochmann-utvalget gjør er å begrave det multikulturelle som ideologisk ledesnor for norsk integreringspolitikk. Nå har i og for seg multikulturalismen vært død lenge som politisk ledesnor, men dette er på sett og vis den siste spikeren i kista."

- Velkommen etter, sa stortingsrepresentant for SV, Bård Vegar Solhjell, til Dagsavisen dagen etter. Han viser blant annet til at Tankesmien Agendas integreringsutvalg, som han selv ledet, framhevet viktigheten av et sett med felles verdier og en felles kultur og mente at:

"Alle i SV, Ap og resten av venstresiden må ta inn over seg at ideen om multikulturalismen er stein død. Det er en feilaktig idé at det er heldig med flere kulturer som ligger side om side."

Og debatten ruller videre.

Fafokonferansen "Tillit i populismens tid" i dag stilles blant annet dette spørsmålet:

"Påvirkes tilliten av at de nordiske landene blir mer etnisk heterogene?"

Og FNs dag mot rasisme, 21. mars, lanserer Antirasistisk senter en ny nettside og inviterer til slippfest med debatten: Hvem er norsk i 2017? De lover at den nye nettsiden, antirasistisk.no, skal være ...:

"... en nettside for alle som ønsker seg andre perspektiver på samfunnsutviklingen enn stereotypier, fiendebilder og krisemaksimeringer. Det skal kort sagt være en nettside for alle som ønsker å kjempe for et samfunn som har rom for både mangfold og fellesskap, med like muligheter for alle uansett bakgrunn og identitet."

Det var vel også noe slikt Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre, som norsk utenriksminister for 10 år siden, hadde visjoner om i kronikken "Det nye norske vi", som han innledet slik:

"En endret sammensetning av Norges befolkning virker inn på hvem det norske vi er i en globalisert verden. Vi kan ikke bare vedta et nytt stort vi. Men vi kan avvise enhver tendens til forenkling. Mennesker er ikke endimensjonale."

Men stadig flere i Europa vender sosialdemokratene ryggen, og overfor Aftenposten, som nylig var på besøk i Amesterdam, forklarer Jim Hoffmeister (40) det slik:

"Jeg liker ikke arbeiderpartiet. De er bare opptatt av å hjelpe innvandrere og flyktninger. De gjør ingenting bra for vanlige folk, selv om mange trenger hjelp."

Kan sosialdemokratene i Europe finne nye og bedre svar?

– Sosialdemokratier må ikke være en solskinnsbevegelse, sa Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre da han innledet på årmøtet for nordiske sosialdemokratiske partier og LO-organisasjoner (Samak) i Oslo i januar og mente bl.a. at:

"Vi burde være den ledende kraften i å svare på globaliseringens utfordringer, ikke de populistiske bevegelsene."

Men slik ser det ikke ut til gå. I sin kommentar i Morgenbladet sist uke beskrev Sylo Taraku situasjonen slik:

"De sosialdemokratiske partiene ligger med brukket rygg nesten over hele Europa. I presidentvalgkampen i Frankrike er det statsbærende sosialistpartiet satt ut på sidelinjen. Nederlands Arbeiderparti (PvdA) er på randen av kollaps — oppslutningen har falt fra 24,8 prosent ved forrige valg til rundt 8 prosent i dag."

- Rosene visner i Europa, kunne Aftenposten fortelle på mandag og innledet slik:

"Arbeiderne, innvandrerne og de urbane byvelgerne. Alle rømmer fra sosialdemokratene i Nederland. Snart kan søsterpartier i andre land lide samme skjebne."

Og Marte Gerhardsen i tankesmien Agenda advarer mot det veien de danske sosialdemokratene synes å velge. I en kommentar i VG i februar innledet hun slik:

"Den nye lederen i det danske sosialdemokratiske partiet, Mette Frederiksen, er i ferd med å gjøre et historisk feilsteg. Hun har innledet et tett samarbeid med lederen for Dansk Folkeparti, og utelukker ikke regjeringssamarbeid med høyrepopulistene."

- Sentrum-venstre-partier må ikke adoptere populistenes retorikk, men komme med troverdige svar på det som er europeerens største bekymringer: Innvandring, islamisme og terror, mente hennes kollega Sylo Taraku i Morgenbladet sist uke og utdypet det slik:

"Når de ikke gjør jobben, tar populistene på seg rollen som forsvarere av liberalismen og velferdstaten, men de gjør det fra et illiberalt ståsted. Dermed får vi den paradoksale situasjonen at likestillingen forsvares av de reaksjonære, ytringsfriheten av de som stadig angriper mediene, velferdsstaten av de som setter svake grupper opp mot hverandre, og nasjonalt samhold av de som splitter. Dét er populismens problem i Europa i dag."

- Er det et lite jordskjelv som raskt går over, eller er det jordplatene som er i bevegelse?, spurte Klassekampens Bjørgulv Braanenlederplass i slutten av februar og avsluttet slik:

"I Nederland har Geert Wilders høyre­radikale Frihetsparti vært landets største parti på flere målinger. Alt dette er uttrykk for en dyptgående politisk krise hvis fremste kjennetegn er at den i så liten grad har ført til politisk fornyelse på den motsatte fløy. Men den må komme, hvis ikke blir dette århundret mørkt."

- Det som har forandret vårt dagligliv i Norge mest de siste ti årene, er nok den teknologiske utviklingen, med smarttelefoner og internett, sa historiker Finn Olstad til Dagsavisen mandag og utdypet det slik:

"Når det gjelder innvandring og befolkningsutviklingen generelt er det der forandringspotensialet er størst på lang sikt. Det er nesten ingen kraft som virker så sterkt i historien som demografien. Enten det nå gjelder innvandring eller økte fødselstall."

Han utgir i disse dager ubok Norges siste 70 år, "Den lange oppturen".

Og innvandringen står sentralt når globaliseringen og Europas fremtid idag er i støpeskjeen. Nedenfor har vi samlet lenker til bl.a. den siste tidens medieomtale og -debatt om disse spørsmålene.

__________________________________

Aktuelle lenker:

Saker på rorg.no:

Mediklipp og -debatt:

  • Den europeiske eliten lettet over Wilders-nederlag: – Nederland, dere er mesterne!, NRK nyheter 16.03.17
    Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Norges utenriksminister Børge Brende er blant dem som uttrykker lettelse over at høyrepopulisten Geert Wilders tapte det første av valgene som kan avgjøre Europas fremtid.
  • Vant ved å gjøre Wilders' saker til sine egne, NRK nyheter 16.03.17
    – På en måte vant Wilders kampen om hva valgkampen skal handle om. Rutte var smart. Mens Wilders nektet å stille i debatter og stort sett holdt seg til Twitter, tok Rutte sakene til Wilders og gjorde dem til sine egne, sier Raknes.
  • Valg i Nederland: Youtube-kongen Ismail (19) ble kalt «avskum» av statsministeren, VG 16.03.17
    Videobloggen til Ismail Ilgun (19) viser det han kaller «hverdagen» i forsteder i Nederland. Han startet i sommer med å filme pøbelstreker, småslåssing, og tafatte politimenn i omgang med ungdommen rundt det lokale supermarkedet. Videobloggen «Hoodvlogs» vokste enormt på svært kort tid, med 66.000 abonnenter på Youtube-kanalen hans.
  • Skremt av valgkampen i Nederland, VG 16.03.17
    Nå har det blitt vanlig å kalle marokkanere i Nederland for søppel, sier Hafsa Mahraoui (26).
  • Flau bris fra ytre høyre, kommentar av Per Olav Ødegård i VG 16.03.17
    Hadde Wilders Frihetsparti blitt landets største ville det sendt sjokkbølger gjennom Europa. Det ville tjent som en bekreftelse på en høyrepopulistisk vind øker i styrke, kort tid før de kritisk viktige valgene i Frankrike og Tyskland. Det ble med en flau bris.
  • Rutte: - En seier over populismen, Dagbladet 16.03.17
    Andre europeiske ledere legger ikke skjul på at de er lettet over at Wilders ikke ble valgets vinner. - Et valg for Europa, et valg mot ekstremister, oppsummerte president i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker.
  • Geert Wilders vinner ikke valget i Nederland. EU-vennlige partier går kraftig frem. Aftenposten (NTB) 16.03.17
    – Dette ble kvelden da Nederland, etter Brexit og valget i USA, sa «stopp» til feil type populisme, sa statsminister Mark Rutte.
  • EU slapp med skrekken, kommentar av Frank Rossavik i Aftenposten 16.03.17
    Forutsatt at valgdagsmålingene og de første prognosene stemmer, kan Europa puste lettet ut denne gangen: Nederlenderne møtte mannsterkt opp ved valgurnene og ga høyrepopulisten Geert Wilders’ Frihetsparti (PVV) en nesestyver.
  • Populisme på frammarsj i Europa, Ukeavisen Ledelse 16.03.17
    Kvifor flokkar folk seg kring høgrepopulismen i Europa? Marine Le Pen er Europas mektigaste høgrepopulist, leiar av Front National og kandidat ved det franske presidentvalet som går av stablen i to rundar i april og mai i år.
  • Rolness' sutring, debatt av Thomas Hylland Eriksen i VG 16.03.17
    Det er ingen nyhet at Kjetil Rolness er negativt innstilt til innvandring, og at han har et særlig spisst horn i siden til muslimsk innvandring har mange norske avislesere trolig fått med seg. Det er heller ingen som nekter ham å fremme sine noe ensidige og selektive perspektiver, og han har tilgang til en mengde kanaler for å presentere sin sak.
  • Professorens innvandringsfantasier, kommentar av Kjetil Rolness i VG 16.03.17
    1,5 millioner innvandrere til Oslo? Ikke noe problem, ifølge professor i sosialantropologi, bosatt på vestkanten.
  • Skamlaust bra, kronikk av Bård Vegar Solhjell (SV) i Dagsavisen (nye meninger) 16.03.17
    Nancy, Sofia og Amina satte ord på sterk sosial kontroll i minoritetsmiljøer.
  • Hyllet drapsmann – foredrag ble avlyst, Vårt Land 16.03.17
    I fjor hyllet han en drapsmann. I kveld skulle imam Muhammed Asim Hussain tale om forbilder ved Muslim Senter Furuset.
  • Medierevisjonen: Mange ønsker bare å fortelle – og høre – den ene delen av historien, kommentar av Jan Arild Snoen i Aftenposten 16.03.17
    De innvandringsskeptiske fikk bekreftet sitt svartsyn. Til og med bekreftet et av Dagsrevyens intervjuobjekter at vi i deler av Oslo allerede har «svenske tilstander». De innvandringsliberale påpekte åpenbare overdrivelser, som da et annet av intervjuobjektene mente at en fjerdedel av ungdommene solgte hasj.
  • – Geert Wilders er en fare for verden, NRK nyheter 15.03.17
    Valgkampen i Nederland er nesten over. I morgen kan høyrepopulisten Geert Wilders vinne parlamentsvalget, og motstanderne fyrer av det kruttet de har.
  • Geert Wilders hjemby: – Vi må gjøre noe med denne innvandringen, VG 15.03.17
    Tre generasjoner går tur i Geert Wilders hjemby. Bestefar Nick van Beek håper Wilders kan bidra til at barnebarnet Fait ikke må gå på skole med mange utlendinger.
  • Nederland: Wilders langet ut i siste debatt, VG 15.03.17
    Islamkritiske Geert Wilders faller på meningsmålingene, men la ingen bånd på seg i den siste partilederdebatten før onsdagens parlamentsvalg i Nederland.
  • Urnene åpner i Nederland: - Wilders' parti faller som en stein, Dagbladet 15.03.17
    Meningsmålingene har ikke gått riktig vei for Geert Wilders og Frihetspartiet før dagens valg.
  • Nederland blåser i gang valgvåren, kronikk av Roland Nolet (Høgskolen i Østfold/forskergruppe Areas) i NRK ytring 15.03.17
    Morgendagens valgresultat i Nederland kan være en god målestokk på hva som kan skje videre på kontinentet.
  • Nederlands tålegrense, kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 15.03.17
    Nederlands velgere rykket frem i alle retninger. Så brøt kulturkampen løs på ny.
  • Trakk seg fra valgdebatt i Nederland, Dagens Næringsliv (NTB) 15.03.17
    Lederen for et pro-innvandringsparti trakk seg i siste liten fra den politiske valgdebatten i Nederland tirsdag kveld. 
  • Debatt om nasjonalisme og innvandring i Nederland kvelden før valget, Aftenposten 15.03.17
    Innvandring og nasjonalisme sto høyt på dagsordenen i den siste valgdebatten kvelden før Nederland velger ny nasjonalforsamling.
  • Wilders kan vinne selv om han taper (populisme/globalisme), Dagens Næringsliv (NTB) 15.03.17
    Andre partier nekter å samarbeide med Geert Wilders. I stedet gjør de stadig mer av politikken hans til sin egen.
  • Valgutfallet i Nederland kan bli et gjesp, Dagsavisen 15.03.17
    Koalisjonsforhandlinger i uker og måneder, men ingen store politiske endringer. Det er spådommen før nederlenderne går til valgurnene onsdag.
  • De er størst, men likevel små, Dagsavisen 15.03.17
    Selv om Geert Wilders’ parti kniver om å bli størst, har det kun en støtte på rundt 15 prosent: Velgerne i Nederland spres mellom mange partier.
  • De mektige folkepartiene er borte vekk. Nå må haugevis av småpartier krangle om makten i Nederland. Aftenposten 15.03.17
    Det største partiet ligger kun an til å få 17–18 prosent av stemmene. Det kan gi en heftig hodepine etter onsdagens valg i Nederland.
  • – Hva er det folk klager på?, Klassekampen 15.03.17
    EU-legenden Frits Bolkestein mener Nederland har kommet til historiens slutt. – Det er ikke lenger noe å slåss for, problemene er borte sier han.
  • Dansk innvandringsminister feiret innstramning nummer 50 med kake, Dagens Næringsliv (NTB) 15.03.2017
    Det har vakt oppsikt at Danmarks utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg har valgt å feire innstramningene i innvandringspolitikken med bløtkake.
  • To av tre dansker vil begrense muslimsk innvandring, Aftenposten (NTB) 15.03.17
    64 prosent av danskene er enige i at Danmark bør begrense innvandring av muslimer, en økning på ti prosentpoeng sammenlignet med i 2015.
  • For mange ansvarsløse politikere, lederkommentar i Aftenposten 15.03.17
    Nå er det full diplomatisk krise mellom Nederland og Tyrkia, begge medlemmer av NATO. Tyrkia truer dessuten med å kansellere flyktningavtalen med EU, noe som kan øke strømmen av mennesker på flukt fra Midtøsten til Europa.
  • Fordi jeg er norsk, kommentar av Derya Incedursun (advokat) i VG 15.03.17
    Jeg er ikke født i Norge, mitt navn er ikke Kari Nordmann, og jeg har ikke et nordisk utseende.
  • NRK i drabantbytåka, kommentar av Maren Sæbø i VG 15.03.17
    Er et par anonyme hasjrøykere mer troverdige enn forskningsrapporter når NRK drar på reportasjetur til Oslos drabantbyer?
  • Pressens oppgave, debatt av Alexandra Beverfjord (NRK) i Dagbladet 15.03.17
    I helgen hadde NRK Nyheter flere saker om gjengkriminaliteten i Oslo. Fra før av er det kjent at flere ungdommer nå sloss om narkotikasalget på Grønland og Tøyen i Oslo. I fjor høst hadde vi en rekke grove voldsepisoder i det kriminelle miljøet. Dette var bakteppet for sakene.
  • NRKs parallellsamfunn, kommentar av Hege Ulstein i NRK nyheter 15.03.17
    Lørdag kveld. Det er tid for Dagsrevyen. Snart skal NRKs seniorreporter Anders Magnus sette en støkk i hundretusener intetanende seere. Over det ganske land skal man få høre historien om Oslo Øst, der ungdom går med «gønnere» og barn ned i 11–12-årsalderen selger hasj.
  • Populisme på tvers av Atlanteren, kommentar av Cathrine Thorleifsson (UiO) i Dagens Næringsliv 14.03.17
    Selv om populistene promoterer sterk nasjonalisme og proteksjonisme, samarbeider de tett på tvers av landegrenser. Globaliseringen de protester mot er deres fremste middel i kampen om ideer og velgere.
  • Den tredje dominobrikken, kommentar av Roland Nolet (Høgskolen i Østfold/forskergruppe AreaS) i Dagbladet 14.03.17
    Valget i Nederland er den første kontinentale testen på om Europa og EU kan bestå som et inkluderende prosjekt.
  • Valget i Nederland: Årets første skjebnevalg, VG 14.03.17
    Trump-dobbeltgjenger og islamkritiker Geert Wilders (53) kan få flest seter i parlamentsvalget på onsdag, men kan han bli statsminister? Og hvordan kan det endre Europa?
  • Statsminister til Wilders: – Jeg samarbeider aldri med deg!, VG 14.03.17
    Nederlands statsminister Mark Rutte utelukket ethvert samarbeid med ytre høyres Geert Wilders da de to barket sammen i valgdebatt.
  • Einstøingen Wilders, kommentar av Einar Hagvaag i Dagbladet 14.03.17
    Det politiske regimet i Nederland gjør det så godt som umulig for Geert Wilders å få regjeringsmakt, men han setter dagsorden.
  • Totalitære tendenser, lederkommentar i Vårt Land (verdidebatt) 14.03.17
    Geert Wilders frihetsdrøm ligner veldig det diktaturet han vil bekjempe.
  • I skyggen av Wilders, Vårt Land 14.03.17
    Tolv syriske menn gjorde Jacky de Wije til aktivist. Hun vil ikke ha dem i nabolaget.
  • Grønn venstrebølge fosser fram, Dagsavisen 14.03.17
    Lederen trekker tusenvis til valgmøter. Grønne Venstre favner stadig flere velgere som vil ha et motsvar til Trump i USA og Wilders i Nederland.
  • Det diplomatiske slagsmålet alle tror de vinner på, Aftenposten 14.03.17
    I det elleville diplomatiske rabalderet mellom Tyrkia og europeiske land er det én ting motpartene har felles: De tror alle de selv vil bli mer populære.
  • Når elefanten ikke engang vil inn i rommet, kronikk av Gunnar Kagge i Aftenposten 14.03.17
    Hovedpersonen i det nederlandske valget driver knapt valgkamp. Geert Wilders blir fotografert og sender ut meldinger på Twitter, men stiller nesten ikke opp i debatter.
  • Oppsplitting, lederkommentar av Bjørgulv Braanen i Klassekampen 14.03.17
    René Cuperus ved tenketanken Wiardi Beckman Stichting sier til Aftenposten at det er flere ting som nå river i stykker de sosialdemokratiske partiene. Tidligere var disse partiene breie allianser av arbeiderklasse, middelklasse og i Nederlands tilfelle, innvandrere. Nå har det blitt vanskeligere å holde alliansen samlet. I stedet splittes partiene opp i de sosiale gruppene de en gang besto av. Sosialdemokratene mister ikke bare velgere til høyrepopulistene, men også til grønne og liberale partier.
  • Tyrkia avfeier kritikken fra EU, ABC Nyheter (NTB) 14.03.17
    Tyrkia avfeier kritikken fra EU, som forsøker å dempe ordkrigen som raser mellom president Recep Tayyip Erdogan og flere europeiske land. 
  • Tyrkere på tur, lederkommentar i Bergens Tidende 14.03.17
    Valgkampnekten i Nederland virker mot sin hensikt og respekterer ikke tyrkeres demokratiske rettigheter.
  • Tyrkia utviser Nederlands ambassadør og stanser politisk kontakt med landet, Dagbladet 14.03.17
    Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan opplyste tidligere i kveld at han vil klage Nederland inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.
  • Erdogan tramper inn i nederlandsk valgkamp, kommentar av Einar Hagvaag i Dagbladet 14.03.17
    Et hodestups sammenstøt mellom to valgkamper som ikke har noe med hverandre å gjøre, i Nederland og Tyrkia, har utløst en krangel som har gått helt av skaftet.
  • Tyrkia truer med å utløse flyktningbølge: – Farlig å anta at Erdogan bløffer, NRK nyheter 14.03.17
    Situasjonen mellom EU og Tyrkia er mer spent enn den har vært på svært lenge, mener Tyrkia-forsker Siri Neset.
  • Tyrkia: Flyktningavtalen med EU bør revurderes, Dagens Næringsliv (NTB) 14.03.17
    Tyrkias EU-minister Omer Celik tar til orde for å revurdere flyktningavtalen med EU. Avtalen har bremset strømmen av flyktninger og migranter til Europa.
  • Tojes etnisitetsforvirring, debatt av Hans-Petter Halvorsen i VG 14.03.17
    Asle Toje forsøker å rydde opp i etnisitetsdebatten, men ender opp med å bekrefte at kritikken mot ham er høyst relevant.
  • Hvem godtar vi som «norske»?, debatt av Marta Bivand Erdal (PRIO) i Aftenposten 14.03.17
    Asle Toje viser i Aftenposten 11. mars til min kronikk «Etnisk norsk er ingen absolutt størrelse» (Dagbladet 9. mars). Toje viser til at jeg stiller meg bak behovet for opprydning rundt det etnisk norske. Jeg tror at vi skiller lag mer på hvor raskt kulturer og nasjonale fellesskap kan endre seg, enn om disse er foranderlige.
  • Toje må rydde videre i begrepene, debatt av Thorgeir Kolshus (HiOA) i Aftenposten 14.03.17
    Etnisitet er og blir et spørsmål om sosiale dynamikker mellom grupper. Å forklare etnisitet som trekk ved en gruppe, gir like lite mening som å snakke om lyden av én hånd som klapper.
  • Gjengkriminalitet: – Kan bli tung mafia i Norge om kort tid, NRK nyheter 14.03.17
    Politiet er bekymret for den svarte økonomien gjengene fører med seg, og at de tar over legale bransjer. De frykter gjengene kan utvikle seg til tung mafia i Norge.
  • Oslo Øst er en nasjonal kamparena, kommentar av Andreas Slettholm i Aftenposten 14.03.17
    I stedet for å forklare hvordan nye gjenger rokker ved stabiliteten mellom de etablerte gjengene eller hvordan forebyggende arbeid kan hindre rekruttering, velger NRK å tegne et generelt bilde av «Oslos østlige bydeler» som er så langt fra virkeligheten at de som bor der føler seg forpliktet til å reagere med avsky. Og fakta.
  • Vi trenger ikke bare politi, vi trenger et helhetlig områdeløft i Oslo sør!, kommentar av Elisabeth Grøtteland og Vegard Waske i Aftenposten 14.03.17
    Anders Magnus' reportasje fra østkanten tegner et dystert bilde av narkotikasalg, vold, våpen og parallellsamfunn. De fleste av oss er uenige i måten han ensidig fremstiller et stort og mangfoldig område. Men at det finnes kriminelle miljøer og unge som faller utenfor, det vet vi og det bekymrer oss.
  • Det skal ikke være nok å si «min kone er syk i dag», debatt av Inger Lise Nauf (tidligere mottaksleder, Skien) i Aftenposten 14.03.17
    Med referanse til Shurika Hansens kronikk «Sosial kontroll – somali style» i Aftenposten 5. februar, vil jeg komme med noen synspunkter. Det ikke er tvil om at det etableres parallellsamfunn blant somaliere, og at vi lar det skje.
  • Det er ikke svenske tilstander i Oslo øst, kronikk av Mehmet Kaan Inan (H) i NRK ytring 14.03.17
    Dagsrevyens reportasje om gjengkriminaliteten overdriver, men viser også problemer som ikke må gjemmes bort.
  • Nordmenn flest er positive til flyktninger, Vårt Land 14.03.17
    Flertallet av oss synes flyktninger bidrar positivt til samfunnet, viser en ny undersøkelse. Frp-velgere er minst begeistret for asylstrømmen til Norge.
  • Etterkrigstida i en jafs, Dagsavisen 13.03.17
    – Det som har forandret vårt dagligliv i Norge mest de siste ti årene, er nok den teknologiske utviklingen, med smarttelefoner og internett. Når det gjelder innvandring og befolkningsutviklingen generelt er det der forandringspotensialet er størst på lang sikt. Det er nesten ingen kraft som virker så sterkt i historien som demografien. Enten det nå gjelder innvandring eller økte fødselstall, sier historiker Finn Olstad til Dagsavisen.
  • Derfor sa Nederland nei til Erdogans ministere, NRK nyheter 13.03.17
    I en valgkamp der islam og innvandring har fått mye oppmerksomhet var det umulig å la Erdogans utsendinger drive tyrkisk valgkamp på nederlandsk jord.
  • Venstrevakuumet, kommentar av Åsne Gullikstad i Dagsavisen 13.03.17
    Valget i Nederland viser ikke bare høyrepopulismens frammarsj. Det illustrerer krisen på den tradisjonelle venstresiden.
  • Geert Wilders åpner for «norsk løsning» for Nederland, VG 13.03.17
    – Det norske EØS-medlemskapet sikrer dere tilgang til det indre marked, i motsetning til britene, som ikke er villige til å delta der. Men det som er viktigst for meg, er å få tilbake den nasjonale suvereniteten, slik at vi kan bestemme over vår egen innvandringspolitikk, sier Wilders til NTB.
  • Tyrkisk raseri, lederkommentar i VG 13.03.17
    To politikere tjener på dette. Den ene er Erdogan som spiller på tyrkisk nasjonalisme og påstander om europeisk dobbeltmoral. Den andre er den nederlandske innvandringsmotstander og islam-kritiker Geert Wilders. Det er valg i Nederland onsdag. Wilders parti har gått tilbake i meningsmålingene i det siste, men dette oppstyret kan han bruke. Søndag morgen skrev han på Twitter: Vi har en femtekolonne i Nederland.
  • Absurddiplomati nær stupet, kommentar av Morten Myksvoll (tyrkiskpolitikk.no) i VG 13.03.17
    Den nederlandske motivasjonen er heller ikkje så vanskeleg å få auge på. Det er få dagar til parlamentsvalet, og alle fryktar at Gert Wilders og høgrepopulismen hans skal få makt. Dette kunne vere eit mottrekk. Vise at ein var tøff mot Tyrkia, og stod imot. Slik kvelden utvikla seg, derimot, kan ikkje det vere noko anna enn ei gigantisk tabbe.
  • EUs smertegrense går i Frankrike, kommentar av Per Olav Ødegård i VG 13.03.17
    Vinner Emmanuel Macron vil det virke som gallisk styrkedrikk for et skrantende EU. Vinner Marine Le Pen blir rystelsene så store at de kan legge EU i ruiner. Da er tid for å si adjø til euro og det Europa som møysommelig er bygget opp i etterkrigstiden.
  • Populister eller demokrater?, kommentar av Janne Haaland Matlary (UiO) i Dagens Næringsliv 13.03.17
    Velgerrevolten handler om nasjonal identitet og jobb, politikkens grunnleggende behov.
  • På Wilders jaktmarker, Klassekampen 13.03.17
    Mens Wilders vil forby Koranen og moskeer og legger all tid og kraft i sivilisasjonskrigen mot islam, har også Rutte i stadig større grad plukket opp fremmedfiendtlig retorikk for å stå imot PVV-angrepet. Oppfør deg normalt, eller forsvinn, har vært et av Ruttes hovedbudskap i valgkampen.
  • – Det tek tid å bli norsk, NRK nyheter 13.03.17
    Statssekretær for innvandrings- og integreringsministeren, Fabian Stang (H), meiner ein kan lære mykje av ekspressintegrering av flyktningar, men trur det går vel fort.
  • Integrering: Mitt syn fra bakken, debatt av Nesteren Hasani (rettssosiolog) i Aftenposten 13.03.17
    Suksessfull integrering er avhengig av at majoritetsbefolkningen strekker ut en hånd og inkluderer minoritetene i fellesskapet.
  • Forfatter kritiserer NRK-reportasje om gjengkriminalitet, VG 13.03.17
    Beverfjord sier at bakgrunnen for reportasjen var å se på gjengproblematikk og at det er kjent at ungdom slåss over narkotikasalget.
  • Innspurt i nederlandsk valgkamp, ABC Nyheter (NTB) 12.03.17
    Mens politikerne drev intens valgkamp i Nederland lørdag, demonstrerte over 20.000 mennesker for samhold og mot innvandringsfiendtlighet.
  • Rosene visner i Europa. I Nederland er arbeiderpartiet i ferd med å kollapse fullstendig. Aftenposten 12.03.17
    Arbeiderne, innvandrerne og de urbane byvelgerne. Alle rømmer fra sosialdemokratene i Nederland. Nå advarer de søsterpartier i andre land.
  • Derfor kan tirsdagens toppmøte gå bra likevel, Aftenposten 12.03.17
    Angela Merkel fremheves gjerne som den fremste representanten for den åpne, liberale verdensorden, mens Trump er håpet for dem som ønsker en verden med sterkere nasjonalstater.
  • Trumps nye innreiseforbud får nei fra dommer, VG 12.03.17
    President Donald Trumps reviderte innreiseforbud blir i likhet med det forrige utfordret av en føderal dommer.
  • Nederlands frykt for Eurabia, kommentar av Ketil Raknes (doktorgradsstipendiat, Høyskolen Kristiania) i Aftenposten 12.03.17
    Rutte skrev at han var lei av folk som «trakasserer homofile, roper etter jenter i korte skjørt og kaller vanlige nederlendere for rasister». Statsministerens anbefaling til innvandrerne var klar: Oppfør dere normalt, eller kom dere ut.
  • Byrådsleder: Gjengsituasjonen i Oslo er uakseptabel, NRK nyheter 12.03.17
    Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier en «gigantisk politiinnsats» må til for å bryte opp fremveksten av de kriminelle miljøene i hovedstaden.
  • Gjenger i Oslo: Ungdom har pistoler og barn selger hasj, NRK nyheter 12.03.17
    I enkelte bydeler i hovedstaden er gjeng-situasjonen verre enn på mange år, ifølge kilder. – «Kidsa går med gønnere», bokstavelig talt, sier et gjengmedlem til NRK. Nå frykter foreldre og ungdommer «svenske tilstander» i Oslo øst.
  • Nasjonalistenes tunge motvind, Kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 11.03.17
    Brussel: Nasjonalister vinner velgere, men slåss mot nordavinden.
  • Derfor kan ytre høyre bli størst, Dagsavisen 11.03.17
    Wilders vil forby islam i Nederland, stenge grensen for folk fra ikke-vestlige land og stanse bygging av flere moskeer. Han vil også ta Nederland ut av EU.
  • Bistand i bytte mot returavtaler er dårlig bistand, Kommentar av Gunvor Knag Fylkesnes (Redd Barna) i Aftenposten 11.03.17
    Redd Barna oppfordrer Høyre til å skrote landsmøteforslaget om betinget bistand. Det er hverken fattigdomsorientert eller effektivt.
  • Føderal domstol vil ikke stanse Trumps nye innreiseforbud, VG (NTB) 11.03.17
    Den føderale dommeren James Robart, som stanset det første innreiseforbudet vil ikke uten videre blokkere president Donald Trumps reviderte versjon.
  • Gjennom å behandle norsk kultur som et ikke-tema, kan vi komme i den situasjon vi ser i Sverige, kronikk av Asle Toje (medlem av Brochmann 2-utvalget) i Aftenposten 11.03.17
    Brochmann 2-rapporten har fått mye ros. Det er hyggelig for oss som har vært med å skrive den. Dessverre er debatten om rapporten blitt overskygget av en innvending jeg hadde til Kapittel 9: Samhold og tillit. Mye av kritikken av min dissens har fokusert på at jeg brukte ordet etnisitet, et begrep enkelte forveksler med rase.
  • Den tredje kulturen, kronikk av Fouad Acharki i NRK ytring 11.03.17
    Til Morgenbladet sa utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at norsk kultur kan påvirkes av høy innvandring over tid. Men hva om den norske kulturen er påvirket allerede? Nesten ingen snakker om den tredje kulturen som er dominerende i mange personers liv her til lands.
  • Undersøkelse: Flertallet mener flyktninger bidrar positivt, VG 11.03.17
    7 av 10 nordmenn mener flyktninger bidrar til positivt mangfold, ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos for Redd Barna.
  • Er multikulturalismen død?, debatt av Lena Lybæk og Tony Burner (Høgskolen i Sørøst-Norge) i VG 11.03.17
    Å hevde at multikulturalisme er død faller på sin egen urimelighet.
  • En etnisitet som passer for meg, kommentar av Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv 11.03.17
    For den som har fulgt venstresidens identitetspolitikk kan en gjennomgang av noen sider av høyrepopulistenes retorikk føles som å komme hjem. Minoriteters sårbarhet og identitetssøken er nå blitt mainstream og vekker gjenkjennelse også hos majoriteten. Disse tendensene stammer fra tiden før innvandring var et demografisk tema i Europa.
  • Med Stortinget i ryggen?, kronikk av Mari Seilskjær (NOAS) i Klassekampen 11.03.17
    Stortingets asylforlik går langt, men regjeringens innstramminger i asylpolitikken går mye lengre.
  • Det innvandringsdebatten ikke handler om (barnefattigdom), kommentar av Kjetil Rolnes i Dagbladet 11.03.17
    Økningen skyldes nesten ene og alene innvandring. Antall fattige innvandrerbarn er doblet på ti år - fra 26000 til 52000. 5 prosent av barn uten innvandringsbakgrunn lever i lavinntektsfamilier. Blant innvandrerbarn er tallet 38 prosent. Men alt avhenger av opphavsland.
  • Fjern hindre for integrering, kommentar av Steinar J. Olsen (Stormberg) i VG 11.03.17
    Å få flere flyktninger og innvandrere i arbeid er ikke bare viktig for samfunnet. Arbeid er den viktigste arenaen for god integrering for den enkelte.
  • Hvordan kan liberalismens fyrtårn i Europa ha frembragt Geert Wilders?, kommentar av Sylo Taraku (Tankesmien Agenda) i Morgenbladet 10.03.17
    Reaksjonær islam er i konflikt med europeisk liberalisme. Høyrepopulismen er i konflikt med begge de to. Ikke noe sted er dette trekantdramaet tydeligere enn i Nederland, der det er parlamentsvalg den 15. mars.
  • Geert Wilders’ valgresultat blir avgjørende for nasjonalpopulistenes stilling i Europa, Kommentar av Simen Ekern i Morgenbladet 10.03.17
    De er som dominobrikker, har de fortalt oss. Én etter én vipper de forover og river neste brikke med seg. Det stanser ikke opp før Vesten er forandret for alltid. Vi har hørt det så mange ganger de siste månedene at det lett kan virke sant: En verden faller i grus, en ny er i ferd med å bli skapt. Først brexit. Så Trump. Deretter vinner Marine Le Pen i Frankrike i mai, and then we take Berlin til høsten.
  • Fransk ambassadør mener Le Pen vil bli en katastrofe som president, ABC Nyheter (NTB) 10.03.17
    – For å si det diplomatisk så vil det være en total katastrofe, sier ambassadør Gerard Araud i et intervju med Washington Post. Han viser blant annet til den franske høyrelederens motstand mot EU og innvandring.
  • Kan ha funnet formen for tidlig, Dagens Næringsliv 10.03.17
    Høyrepopulistene Geert Wilders i Nederland og Marine Le Pen i Frankrike faller nå på meningsmålingene.
  • Stadig flere stater tar Trumps innreiseforbud for retten: - Dette er et muslimforbud med et annet navn, Dagbladet 10.03.17
    Washington og New York i spissen for søksmål.
  • Rapport: Dette må Europa gjøre med innvandringsproblemet sitt, Ukeavisen Ledelse 10.03.17
    Selv om krigen i Syria kan få en løsning som stopper de store strømmene med flyktninger fra regionen, er det ingen grunn til å forvente lavere innvandringspress på sikt.
  • Ungarsk politi anklages for å mishandle asylsøkere, ABC Nyheter (NTB) 10.03.17
    Leger Uten Grenser (MSF) ber ungarske myndigheter etterforske anklager om at politiet har mishandlet asylsøkere som er stanset på grensen til Serbia.
  • Svensk krimprofessor: - Gjengvolden skyldes ikke for stor innvandring, VG 10.03.17
    Den omfattende gjengvolden og drapsbølgen som ryster Sverige, skyldes ikke for stor innvandring, ifølge en professor i kriminologi.
  • Dette er jeg bekymret for, debatt av Torbjørn Røe Isaksen (H) i Morgenbladet 10.03.17
    Jeg er ikke bekymret for hudfarge. Jeg er heller ikke bekymret for innvandring i seg selv. Jeg ville vært mer bekymret om Norge forsøkte å lukke seg ute fra verden. Men jeg er bekymret for høy innvandring over tid. Blant annet fordi høy sosial tillit har bedre kår i et samfunn hvor folk føler tilhørighet med hverandre.
  • Rydd i etnisk rot, kronikk av Dag Herbjørnsrud i NRK ytring 10.03.17
    Den siste måneden har vi hatt en ny runde med debatter om norsk kultur og etnisitet. Det startet da forskningsdirektør Asle Toje i Brochmann 2-utvalget skrev at «etniske nordmenn» kan bli en minoritet i Norge. Den siste uken har politikere fra Høyre til SV erklært at man må «diskutere de kulturelle aspektene» ved innvandring, og at «multikulturalismen er død».
  • Flyktningfamilier med norsk tilknytning skal forenes i utland, Vårt Land 10.03.17
    Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker å gjenforene flyktningfamilier i land «familien samlet sett har sterkere tilknytning til». Det skal gi færre til Norge.
  • Strammer inn på familiegjenforening – møter massiv motstand, Vårt Land 10.03.17
    Familiegjenforening er en lite synlig innvandring til Norge. Regjeringen vil gjøre nåløyet trangere, men innvandringsministeren kritiseres kraftig i høring.
  • Kva slags Europa vil EU-medlemene ha? Ekko, NRK P2 09.03.17
    Det kan bli veljarane, og ikkje EU-toppane som avgjer unionens framtid.
  • Populistene taper. Elitene vinner årets europeiske valg, spår meningsmålerne. Kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 09.03.17
    Det er spådd dommedag. Eurokrise, flyktningkrise, brexit og Donald Trump har skapt europeisk svartsinn. Entusiastiske populister og ivrige journalister har malt fanden på veggen. – Deres verden kollapser. Vår verden blir nå bygget, sa visepresident Florian Philippot i franske Front National, det høyrenasjonale partiet til presidentkandidat Marine Le Pen, da Donald Trump vant valget i høst.
  • FNs menneskerettssjef mener USA trenger bedre ledelse, Dagens Næringsliv (NTB) 09.03.17
    FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, mener USA trenger bedre ledelse for å bekjempe økende fremmedhat og religiøs diskriminering. 
  • Etnisk norsk er ingen absolutt størrelse, kommentar av Marte Bivand Erdal (PRIO) i Dagbladet 09.03.17
    I vår forskning om norskhet blant elever på videregående skoler, finner vi usikkerhet om hva det etnisk norske er. Og frustrasjon over at uttrykket brukes uten å defineres, mens det ilegges ullent innhold, med ekskluderende effekt.
  • Mediene har outsourcet dekningen av innvandringens kulturelle konsekvenser til debattanter, kommentar av Mina Ghabel Lunde i Aftenposten 09.03.17
    Her hjemme var det den nye Brochmann-rapporten og forskningsdirektør Asle Tojes dissens til denne som for alvor skrudde opp temperaturen i samtaler om etnisitet og kultur.
  • Ny lov i Ungarn: – Skal internere alle, inkludert barn, i containerleir, VG 08.03.17
    Ungarns nasjonalforsamling sier ja til systematisk internering av asylsøkere i mottaksleire. FN flyktningorganisasjon er svært bekymret.
  • Stadig mer skepsis til flyktninger, Dagens Næringsliv 08.03.17
    USAs president forsøker på nytt å stenge folk ute av landet, mens kriminelle skummer milliarder på den europeiske flyktningkrisen. Både Europa og USA blir stadig mer innvandringskritiske.
  • KrF, SV og Venstre vil skrote midlertidig opphold for asylbarn, VG 08.03.17
    Det sitter nå 326 barn i norske mottak som bare har opphold til de blir 18 år. Venstre, KrF og SV vil skrote denne ordningen, men Ap sier nei.
  • President Donald Trump har signert nytt innreiseforbud, Aftenposten 07.03.17
    President Donald Trump har signert et nytt innreiseforbud etter at det forrige fikk en ublid behandling i domstolene.
  • ACLU: Ny Trump-ordre fortsatt rettet mot muslimer, Dagsavisen (NTB) 07.03.17
    – Trump-administrasjonen har tilstått at det opprinnelige muslimforbudet er uforsvarlig. Dessverre har den erstattet det med en redusert versjon som har noen av de samme fatale manglene, sier Omar Jadwat, som er direktør for ACLUs prosjekt for innvandreres rettigheter.
  • Ingen migrantløsning i sikte, kommentar av Per Anders Madsen i Aftenposten 07.03.17
    Migrantstrømmen fortsetter å sette EU under press. Forestående valg i Nederland, Frankrike og Tyskland gjør det enda vanskeligere å finne felles løsninger.
  • Mangler tall på overgrep mot mindreårige asylsøkere, Dagsavisen (NTB) 07.03.17
    Overgrep mot flyktningbarn underrapporteres, advarer Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. Norge er blant landene som ikke fører statistikk.
  • Eu fyller 60 år, kommentar av Ulf Sverdrup (NUPI) i Dagens Næringsliv 06.03.17
    Vi kan ikke utelukke at de vil de samles om et fordypet samarbeid innenfor blant annet euro, migrasjon, indre marked og forsvar. Men det er slett ikke sikkert at det blir det samme EU for alle.
  • Uten kurs og retning, kommentar av Iselin Stalheim Møller i Dagsavisen (nye meninger) 06.03.17
    Juncker vil absolutt ikke være med på at EU-samarbeidet blir redusert til et rent økonomisk samarbeid, der tollfri handel er det eneste som gjenstår. Til gjengjeld har han snakket varmt om et EU i ulike hastigheter, der grupper av medlemmer kan øke samarbeidet på de områdene de vil, innen for eksempel forsvar og sikkerhet eller asylpolitikk.
  • Fattige land tar inn flest flyktninger, Vårt Land 06.03.17
    Ingen rike land er blant de ti i verden som tar den tyngste byrden med å huse flyktninger, målt ut fra mottakerlandenes økonomiske evne.
  • Driver geriljapolitikk mot Geert Wilders, NRK nyheter 06.03.17
    – Jeg vil være tøff både mot islamiseringen og de som begår kriminalitet og har dobbelt statsborgerskap. Det er de samme marokkanerne som reiser som fremmedkrigere til Syria. Du kan være politisk korrekt å velge å lukke øynene, men vi har et stort problem med mange med marokkansk opprinnelse i Nederland, sier han.
  • Siv Jensen: – Trump hadde rett, NRK nyheter 06.03.17
    – Vi har sett en utvikling i Sverige som ikke er bra og der man ikke har tatt asyl- og innvandringspolitikken på alvor, sier hun.
  • Wilders: Islam passer ikke inn i det frie Vesten, VG 06.03.17
    Den islamske ideologien hører ikke hjemme i frie vestlige land, mener den omstridte nederlandske politikeren Geert Wilders.
  • Hudfarge er elefanten i rommet når vi diskuterer hvem som er etniske nordmenn, kronikk av Thorgeir Kolshus (HiOA) i Aftenposten 06.03.17
    Brochmann 2-utvalgets rapport «Integrasjon og tillit» har høstet velfortjent ros. Den virker både å være konkret nok til å gi et opplyst handlingsgrunnlag og samtidig være åpen om at forskjellen på forskningsbaserte prognoser og rene spådommer blir diffus jo lenger inn i fremtiden vi myser.
  • Må bedre forholdene for barna, lederkommentar i VG 06.03.17
    Norge sliter med å bosette og gi tilfredsstillende tilbud til mindreårige asylsøkere. At enda flere kommer er neppe bra for ungdommene selv – eller for Norge.
  • Bakvendt returpolitikk, kronikk av Eirin Hindenes og Ulrik Tuvnes (NOAS) i Dagsavisen (nye meninger) 06.03.17
    I fjor valgte 1.544 asylsøkere med avslag å returnere med støtte fra norske myndigheter, såkalt assistert retur. Flere enn de 1.374 som ble returnert med tvang. Det er bred enighet om at asylsøkere med endelig avslag helst skal returnere på egen hånd. Likevel har regjeringen over flere år kuttet i støtten til assistert retur, og satset massivt på politiets tvangsretur.
  • 326 barn får bare bli i Norge til de fyller 18 år. Syray er et av dem, VG 06.03.17
    Det er tryggere under dynen i Ringsaker kommune enn det er i Afghanistan. Men det hjelper ikke.
  • Fryktens Union, kommentar av Asle Toje (utenrikspolitisk forsker) i Dagens Næringsliv 04.03.17
    Etter en bemerkelsesverdig opptur fra mellomstatlig samarbeid til noe som minnet om en føderalstat, står det europeiske integrasjonsprosjektet nå i fare for å splintre. Kan hende gikk det hele for fort. En frustrasjonsbølge har etterlatt unionen rådløs. EU-skepsis er den nye vinen. Unionen har – noe urimelig – blitt symbolet på alt som oppleves negativt ved globaliseringen.
  • Mener Frps kamp for strengere innvandringspolitikk snart er i mål, NRK nyheter 04.03.17
    Per Sandberg mener den enorme asylveksten i 2015 bidro til at Frp langt på vei fikk gjennomslag for en innvandringspolitikk de ble hudfletta for tidligere.
  • Fakta og misforståelser om tilbakekall av statsborgerskap, kronikk av Brynjulf Risnes (advokat) og Mads Andenæs (UiO) i NRK ytring 04.03.17
    Flere har hevdet at denne strenge praksisen var noe Stortinget var enige om da loven ble vedtatt i 2005. Etter vårt syn er dette slett ikke riktig. Til alt overmål er etter vårt syn den praksis som nå trer fram i strid med både lov, Grunnlov og våre internasjonale konvensjoner. Hvordan noen kan forsvare denne praksisen er vanskelig å forstå.
  • Afghanistan-flyktningene: Farida håper fortsatt på retur til Norge, VG 04.03.17
    To år etter at de ble returnert til Afghanistan føles landet fortsatt like fremmed. Farida (11) venter på en avklaring på om familien får dra tilbake til Norge.
  • Merkel i Nord-Afrika for å diskutere migrasjonsstrøm, ABC Nyheter (NTB) 03.03.17
    Tysklands statsminister Angela Merkel besøker Egypt og Tunisia der hun skal forsøke å finne løsninger for å redusere strømmen av migranter fra området.
  • All grunn til å være på vakt, kommentar av Øyvind Strømmen i VG 03.03.17
    I Sverige er tre medlemmer mistenkt for ­bombeangrep, og i Finland vil politiet forby Den ­Nordiske Motstandsbevegelsen. Organisasjonen er ­mindre i Norge, men voldspotensialet er der.
  • Lurer på om Solhjell og Isaksen har våknet, Dagsavisen 03.03.17
    – De snakker i hvert fall også om hvordan et flerkulturelt samfunn ikke vil fungere, selv om de begge har vært forkjempere for multikulturalismen, sier Tybring-Gjedde.
  • Røe Isaksen, fortell meg hva du egentlig mener, debatt av Lixian Cheng i Morgenbladet 03.03.17
    At Røe Isaksen, Toje og andre i Norge kan føle angst for norsk kulturs framtid er noe som må tas på alvor, og det er her at jeg plutselig forstår at mitt hjertesukk ikke er en konstruktiv reaksjon til kronikken.
  • Kulturell forvirring, lederkommentar av Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse 02.03.17
    Multikulturalismen er døende og den kristne kulturarven på tilbakegang. Etter hvert vil norsk kultur preges av en mangel, og et mangfold politikerne kan gjøre fint lite med. Det nye norske verdifellesskap som Bård Vegar Solhjell vil snekre, blir noen skjøre greier.
  • Vi sit ikkje fast på ein fjellknaus, kommentar av Vigdis Vestvik (SV) i Bergens Tidende 02.03.17
    Det er ikkje på grunn av innvandring at vår kulturarv endrar seg.
  • Klart for kulturoppgjør: SV-topp med støtte til Isaksen, Dagsavisen 02.03.17
    SVs Bård Vegar Solhjell er enig med Torbjørn Røe Isaksen (H) i at multikulturalismen er død. Nå vil han utfordre resten av venstresida til å innse det samme.
  • «Etniske nordmenn» – gir det mening?, kommentar av Hans Petter Halvorsen i VG 02.03.17
    Begrepet «etnisitet» er upresist, men samtidig et ord mange har et forhold til. Men i det øyeblikket man antyder at en persons etnisitet i seg selv representerer problemer, skylder man i det minste å forklare hva man fyller begrepet med.
  • Én av seks i Norge har innvandrerbakgrunn, Aftenposten (NTB) 02.03.17
    Norge fikk 26.400 flere innvandrere i 2016. Folk fra Afrika og Asia sto for 93 prosent av veksten. Til sammen har 16,8 prosent i Norge innvandrerbakgrunn i dag.
  • Flest nye bosatte fra Syria, Ukeavisen Ledelse 02.03.17
    Over nyåret var det registrert 725.000 innvandrere og 159.000 norskfødte med innvandrerforeldre bosatt i Norge.
  • Afghanistan-returene: Ble ikke trodd i UDIs alderstest, VG 02.03.17
    Drømmen om et liv i Norge tok slutt da de ikke ble trodd på at de var under 18 år gamle. Nå vil alle tre flykte videre fra Afghanistan.
  • Afghanistan-returene: De returnerte får 14 dager på hotell, VG 02.03.17
    Personene som returneres fra Norge til Afghanistan får tilbringe de første to ukene på et hotell, før de må klare seg selv.
  • Kamp om nasjonalstaten, Klassekampen 01.03.17
    – Jeg tror vi blir nødt til å ta i spørsmålet om nasjonalstaten. Vi trenger et demokratisk forsvar for folkesuvereniteten som kan demme opp for det sjåvinistiske og fremmedfiendtlige budskapet som dundrer fra Donald Trump, fra Marine Le Pen, fra Ukip og, snart, fra det nyslåtte nei til EU-partiet Frp.
  • Ledigheten er lav og økonomien sterkere enn på lenge. Likevel ligger ytre høyre an til å gjøre tidenes valg., Aftenposten 01.03.17
    Gode økonomiske tider gjør at ytre høyre får dominere med sine saker, mener forsker. Debatt rundt islam og identitet preger valgkampinnspurten i Nederland.
  • Hudfarge er ikke poenget, kommentar av Lars Akerhaug i Dagbladet 01.03.17
    Etter at forskningsdirektør Asle Tojes kritiske merknader i Brochmann II – utvalgets rapport ble kjent, foreslo jeg å nedsette et Toje – utvalg for å vurdere raske befolkningsendringer og politiske konsekvenser. Debatten som har fulgt viser at dette er et følsomt tema.
  • – Multikulturalismen er død, Dagsavisen 01.03.17
    Det er viktig å være bekymret for hvordan norsk kultur kan påvirkes av høy innvandring over tid, mener Torbjørn Røe Isaksen.
  • Fortsatt feil om fremskrivinger, debatt av Anne Britt Djuve (Fafo) i Aftenposten 01.03.17
    Jon Hustad hevder i Aftenposten 27. februar at jeg klager på Statistisk sentralbyrås (SSBs) beregninger til Brochmann-utvalget i mitt innlegg 21. februar, og mener at jeg «ikke liker» tallene som presenteres.
  • Er vi norske nok nå?, kommentar av Asle Jøssang (NLA Høgskolen) i Vårt Land (verdidebatt) 01.03.17
    Når jeg spør studenter om et adoptert barn fra Kina eller en norsk-pakistaner i tredje eller fjerde generasjon kan bli ­norske, blir svarene nølende.
  • - SV snakket om det, vi gjorde det, Dagbladet 01.03.17
    Høyre/Frp-regjeringen har bosatt 50 prosent flere flyktninger enn hva SVs ministere klarte på fire år da de hadde ansvaret.
  • Full alarm om unge asylsøkere: Traumatiserte, apatiske og redde, VG 01.03.17
    Usikkerhet og frykt rår blant enslige mindreårige i norske mottak.
  • Oslo Nye Teater har satt opp en farse om æresdrap. Bare svart skokrem mangler. Kronikk av Shabana Rehman i Aftenposten 28.02.17
    Dere har tatt fra Oslo-publikumet en unik sjanse til å bli utfordret ved å være politisk korrekte og fargeblinde.
  • Politisk krise, lederkommentar i Klassekampen 28.02.17
    Vi merker alle den stille ristingen under føttene. Er det et lite jordskjelv som raskt går over, eller er det jordplatene som er i bevegelse? I USA og Europa ser vi et begynnende opprør mot økte sosiale forskjeller og sentralisering; en utbredt følelse av at politikerne ikke tjener vanlige folks interesser, men i stedet lar markedskreftene råde i møte med utfordringer som migrasjon, tap av arbeidsplasser og opparbeidete velferds- og arbeiderrettigheter, sosial dumping og økt sosial utrygghet.
  • Det som forega å være en vurdering av min nylig publiserte bok, var i realiteten et personangrep, debatt av Carl Schiøtz Wibye i Aftenposten 28.02.17
    Å gå etter mannen snarere enn ballen. Aftenposten publiserte torsdag 23. februar kronikken «En slags konspirasjonsteori om islam». Kronikken forega å være en vurdering av min nylig publiserte bok Terrorens rike (Gyldendal), men var i realiteten et personangrep snarere enn en faglig etterrettelig anmeldelse.
  • Om innvandrarar skal løna seg, må dei tena eigne pengar netto gjennom livet, debatt av Jon Hustad i Aftenposten 28.02.17
    Litt enkelt sagt bør innvandrarar ha ei gjennomsnittsinntekt på litt over 600 000 kroner i året i 45 år før dei går i null. Det gjer svært få.
  • Tyskland: Nesten 10 angrep på flyktninger hver dag, VG 27.02.17
    Hver dag blir 10 flyktninger angrepet i Tyskland. Landet kritiseres for å gjøre for lite for å bekjempe hatkriminalitet.
  • Nesten 100 asylbranner i Sverige i fjor – i natt brant det igjen, VG 27.02.17
    Majoriteten av fjorårets asylbranner i Sverige var påsatt, ifølge tall fra politiet. Natt til søndag ble flere skadet, to av dem alvorlig, i en brann på landets største asylmottak.
  • Motvind for høyrepopulistene: Utforbakke på meningsmålingene, indre konflikt og maktkamp. Aftenposten 27.02.17
    Alternative für Deutschland synker på meningsmålingene og trues av splittelse. Partilederen får hard intern kritikk etter et besøk i Moskva.
  • Eksperter: -Jo da, Le Pen kan vinne valget i Frankrike, Dagens Næringsliv (NTB) 27.02.17
    Meningsmålinger viser at støtten til den 48 år gamle innvandringsmotstanderen og EU-skeptikeren Le Pen har vært stabil de siste 4 årene, og at hun ligger an til å gå videre etter første valgrunde. Og selv om de fleste meningsmålingene ikke gir henne de beste sjansene til å vinne andre og avgjørende runde, er det nå klart at hun har redusert forspranget til hovedmotstanderne.
  • Hatkriminalitet i Tyskland: Daglig er det ti voldelige angrep på migranter og asylanter, Dagsavisen 27.02.17
    Tysk politiker: – Nazister truer flyktninger og derfor hele vårt demokrati.
  • Det er en fryktkultur som sprer seg i Norge, kommentar av Amal Aden i Dagbladet 27.02.17
    Jeg fulgte med på nettavisens konferanse «Islam. Innvandrere. Ytringsklima». Jeg kjenner meg igjen når Unni Wikan i sitt innlegg forteller hva hun har gjennomgått tidligere. Jeg også opplever en mistenkeliggjøring om rasisme, jeg møter en nedlatende tone og får høre at jeg gir «høyresiden» rett og at jeg er en «Frp- sympatisør». Å stemple en motdebattant slik meninger er feigt og usaklig.
  • Barn og foreldrenes synder, lederkommentar i VG 27.02.17
    Enkelte tar nå til orde for å sette en endelig tidsfrist for når et statsborgerskap kan tilbakekalles. Vi mener dette er en dårlig løsning. Det kan ikke være slik at de som lyver, og som klarer å holde dette skjult i lang tid, skal belønnes. Myndighetene må ha den muligheten dagens lovverk gir, til å kalle tilbake statsborgerskap.
  • Hver tredje nordmann mener innvandrere truer norsk kultur, Aftenposten 27.02.17
    Men det er stor forskjell mellom by og land, unge og eldre når de får spørsmål om de mener innvandring truer norsk kultur.
  • Halvparten mener innvandrere ikke truer norsk kultur, Dagens Næringsliv (NTB) 27.02.17
    Hver tredje nordmann mener innvandrere truer norsk kultur, mens over halvparten er uenig i påstanden, ifølge en ny undersøkelse.
  • Svensken, dansken og nordmannen, kommentar av Hege Ulstein i Dagsavisen (nye meninger) 26.02.17
    Den nye svenskevitsen går sånn: Har du hørt om svensken som åpnet landet for flyktninger, og fikk ødelagt hele samfunnet av brennende biler, gjengoppgjør, no go-zones og voldtektsmenn, og som nektet folk å diskutere fritt mens hele sivilisasjonen kollapset?
  • La oss snakke om signaler, kommentar av Andreas Halse i Dagbladet 26.02.17
    Uansett hva man mener om innvandringspolitikken bør vi alle kunne enes om at vi er tjent med at integreringen fungerer så godt som mulig. Praksisen med å lete med lykt og lupe etter feil langt tilbake i fortiden er ødeleggende for den målsetningen.
  • Identitetspolitikk skaper debatt, Verdibørsen NRK P2 25.02.17
    En identitetspolitikken handler om hvem du er og hvilken gruppe du kommer fra. Det er viktigere enn hva du sier.
  • President Trump bruker Europa som skrekkens eksempel, Aftenposten 25.02.17
    – Se på hva som skjer med verden. Vi må være smarte, vi må ikke la det skje her. Vi er et land som vil sette våre egne borgere først, sa Trump, og gjentok at han ville holde radikale islamske terrorister ute fra USA, og at han aldri ville be om unnskyldning for sine tydelige tiltak for å styrke sikkerheten.
  • Venstres Abid Raja: Statsborgerskapssaken setter Frp-samarbeidet på spill, Aftenposten 25.02.17
    Abid Raja (V) mener at saken om familien som mister statsborgerskapet etter 27 år i Norge, kan bli en «skjebnesak» for samarbeidet mellom regjeringspartiene og Venstre.
  • Aftenposten beklager fremstillingen av Keshvaris uttalelser, Aftenposten 25.02.17
    Frps Mazyar Keshvari understreket at han uttalte seg på generelt grunnlag da han ble intervjuet om tilbakekalling av statsborgerskap.
  • Nåde bør gå for rett etter en viss tid, lederkommentar i Aftenposten 25.02.17
    Tankene går fort til arvesynden når både barn og barnebarn kan bli skadelidende dersom norske myndigheter finner ut at deres opphav har gitt uriktige opplysninger i oppholdssøknaden.
  • Tankevekkjande, bokanmeldelse av Øyvind Strømmen i Klassekampen 25.02.17
    Likevel er terror og terrorfrykt utvilsamt delar av vår tid. Då er det kanskje på tide at ein får ei samla, norskspråkleg framstilling som BI-professor og terrorforskar Nikolai Sitter si bok «Terrorismens historie».
  • De tre høyrepopulistene har medvind i hvert sitt land, men ingen reell mulighet til å ta makten, Kommentar av Franck Orban (førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold/Forskningsgruppen AreaS) i Dagbladet 24.02.17
    Hysteriet rundt trusselen fra europeiske høyrepopulister overskygger enhver kritisk tenkning og fornuft.
  • Liberale utfordringer i populismens tid, kronikk av Jonas Vikingstad (Civita) i Stavanger Aftenblad 24.02.17
    Om man hever blikket og ser på de langsiktige trendene i verden, ser ting bra ut. Til tross for daglige nyheter om Brexit, Trump, IS og terrortrusler, er det store bildet at det aldri har vært et bedre tidspunkt å bli født inn i verden på enn nettopp nå.
  • Svenske sosialdemokrater tar til orde for regulert innvandring, Ukeavisen Ledelse (NTB) 24.02.17
    Ledelsen for Socialdemokraterna i Sverige vil ha kontroll på innvandringen og unngå "parallellsamfunn".
  • Frustrasjon i Rinkeby: – Politiet ses på som fienden, VG 24.02.17
    Rashid Hassan (53) har bodd i Stockholm-forstaden Rinkeby i 28 år. Han mener barna hans aldri burde vokst opp der.
  • Sverigedemokraternas leder: Trump har rett om Sverige, Aftenposten 24.02.17
    Sveriges regjering går hardt ut mot Sverigedemokraterna (SD) etter at partiet i et innlegg i Wall Street Journal støtter Donald Trumps negative syn på Sverige.
  • Den usynlige muren, kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 24.02.17
    Migranttilstrømningen i 2015-16, terroristfrykt og utfordringen fra høyrenasjonale partier har sendt det politiske ordskiftet i innvandringskritisk retning. Holdningene er skjerpet av terrorfrykt og fordi bare et lite mindretall av migrantene som nå krysser Middelhavet, er flyktninger kvalifisert til politisk asyl i Europa. Nasjonale, regionale og EU-initiativ for å begrense strømmen kommer tett.
  • Ikke tro du er norsk, kommentar av Aksel Braanen Sterri i Dagbladet 24.02.17
    Etter at journalist Lars Akerhaug tok til orde for et «Toje-utvalg» i et leserinnlegg i Dagbladet, har debatten om etniske nordmenn og innvandrere fått nytt liv. Akerhaug kopierer i realiteten Asle Tojes kritikk av Brochmann-utvalget, som han mener unnlater å diskutere den unngåelige konsekvensen av innvandringen, at etniske nordmenn vil komme i mindretall.
  • Frykt for forståelse, Morgenbladet 24.02.17
    Leo Ajkic fikk Fritt ords honnør for å vise frem flyktninglivet. Han har blitt herdet mot kritikken fra de som ikke liker trynet hans.
  • Sverige-krangelen: Tallene som taler Trump imot, VG 23.02.17
    Donald Trump har brukt Sverige som et skrekkeksempel på hva stor innvandring kan føre til. VG har gjennomgått påstandene Trump har basert seg på.
  • Merkel øker tempoet i utkastelse av avviste asylsøkere, Dagbladet (NTB) 23.02.17
    De nye tiltakene betyr blant annet at utlendingsmyndighetene får lov til å gjennomsøke asylsøkernes mobiltelefoner og andre digitale enheter for å kunne fastslå identitet og opprinnelsesland når søkerne sier de har mistet identitetspapirene sine.
  • Rinkeby-opptøyene i Sverige går verden rundt, VG 23.02.17
    Etter at Donald Trump nevnte Sverige i en tale, har de internasjonale mediene begynt å følge med på opptøyene i Rinkeby.
  • En slags konspirasjonsteori om islam, kronikk av Torgeir Fjærtoft (UiO) i Aftenposten 23.02.17
    Truer Saudi-Arabias versjon av islam oss nordmenn ved å gjøre muslimer til ekstremister - også her i landet? Det var først da jeg leste mer om Lawrence of Arabia jeg forsto hvor farlig min tidligere kollega, forhenværende norsk ambassadør i Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wibye, er.
  • Å redde liberalismen fra liberalerne, kommentar av Asle Toje (utenrikspolitisk forsker og kommentator) i Dagens Næringsliv 22.02.17
    Etter tiår der globaliseringen feide all motstand av banen, sliter det liberale prosjektet med dalende oppslutning om grenseoverskridende verdier, frihandel, institusjoner og migrasjon. Paradoksalt nok er problemet velgerne. En orden som har skapt mer fred, frihet og handel enn noen før, den utfordres av fremmedgjorte borgere som stemmer på politiske opprørere.
  • Nigel Farage sier Malmø er «Europas hovedstad for voldtekt» (innvandring), Dagbladet 22.02.17
    Farage, som gis mye av æren for Storbritannias brexit fra EU, hevdet videre at det er Europas liberale innvandringspolitikk som er årsaken til alle voldtektene han mener finner sted i Sverige.
  • Over 300 båtflyktninger har omkommet i Middelhavet i år, Aftenposten (NTB) 22.02.17
    365 migranter har så langt i år mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet til Europa, ifølge IOM. Mandag drev minst 74 omkomne personer i land i Libya.
  • Misbruk og multiplikasjon av innvandrerdata, debatt av Anne Britt Djuve (Fafo) i Aftenposten 22.02.17
    Fremskrivingen som Jon Hustad brukte, kan ikke si noe om hvor mye dagens innvandrere koster over sine livsløp.
  • Amnesty bekymret for norsk flyktningpolitikk, ABC Nyheter (NTB) 22.02.17
    Norsk innstramming i Utlendingsloven og måten flyktninger og asylsøkere behandles på vekker bekymring i Amnestys internasjonale rapport.
  • Leo løfter debatten, kommentar av Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende 22.02.17
    Fritt Ord mener at «Flukt» har skapt mye konstruktiv og opplysende debatt, særlig blant unge mennesker. Ajkics serie er bare på fem episoder, men på den tiden rekker han å dekke flyktningkrisen på en måten ingen andre nyhetsmedier her hjemme har klart.
  • Antall asylsøkere falt kraftig i Danmark i fjor, ABC Nyheter (NTB) 21.02.17
    Mens 21.000 personer søkte om asyl i Danmark i 2015, falt tallet til 6.235 i fjor, viser tall fra Danmarks Statistik.
  • Nei. Europa blir ikke overtatt av høyrenasjonalister., Kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 21.02.17
    Etter brexitavstemningen og Trumps seier i fjor er det skrevet spaltekilometer om at skjebnevalgåret 2017 kan snu opp ned på Europa. Det skjer neppe.
  • Marsjerte for flere flyktninger til Spania, NRK nyheter 19.02.17
    Minst 160.000 demonstranter tok til gatene i Barcelona for å kreve at Spanias regjering tar imot flere flyktninger fra krigsherjede land.
  • Om innvandring og tal, debatt av Jon Hustad i Aftenposten 19.02.17
    I Aftenposten 17. februar skuldar FAFO-forskningssjef Anne Britt Djuve, som sat i Brochmann I og II, underskrivne for å ha misbrukt tala deira om kostnadene ved innvandring til å laga ei prognose.
  • Wilders lanserer antiislamsk kampanje i Nederland, Dagens Næringsliv (NTB) 18.02.17
    Nederlands høyrenasjonalistiske opposisjonsleder Geert Wilders starter sin valgkamp med kontroversielle løfter om å forby islam. 
  • Integreringsfeltets ideologiske ghettoer, kronikk av Anne Britt Djuve (Fafo) i Aftenposten 18.02.17
    Hvorfor er innvandringsteoretikerne så lite interessert i hva innvandringskritikerne holder på med? Og kan innvandringspraktikerne bare tenke positivt?
  • Frykter for demokratiet i Europa, Vårt Land 17.02.17
    Flyktning­krise, islamistisk ­terror, eurokrise, økende økonomisk ulikhet og misnøye med løsningene de politiske elitene tilbyr. Dette er tema som dominerer og som de ytterliggående høyrepartiene har som basis for sin politikk.
  • Historisk feilsteg av danske sosialdemokrater, kommentar av Marte Gerhardsen (Agenda) i VG 17.02.17
    Den nye lederen i det danske sosialdemokratiske partiet, Mette Frederiksen, er i ferd med å gjøre et historisk feilsteg. Hun har innledet et tett samarbeid med lederen for Dansk Folkeparti, og utelukker ikke regjeringssamarbeid med høyrepopulistene.
  • Brochmann 2 gjenspeiler forvirringen i norsk integreringsdebatt, kronikk av Bjørn Stærk i Aftenposten 17.02.17
    Disse tre nivåene – økonomi, verdier og kultur – henger sammen, men peker mot tre ulike visjoner av hva Norge er og skal være. Skal vi være en nasjon, et verdifellesskap, eller et økonomisk rammeverk? Brochmann 2 gjenspeiler dermed forvirringen i norsk integreringsdebatt. Vi vet ikke hva slags integrering vi ønsker. Og selv om vi visste det, hva betyr alt dette i praksis?
  • Vil ha Toje-utvalg, kommentar av Anders Firing Lunde i Morgenbladet 17.02.17
    Det er ikke stuerent å diskutere demografiske endringer i innvandringsdebatten, mener journalist Lars Akerhaug.
  • Fant veien til Det norske hus, Dagsavisen 17.02.17
    Han var selv flyktning. Nå spiller han hovedrollen i Jan Vardøens komedie om norsk flyktningpolitikk.
  • Dødstrafikken i Middelhavet er vår tids "Titanic", kommentar av Per Anders Madsen i Aftenposten 16.02.17
    Vrakene i Middelhavet forteller at reisen er livsfarlig. Men valgene migrantene tar, er rasjonelle, mener forfatteren Alessandro Leogrande.
  • Vil gi bistand i bytte mot returavtaler, NRK nyheter 14.02.17
    Returavtaler kan være en effektiv strategi for å oppnå målet om flere tvangsreturer, slår ny rapport fast. Listhaug vil legge mer vekt på å bruke bistand for å få til flere avtaler.
  • Signaleffektens viktighet, debatt av politisk rådgiver for innvandrings- og integreringsministeren Espen Teigen (Frp) i Dagbladet 14.02.17
    Emil André Erstad, rådgiver for venstresidens tankesmie Agenda, håndplukker fakta og påstander for å underbygge en utgått innvandringsliberal holdning.
  • Geert Wilders vil forby islam: – De andre partiene vil bli nødt til å samarbeide med oss, VG 13.02.17
    Nederlands høyrenasjonalistiske opposisjonsleder, Geert Wilders, sier han ønsker å forby islam og koranen, stenge landets moskéer og melde landet ut av EU. Dette kommer frem i hans første større TV-intervju før valget 15. mars.
  • Populisme, makt og hat, kronikk av Simen Blaker (student) i NRK ytring 13.02.17
    Det er ikke snakk om hvorvidt konsekvensene av populismen er negative eller positive. Spørsmålet er hvor katastrofale de vil bli.
  • Én av ti syrere takker nei til å komme til Norge, NRK nyheter 13.02.17
    Ti prosent av alle syriske flyktninger som er i prosess for å komme til Norge, takker nei til å komme hit. Flere trekk ved det norske samfunnet vekker skepsis.
  • Har tatt imot flere flyktninger enn sin egen befolkning, NRK nyheter 13.02.17
    Den tyrkiske grensebyen Kilis har tatt imot dobbelt så mange flyktninger som sine egne innbyggere. Borgermester Hasan Kara synes byen fortjener Nobels fredspris.
  • Strid rundt migrantavtale, Dagsavisen 13.02.17
    EUs plan for å stanse overfarten av migranter over Middelhavet møter hindre i Libya, som er kaotisk og politisk splittet.
  • – EUs «Trump-mur» kan føre til lidelse og død, NRK nyheter 13.02.17
    EUs migrasjonsplan kan hindre forfulgte å søke politisk asyl. Den norske regjeringen mener EUs plan vil styrke dem som trenger beskyttelse mest.
  • Sett ned et Toje-utvalg!, Kommentar av Lars Akerhaug i Dagbladet 13.02.17
    Asle Toje fikk stor spalteplass for sine merknader til professor Grete Brochmanns nye rapport, der han satt i utvalget som skulle utrede hvilke langsiktige konsekvenser høy innvandring har for samfunnet, og hvilke tiltak som kan bidra til rask integrering og yrkesdeltakelse blant innvandrere og flyktninger
  • KrFs stråmann (Brochmann 2), lederkommentar i Dagens Næringsliv 13.02.17
    Brochmann 2-utvalget har gitt nok en påpekning av at kontantstøtten hindrer integrering av kvinner med innvandrerbakgrunn. Kvinnene får et økonomisk motiv for å holde seg hjemme med små barn. Terskelen inn til arbeidslivet, som i utgangspunktet kan være høy i seg selv, blir enda vanskeligere å komme over.
  • Vil ha 18-årsgrense for hijab, troskapsed for innvandrere, og forbud mot hente-ekteskap, Dagbladet 13.02.17
    Slik vil Carl I. Hagen gjøre Frps innvandringspolitikk enda strengere. 
  • Hun er kvinnen som gir politikerne råd om norsk innvandringspolitikk. Denne gangen håper hun de lytter, Dagbladet 11.02.17
    Grete Brochmann mener norske politikere må handle med en gang hvis de skal hindre at dårlig integrering truer velferdsstaten. 
  • Her kommer det et hyl fra hylekoret, som Sylvi Listhaug kaller oss, kommentar av Kirsten Øvregård i Stavanger Aftenblad 10.02.17
    Dersom Sylvi Listhaug skal arrangere en stor konferanse om islam og likestilling, burde hun hente inn langt mer kompetente deltakere enn anti-islamisten Ayaan Hirsi Ali.
  • Italia vil tvangsutsende flere migranter, Dagsavisen (NTB) 09.02.17
    Regjeringen i Italia vil tvangsutsende flere migranter og sørge for bedre integrering av dem som får opphold.
  • 160.000 asylsøkere skal flyttes - 11.966 er flyttet, VG (NTB) 09.02.17
    For 18 måneder siden vedtok EU at 160.000 asylsøkere fra Hellas og Italia skulle flyttes til andre europeiske land. Så langt er bare 11.966 blitt relokalisert.
  • Et skremmeskudd til europeiske politikere, kommentar av Axel Støren Wedén i VG 09.02.17
    Flertallet i en rekke europeiske land vil stoppe all innvandring fra hovedsakelig muslimske land. Det er et voldsomt skremmeskudd til det politiske sentrum.
  • Myten om signaleffekten, kommentar av Emil Andre Erstad (Agenda) i Dagbladet 09.02.17
    Det var denne veka, i kjølvatnet av Trumps presidentordre om å stenge ute flyktningar frå ei rekke muslimske land, at fleire norske parti tok til orde for at Norge bør ta imot fleire kvoteflyktningar. Deriblant regjeringspartiet Høgre. Innvandringsminister Sylvi Listhaug var raskt på banen med eit innlegg på Facebook der ho sa at dette ikkje var aktuell politikk for regjeringa.
  • Norge har hentet flere hundre asylsøkere fra Hellas og Italia, Aftenposten (NTB) 09.02.17
    I januar i år kom det 603 asylsøkere til Norge. Det er 50 prosent flere enn i januar i fjor.
  • Aftenposten arrangerer utenrikskveld med velgerne som ryster Europa og USA, Aftenposten 09.02.17
    – Vi har mange illegale mennesker i Frankrike og Marine Le Pen vil fortelle dem: «Vær så snill og dra tilbake til deres egne land. Vi har ingenting dere kan gjøre her i Frankrike». Og faktum er at dette er politikken til Donald Trump i USA, sier pensjonisten Alain Dubreuil (72) som bor i Sør-Frankrike og jobber som frivillig for Front National.
  • Europa-måling: Flertall mot muslimske innvandrere, VG (NTB) 08.02.17
    I ti EU-land er det flertall for å stanse innvandring fra muslimske land. Det viser en meningsmåling gjennomført av tankesmia Chatham House.
  • Integreringens tid er forbi. Kanskje er det like greit. Kommentar av Andreas Slettholm i Aftenposten 08.02.17
    Brochmann 2-utvalget bruker assimilerings-begrepet frimodig, og påpeker at fullverdig assimilasjon av innvandrere innebærer at de «oppfattes som en legitim del av det nasjonale fellesskapet». Med andre ord: Hvis det å spise svin eller drikke alkohol er synonymt med å være norsk, vil assimilasjonen aldri lykkes.
  • Drømmen om Norge brast, NRK nyheter 08.02.17
    Denne syriske familien vil heller tilbake til flyktningeteltet i Libanon, enn å bo i fint hus hvor de har alt i Nord-Norge.
  • Marine Le Pen lovar å gjere Frankrike «fritt igjen», NRK nyheter 06.02.17
    I går la Le Pen fram 144 valløfte – som ein parallell til Donald Trump og hans "America first" er "made in France" eit av hovudslagorda til globaliseringsskeptikaren, som har lyst å følge etter britane ut av EU.
  • Le Pen: «Slør og moskeer er kulturelle farer», Dagbladet (NTB) 06.02.17
    Frankrike trues av to totalitarismer, i form av økonomisk globalisering og islamsk fundamentalisme, sier presidentkandidat Marine Le Pen. - Disse truslene forplanter seg i visse nabolag og i sårbare hoder, sa det høyrenasjonalistiske partiets leder i en tale på Nasjonal Fronts landsmøte i Lyon søndag.
  • Jan Werner Müller: Derfor er populister farlige, VG 06.02.17
    – Populismebølgen som rir Europa, USA og Latin-Amerika truer demokratiet, uten at det er direkte alarmerende - ennå. Men vi må være på vakt, og flere må gjøre som Norge, mener Müller.
  • Le Pen hevder Frankrike er truet av globalisering og islam, VG 06.02.17
    Frankrike trues av to «totalitarismer», i form av økonomisk globalisering og islamsk fundamentalisme, sier presidentkandidat Marine Le Pen.
  • Vi kan ikke teste når innvandrere blir norske, kommentar av Aksel Braanen Sterri i Dagbladet 06.02.17
    Det ble (...) for mye moderasjon og liberal konsensus for utvalgsmedlem Toje, som mente det ble stilt for få krav til innvandrere om å tilpasse seg norsk kultur, at utvalget underslo at etniske nordmenn kommer til å bli mindretall i Norge i framtida, og at det er for dyrt å øke kompetansen til våre nye landsmenn. Kritikken er ikke uten poenger, men han overvurderer dens betydning på alvorlig og skadelig vis.
  • Mazyar Keshvari: Høy innvandring sammen med høye velferdsordninger er ikke mulig, VG 05.02.17
    Oslo Frps nyvalgte leder Mazyar Keshvari (35) mener det er et paradoks at flere innvandrere ikke stemmer på dem.
  • Kan Sylvi Listhaug redde velferdsstaten?, kommentar av Hanne Skartveit i Aftenposten 05.02.17
    Kanskje er det Sylvi Listhaug som best kan få flyktninger inn i det norske samfunnet. Hvis hun vil, kan hun samle Norge bak en massiv innsats.
  • Fra arabisk vår til jihadistisk Disneyland. Syv grunner til at det autoritære er på fremmarsj, kronikk av Iyad El-Baghdadi (Civita) i Aftenposten 04.02.17
    Om identitetspolitikk, Trump-seier, venstresidefalitt og islamisk terrorisme og mer.
  • EUs ledere enige om plan for å stoppe innvandringen fra Libya, Dagens Næringsliv (NTB) 04.02.17
    Stats- og regjeringssjefene i EU har lagt fram en plan på ti punkter for å forsøke å dempe strømmen av innvandrere som tar sjøveien til Europa fra Libya. 
  • Skuffende optimisme – Listhaug fikk «feil svar» fra Brochmann-utvalget, kommentar av Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad 04.02.17
    Noen går til flasken med sin sorg. Sylvi Listhaug går til Facebook med sin skuffelse. Bedrøvelige syn, begge deler.
  • Tid for pragmatisk innvandringsdebatt, kommentar av Eva Grinde i Dagens Næringsliv 04.02.17
    Innvandring blir ikke tryllet bort med det første. Den har gode og mindre gode sider, og den koster oss noe. Sånn er det.
  • Eurojust: Rekordmange menneskehandelsaker i 2016, VG 03.02.17
    EU-landene får kritikk for at de ikke gjør nok for å bekjempe menneskehandel i en ny rapport. Eurojust frykter antall saker vil øke i 2017 som følge av flyktningkrisen.
  • Solberg avviser at bombinga gir Norge et spesielt ansvar for å hjelpe i Libya, Dagbladet (NTB) 03.02.17
    EU legger milliarder på bordet for å få kontroll over strømmen av innvandrere som kommer til Europa fra Libya. Norge sitter inntil videre på gjerdet.
  • Tyskland overtar 500 flyktninger fra Tyrkia hver måned, Dagbladet (NTB) 03.02.17
    Tyskland har besluttet å ta imot 500 flyktninger hver måned fra Tyrkia, opplyser statsminister Angela Merkel. Avtalen ble spikret under et møte med Tyrkias statsminister Binali Yildirim i Ankara torsdag kveld.
  • Hvor mange flyktninger trengs det for å ødelegge velferdsstaten? , Morgenbladet 03.02.17
    Det kommer an på, svarer utvalgsleder Grete Brochmann.
  • Integreringsmodellen trenger en fornyelse, kommentar av Mudassar Kapur (H) i Aftenposten 03.02.17
    Debatten om integrering er kompleks. Derfor er det summen av våre stemmer som vil skape en politikk og løsninger som vil få legitimitet i befolkningen og stå seg over tid.
  • Faktaene om innvandring som skremmer - og beroliger, Aftenposten (NTB) 03.02.17
    Brochmann-utvalget mener stor innvandring kan utfordre velferdsmodellen og føre til økte skatter i Norge. Men ekspertutvalget ser også flere positive trekk.
  • Asle Toje: –Etniske nordmenn en minoritet i fremtiden, Aftenposten 03.02.17
    Forskningsdirektør Asle Toje ved Nobelinstituttet mener etniske nordmenn vil bli en minoritet i fremtiden.
  • Arbeid er forutsetningen for velferd, lederkommentar i Aftenposten 03.02.17
    Både for innvandrere og etnisk norske må målet være at flest mulig får en fot innenfor i arbeidslivet.
  • Rekordmange asylsøkere sendt tilbake til Norge i fjor, VG 03.02.17
    Norge tok i fjor imot mer enn tre ganger så mange asylsøkere fra EU enn Norge returnerte til andre EU-land, viser tall fra UDI.
  • Le Pen støtter Trump: – Frankrike har ikke lenger noen grenser på grunn av EU, VG 02.02.17
    En av favorittene til å bli Frankrikes neste president, Marine Le Pen, forstår seg ikke på kritikerne av USAs innreiseforbud.
  • Flyktninger og velferdsstaten, lederkommentar i VG 02.02.17
    Innvandring setter velferdssamfunnet vårt på prøve. Brochmann-utvalget gir gode svar – så langt det er mulig.
  • Langsom integrering, kommentar av Anders Stenersen (Caritas Norge) i VG 02.02.17
    Idealet er rask integrering, men i Norge går det uhyre langsomt.
  • EU nøler i ny migrasjonskrise, kommentar av Per Olav Ødegård i VG 02.02.17
    Med våren kommer en ny strøm av migranter og flyktninger. Alle vet at de kommer når været blir bedre og sjøen roligere. Like sikkert er EU i villrede om hva de bør gjøre.
  • Hevder etniske nordmenn blir en minoritet, Dagens Næringsliv 02.02.17
    Det er sterk uenighet i Brochmann-utvalget om konsekvensene av innvandring til Norge. Utvalgsmedlem Asle Toje mener etniske nordmenn vil komme i mindretall.
  • Hvis Sylvi Listhaug håpet på mer innvandringsbekymring, har Brochmann-utvalget skuffet, kommentar av Andreas Slettholm i Aftenposten 02.02.17
    Også dette Brochmann-utvalget leverer argumenter til alle sider i innvandringspolitikken, men med en overraskende optimistisk grunntone.
  • Ekspertutvalg: Slik kan velferdsstaten håndtere høy innvandring, VG 02.02.17
    Myndighetene må satse mye mer på å gjøre innvandrere kvalifisert for det norske arbeidslivet, mener et ekspertutvalg.
  • Innvandring: Velferdsstaten truet uten jobb til flere - med lønnstilskudd fra staten, Dagbladet (NTB) 02.02.17
    Ny Brochmann-rapport seks år etter: - Myndighetene sjekker ikke om gamle tiltak virker.
  • Staten Norge tåler innvandringen, men det er ikke alt som betyr noe, kommentar av Aksel Braanen Sterri i Dagbladet 02.02.17
    Selv om antallet nyankomne flyktninger er drastisk redusert, er flyktningproblemet på ingen måte løst. I tillegg er det både finansielle og kulturelle utfordringer knyttet til mottaket av stadig flere innvandrere. Likevel er professor Grete Brochmann forsiktig optimist.
  • Egeland: – USA har blitt et lite og usselt land i internasjonalt samarbeid, VG 01.02.17
    Halvannen uke etter innsettelsen har USAs nye president provosert en hel verden.
  • - Vi ser en veldig stygg form for nasjonalisme, Dagbladet 01.02.17
    Leder for Europarådet, Thorbjørn Jagland, mener vi i møte med en Donald Trump som er «vant til å ture frem», gjør klokt i å minne presidenten om de internasjonale avtalene som USA har forpliktet seg til. Selv skal han ta opp torturspørsmålet.
  • Trump mener innreise­forbudet kan forhindre terror: - Gir brensel til anti-amerikanske holdninger, Dagbladet 01.02.17
    Skandinaviske forskere mener USAs president Donald Trumps innreiseforbud kan virke mot sin hensikt og bygge opp under forestillingen om en sivilisasjonskrig.
  • Halvparten av alle amerikanere støtter Trumps innreiseforbud, VG 01.02.17
    Den omstridte presidentordren deler USA på midten, men gir etterlengtet støtte etter Donald Trumps kaotiske første dager i Det ovale kontor.
  • Konsekvensene av rekordhøy innvandring, kommentar av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listahaug (FrP) i VG 01.02.17
    Innvandringen til Norge det siste tiåret har vært rekordhøy. Siden desember 2015 har et utvalg ledet av Grete Brochmann jobbet for å legge frem en rapport om de langsiktige konsekvensene av høy innvandring. I morgen får vi resultatet.
  • Innvandring kan true oppslutningen om velferdsstaten, Ukeavisen Ledelse 01.02.17
    – Innvandring kan utfordre den tverrpolitiske oppslutningen om velferdsstatens grunnstruktur i Norge, sier professor Grete Brochmann.
  • God integrering er en av flere forutsetninger for å bevare velferdsstaten, kommentar av Trine Skei Grande (V) i Dagbladet 01.02.17
    I dag legger det andre Brochmann-utvalget fram sin rapport om «langsiktige konsekvenser av høy innvandring». Utvalget er bredt sammensatt, og har jobbet med problemstillingen i over et år. Jeg håper rapporten vil inneholde en rekke gode forslag til hvordan integreringsarbeidet i Norge kan styrkes, slik at vi får flere innvandrere og flyktninger raskt i arbeid og utdanning, og færre blir avhengige trygd og andre sosiale støtteordninger.
  • Nei til fri arbeidsinnvandring er ikke fremmedfrykt, debatt av Anne Beathe Tvinnereim (Senterpartiet) i Aftenposten 01.02.17
    Senterpartiet var en av initiativtagerne til det brede flyktningforliket mellom Ap, Regjeringen og sentrumspartiene. Det er viktig for oss at dette feltet ikke blir gjenstand for populistiske utspill – det er Norge uverdig.
  • Ekspert: USA og Russland styrker høyrepopulister i Europa, Aftenposten (NTB) 01.02.17
    President Donald Trumps rådgiver Steve Bannon og Russland styrker høyrepopulistene i Europa for å svekke EU, mener professor Erik Oddvar Eriksen.
  • 1100 politifolk i stor anti­terroraksjon i Tyskland, Dagbladet 01.02.17
    Har slått til mot moskeer, private hjem og næringslokaler.
  • Slik reagerer verden på Trumps innreiseforbud, VG 31.01.17
    Reaksjonene fortsetter å strømme på etter at Donald Trump stengte døren for statsborgere fra en rekke muslimske land.
  • – Kan føre til mer fundamentalisme, Dagsavisen 31.01.17
    Delte meninger: Mens Frps parlamentariske nestleder applauderer Trumps innreiseforbud, mener Christian Tybring-Gjedde dette vil føre til mer radikalisering.
  • Amerikansk meningsmåling: Trumps innreiseforbud har stor støtte i befolkningen, Aftenposten 31.01.17
    57 prosent sier at de støtter at president Donald Trumps stenger grensene for syv nasjoner, 33 prosent er imot, mens ti prosent svarer «vet ikke».
  • Frykter velferden er truet, Klassekampen 31.01.17
    En ny forskningsartikkel viser at høyrepopulismens frammarsj i Europa kanskje ikke er så mystisk likevel. Ole-Petter Moe-Hansen og Stefan Legge fra Norges Handelshøyskole viser at innvandringsskepsisen delvis kan forklares med økonomiske motiver.
  • Gamle synder, lederkommentar av Bendik Vold i Klassekampen 30.01.17
    Trumps nye linje framstår «u­amerikansk», hevder mange. Det er både rett og galt. Riktignok er USA det landet i verden som tar imot flest nye immigranter hvert år. Men amerikanernes velvilje overfor flyktninger har aldri ligget på et stabilt høyt nivå; den har samvariert med de økonomiske og politiske konjunkturene. For eksempel har USA aldri tatt imot færre flyktninger enn i årene etter terrorangrepene i 2001.
  • Syv spørsmål og svar om Trumps innreiseforbud for flyktninger, Aftenposten 30.01.17
    President Donald Trump nekter personer fra syv muslimske land innreise til USA. Forbudet kan også ramme nordmenn med dobbelt statsborgerskap.
  • USAs allierte med massiv kritikk mot Trumps innreiseforbud - presidenten selv viser til «fryktelig rot» i Europa og verden, Aftenposten (NTB) 30.01.17
    President Donald Trump får massiv kritikk fra både allierte og en rekke andre land for å ha innført innreiseforbud for personer fra sju muslimske land. Mange frykter at resultatet blir mer ekstremisme.
  • Han kan bli «den neste Trump», VG 30.01.17
    Nederland kan gi Europa det neste valg-sjokket. Den svært kontroversielle antiislamisten Geert Wilders parti leder nå på meningsmålingene.
  • Norge stiller opp for flyktninger, kommentar av Bård Ludvig Thorheim (rådgiver i UD) i Dagbladet 30.01.17
    I forhold til vårt eget folketall tar vi imot et betydelig antall kvoteflyktninger.
  • Distriktene stemmer frem opprøret. Nå varsler storbyene at de vil slå tilbake. Aftenposten 29.01.17
    Populistene har surfet på en bølge av sinne mot byeliten, mener forskere. De tror konfliktnivået mellom by og land vil øke fremover. – Vi lever i en verden som ikke lenger er delt mellom høyre og venstre, men mellom åpen og lukket, mener Ivo Daalder, direktør i tenketanken Chicago Council on Global Affairs.
  • Har den «europeiske eliten» mistet kontakt med egen befolkning?, kommentar av Bård Larsen (Civitia) VG 28.01.17
    Europa og USA står ved et veiskille hvor sterke radikale og illiberale krefter utfordrer det liberale demokratiets orden.
  • Hollande: Trump er en utfordring for Europa, NRK nyheter 28.01.17
    – Populistene truer Europa og utnytter det som skjer til å skape uro, sier Frankrikes president François Hollande. Han mener også den nye regjeringen i USA er en utfordring for Europa.
  • Republikanernes busemann, kronikk av John Færseth i NRK ytring 28.01.17
    For nye nasjonalister verden over gjør Soros’ støtte til flyktninger ham til en representant for dem som ville oversvømme Europa med muslimer, sette grupper opp mot hverandre og oppløse nasjonalstatene, noe som også har gjort ham til et yndet mål for den russiske nyhetskanalen RT (tidligere Russia Today) og den ungarske statsministeren Viktor Orbán, som har beskyldt flyktningpositive organisasjoner for å leve av krisen med spesifikt spark til dem som mottar penger fra Soros.
  • Verdens fattigste land driver flyktningsentral, Vårt Land 28.01.17
    Verdens fattigste land, Niger, huser 300.000 flyktninger. Landet er samtidig blitt en sentral for menneskesmugling gjennom Sahara, til Libya, over Middelhavet og til Europa.
  • EUs innvandringssjef er lei ordkløveriet om asylkvoter, ABC Nyheter (NTB) 27.01.17
    Det er på tide å gå videre, sier EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos om den giftige debatten om asylkvoter i EU.
  • EUs nye løsning på «flyktningproblemet»: Send dem tilbake til Afrika, Aftenposten (Reuters) 27.01.17
    EU vil opprette «sikre leirer» i Afrika for å redusere antallet flyktninger og migranter som kommer til Europa.
  • Tyskland er Europas håp, lederkommentar i Bergens Tidende 26.01.17
    Angela Merkel har vist ei imponerande politisk manøvreringsevne etter at ho vart utsett for massiv kritikk i kjølvatnet av hennar liberale haldning til å ta i mot flyktningar frå Syria-krigen. Ho måtte endre innvandringspolitikken i meir restriktiv retning, men utan å gje slepp på grunnleggjande prinsipp.
  • Han vil forby koranen, stenge alle moskeer og stoppe innvandringen fra muslimske land. Nå er han Nederlands mest populære politiker. Aftenposten 26.01.17
    Geert Wilders sammenligner Koranen med Hitlers Mein Kampf og mener at islam truer vår frihet. Partiet hans kan bli størst i valget om to måneder.
  • Debatten må føres på riktig grunnlag, kronikk av Johan Berg (UNE) i NRK ytring 26.01.17
    Det er dessverre for ofte slik at advokater, stortingspolitikere og andre kommer med uriktige opplysninger om regelverket og utlendingsforvaltningen i forbindelse med enkeltsaker. Når stortingsrepresentant Hareide i «Debatten» i NRK sammenlikner tilbakekall med straff tåkelegger han hva tilbakekall er – å fastslå at man ikke fyller vilkårene for den tillatelsen man har fått.
  • Abid Raja: – Vi må ikke la Trumper eller Listhauger splitte oss, ABC Nyheter 24.01.17
    Høyrepopulister kan få makt i Europa i 2017. Stortingspolitiker Abid Raja (V) mener retorikken «er skremmende lik retorikken som ble ført om jøder før andre verdenskrig».
  • – Venstresidens tradisjonelle velgere føler seg oversett, ABC Nyheter 24.01.17
    Populistpartier er på fremmarsj i Europa. I 2017 er det en rekke valg som kan true det europeiske samarbeidet og forandre Europa totalt. – De etablerte partiene har feilet, mener norsk EU-ekspert. 
  • Europas ytre høyre samles sprikende, kommentar av Einar Hagvaag i Dagbladet 24.01.17
    I Koblenz var det «alle får bestemme over sitt» som gjaldt, for å dekke over motsetninger og splid mellom deltakerne. Salvini fra Italia valgte å angripe islam: «Europa er ikke islamsk, det er vårt hus.» Det samme gjorde Wilders fra Nederland: «Mer enn ti prosent av muslimene i Nederland er klare til å bruke vold.» Så fikk Le Pen holde på med å avskaffe euro og oppløse EU.
  • Det klassiske diktaturet er på vei ut. Donald Trump er på vei inn. Kronikk av Bård Larsen (Civita) i Aftenposten 23.01.17
    Det skjer en reaksjonær vekkelsesbølge i Vesten. Valget av Trump er bunnpunktet - foreløpig.
  • Blåser en lang marsj i Trump, kommentar av Marie Simonsen i Dagbladet 23.01.17
    Donald Trump skryter av at han har startet en bevegelse verden ikke har sett maken til. Han kan få rett.
  • Samlingstid, lederkommentar i Klassekampen 23.01.17
    Det er all grunn til å vera uroleg for korleis den nye amerikanske presidenten vil bruke makta si og kva konsekvensar dette vil få for både det amerikanske og det internasjonale samfunnet. Samtidig er det all grunn til å frykte at høgre­populistar og rasistiske krefter er på frammarsj i vår eigen verdsdel. Same dag som kvinnene marsjerte mot Trump, samla dei europeiske ytre høgre-partia seg i den tyske byen Koblenz, i regi av det innvandringskritiske Alternative für Deutschland (AfD).
  • Rekord i antall tvangsreturer fra Norge i 2016, Dagsavisen 23.01.17
    I 2016 ble 8.078 personer som oppholdt seg ulovlig i Norge tvangsreturnert. Det er færre enn hva regjeringen hadde satt som mål, men flere enn tidligere år.
  • - Han er ikke redd for å skape hat mellom grupper, Dagbladet 22.01.17
    Det han ikke mangler er politisk slagside. I 2007 var Bannon med å danne nyhetsportalen Breitbart News. Det ultrakonservative og kontroversielle nettstedet er kjent for å være tydelig kritisk til blant annet innvandring, multikulturalisme og etablerte medier.
  • Marine Le Pen til VG: – Vi har vunnet en stor ideologisk seier, VG 22.01.17
    Lederen for det franske ytre høyre, Marine Le Pen, hyller Trump og mener hans presidentskap er starten på en mer patriotisk politikk i Vesten.
  • Paven advarer mot populisme, ABC Nyheter (NTB) 22.01.17
    Pave Frans advarer mot populisme og sier det kan lede til «frelsere» som Hitler, ifølge den spanske avisen El País. Samtidig sier han at han ikke vil dømme Trump før han ser hva han gjør.
  • Europas ytre høyre samlet til toppmøte i Koblenz, Aftenposten (NTB) 22.01.17
    Under sin første offentlige opptreden i Tyskland gikk franske Nasjonal Front-leder Marine Le Pen til angrep mot innvandringspolitikken til landets statsminister Angela Merkel
  • Verden må våkne, kommentar av Tord Hustveit (UV) i Bergens Tidende 22.01.17
    Dersom resten av verden ikke øker antallet kvoteflyktninger og hjelper til med å avlaste Syria og dets nærområder, risikerer Syria å miste en hel generasjon. Ingen er tjent med et land i ruiner, uten mennesker med utdannelsen som trengs for å gjenoppbygge det. Ingen er tjent med nok et folk uten en fungerende stat, på evig flukt.
  • Regner på effektene av innvandring, Dagens Næringsliv 21.01.17
    Siv Jensen har satt i gang Finansdepartementets fremste eksperter til å regne på de langsiktige konsekvensene av innvandring.
  • Jakten på nasjonal identitet, kommentar av Berit Aalborg i Vårt Land (verdidebatt) 20.01.17
    Globalismens popularitet er på retur. Nå blåser miljøer på både høyre- og venstresiden støv av nasjonalistiske tradisjoner. Helt siden 80-tallet har globalismen vært på fremmarsj på bekostning av mer nasjonal orientert tenkning. Globalismen har vært drevet fram av en mangslungen trend, der troen på liberalistisk frihandel og nedbygging av nasjonale stengsler og tollmurer har vært viktige drivkrefter.
  • Hvordan kan vi fortsette å ha en minister som Listhaug?, kommentar av Torhild Hansen i Stavanger Aftenblad 20.01.17
    Hun foreslår og gjennomfører stadig mer umenneskelige tiltak mot folk som trenger beskyttelse og trygghet.
  • Regjeringen vil videreføre de midlertidige innstramningene fra flyktningkrisen, VG 20.01.17
    Under flyktningkrisen i høsten 2015 ble det vedtatt flere midlertidige innstramningsforslag på grunn av de høye ankomstene. Nå vil regjeringen videreføre dem, selv om ankomstene er rekordlave.
  • Vi bryter ikke loven, debatt av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) i Bergens Tidende 20.01.17
    Jeg er overrasket over at en ryddig avis som Bergens Tidende dessverre bidrar til å formidle misforståelser og feilinformasjon i saken som gjelder tilbakekallelse av statsborgerskap.
  • Tilbakekall av statsborgerskap ved grovt identitetsjuks, kommentar av Frode Forfang (UDI) i Dagbladet 20.01.17
    Hvor strengt regelverket bør være i slike saker, er det selvsagt opp til politikerne å bestemme. 
  • Alt handlar ikkje om Listhaug, Dag og Tid 20.01.17
    Mahad Abib Mahamud har mista statsborgarskapen sin. Og det er Sylvi Listhaug sin feil, seier norske medium. Der tek dei feil.
  • Vi ser det skje. Hvorfor gjør vi ikke noe? Kommentar av Guro Waalen Borch (Alna SV) i Dagbladet 19.01.17
    «Kulde tar liv i Europa», står det. «Norge skulle tatt imot 750 i 2016». «Fryktar for dei som er på flukt i vinterkulda». «Thousands of refugees left in cold». Det skjer i vårt Europa; vårt eget Norge er medsammensvoren i EU-Tyrkia-avtalen, en avtale som har gjort det umulig for disse menneskene å komme seg ut.
  • Listhaug vil skremme vekk asylsøkere med film, Vårt Land 19.01.17
    Sylvi Listhaug (Frp) sender ut ny avskrekkingsfilm som skal spres på sosiale medier verden over. Se den her.
  • Unge asylsøkere går til grunne, Dagsavisen 18.01.17
    Dyp fortvilelse, selvskading og forsvinninger. Redd Barna og Vergeforeningen har aldri vært mer bekymret for de enslige mindreårige asylsøkerne som bor på norske mottak.
  • UDI bør ivareta mennesker, ikke bare innvandringskontroll, kommentar av Tonje Lilaas Larsen (Jussbuss) i Aftenposten 18.01.17
    Når vi i Jussbuss sliter med å få noe fornuftig ut av UDIs veiledning, må det være utrolig vanskelig for søkere som trenger veiledning i sin egen sak.
  • En bortkastet krig mot terror, kronikk av Sondre Lindahl (Doktorgradskandidat i fred og konfliktstudier) i NRK ytring 18.01.17
    Etter flere terrorangrep i europeiske storbyer, kombinert med en voldsom frykt for hva Daesh kan stelle i stand, er det mange som spør seg om vi må revurdere hvordan vi bekjemper terrorisme og radikalisering. Det er det all grunn til, for det er vi i Vesten som har gjort mest for å vedlikeholde terrorisme som sikkerhetstrussel.
  • Migranter er også mennesker, kronikk av Martha Rubiano Skretteberg (Caritas) i Dagsavisen (nye meninger) 17.01.17
    Det utspilles ufattelige menneskelige lidelser rett foran våre øyne og vi blir stående å se på. Ikke bare migranters og flyktningers rettigheter, men også deres verdighet som mennesker er truet. Det er et paradoks at det i globaliseringens tidsalder er livsfarlig å flykte eller migrere. Politikernes rådvillhet og mangel på løsninger er enda mer slående.
  • Thorbjørn Jagland om regjeringens asylpolitikk: - Brutal for de unge og farlig for Europa, Dagbladet 17.01.17
    - Blir ofre for menneskesmugling og seksuell utnyttelse.
  • EU vil gå til rota av folkevandring, kommentar av Einar Hagvaag i Dagbladet 16.01.17
    Strømmen av flyktninger byr på så mange, så store og så sammensatte utfordringer at det krever mange og omfattende grep. EU har satt opp et stort fond for å gjøre noe med de grunnleggende årsakene til ulovlig innvandring til EU fra Afrika, nemlig fattigdom og mangel på arbeid. Det er utviklingshjelp for å få folk til å holde seg hjemme i stedet for å dra til Europa. I samme gate går EUs eksterne investeringsplan.
  • Trump: Merkel gjorde katastrofal feil med migranter, Dagens Næringsliv (NTB) 16.01.17
    USAs påtroppende president Donald Trump sier Tysklands statsminister Angela Merkel gjorde en «katastrofal feil» da hun lot mange flyktninger slippe inn i landet.
  • Hvorfor holdes det ikke krisemøter?, kommentar av Guri Waalen Borch (Alna SV) i Dagbladet 16.01.17
    Europa viser at disse menneskene ikke er verdt å redde. 
  • Asyltall med bismak, lederkommentar i Aftenposten 16.01.17
    Asyltallene synker, men det er liten grunn til å feire.
  • UDI vurderer å tilbakekalle 500 norske statsborgerskap, VG 16.01.17
    Mahad Abib Mahamud (30) er ikke alene om å miste sitt sitt norske statsborgerskap. UDI vurderer det samme for 500 andre.
  • Siem Pilot registrerer alle døde, Aftenposten (a-magasinet) 15.01.17
    Trapani, Sicilia: Hvis noen kommer om 30 år og spør etter døde som har vært om bord på Siem Pilot, skal de få svar, sier politiet.
  • Rapport fra Norges nye yttergrense, Morgenbladet 13.01.17
    Hellas er i skvis mellom verdens elendighet og europeisk opinion. Førstnevnte produserer flyktninger, sistnevnte vil ikke ta dem imot.
  • Norge har nå den største nedgangen i asylankomster i Europa, Aftenposten 13.01.17
    – Det henger sammen med migrantenes preferanser. Og signalene fra Norge har gjort at vi for øyeblikket oppleves som mindre attraktivt, tror UDI-direktøren.
  • Folk fryser i hjel fordi Europa er handlingslammet, kommentar av Kristin Antun (MDG) i Dagbladet 12.01.17
    Mange bor utendørs eller i telt, uten strøm, varme, toalett og dusj, og med lite klær. Europa gjør åpenbart ikke nok.
  • Flyktninger i Europa inne i en iskald vinter, VG 12.01.17
    Snø og minusgrader møter flyktningene som tilbringer vinteren i provisoriske flyktningleirer.
  • Kraftig asylnedgang i Tyskland, NRK nyheter (NTB) 12.01.17
    Tyskland mottok i fjor 280.000 asylsøkere, en kraftig nedgang fra året før da 890.000 asylsøkere kom til landet.
  • Høyre vil ha strengere asylpolitikk: Skal ikke kopiere Frp-Sylvi, VG 12.01.17
    Flere skal alderstestes og reglene for asyl og familiegjenforening må skjerpes, ifølge programkomiteen i Høyre, som hevder de ikke konkurrerer med Frp om å være strengest.
  • Professor: «Det er rett og slett ikke tilfelle at innvandrere tar jobbene fra dem som allerede bor i landet.», Aftenposten 12.01.17
    Professor Alan Manning avviser at innvandrere tar jobbene. Hvis det var slik, ville Canada og Australia vært et økonomisk kaos.
  • Europas høyrepopulister samler kreftene for å vinne valg (flyktninger/terror/frihet), Aftenposten 11.01.17
    Eurokrise, flyktningstrøm og terror har bidratt til å løfte disse partiene som har det til felles at de er mot EU eller sterkt skeptiske, vil begrense innvandring og ønsker seg tøffere tiltak mot terror selv om det går utover liberale demokratiske rettigheter. Ifølge tweets fra lederen av Alternativ for Tyskland, Frauke Petry, er tema for konferansen «Frihet for Europa.»
  • Nå kommer EU-flyktningene, Vårt Land 10.01.17
    Norge er nå i ferd med å få fløyet inn flyktningene vi ­lovet å hente fra Italia og Hellas. I resten av EU går prosessen fortsatt i sneglefart.
  • Frankrike romantiserte islamismen altfor lenge, essay av Bjørn Kvalsvik Nicolaysen (Universitetet i Stavanger) i Aftenposten 07.01.17
    Franske styresmakter kunne ha skjøna kvar utviklinga skulle bera før åtaket på Charlie Hebdo for to år sidan. Charlie Hebdo vart den siste «kanarifuglen i gruva» - den som oppdagar kva tid det er fare for eksplosjon.
  • Zineb, Sigolène og Charlie – to år etter, Dagsavisen (helg) 07.01.17
    Det er to år siden terrorangrepet mot Charlie Hebdo. Vi har snakket med to av medarbeiderne som overlevde terroren.
  • Charlie Hebdo-forlegger: Intoleransen øker, Dagsavisen 07.01.17
    – Hvis vi hadde trykket en tegning av profeten Muhammed i morgen, hvem ville stått opp for oss, spør Laurent Sourisseau to år etter terrorangrepet.
  • To år siden terroren fikk fotfeste i Frankrike, VG 07.01.17
    Angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo ble starten på en hverdag med konstant terrorfrykt i Frankrike som fortsatt gjelder, mener ekspert.
  • Belgisk politi hadde utallige sjanser til å avsløre terroren i Paris og Brussel, viser hemmelig rapport, Aftenposten 07.01.17
    Kontrollkomiteen for de hemmelige tjenestene i det belgiske parlamentet feller en hard dom over landets politi. De hadde flere muligheter til å stanse terroristene, men mislyktes hver gang.
  • Islamleder: – Holdingsarbeidet nytter, NRK nyheter 07.01.17
    Styreleder i Det islamske forbundet i Norge mener færre muslimer enn før ønsker at blasfemi skal være straffbart.
  • 41 prosent av norske muslimer vil straffe blasfemi, Dagsavisen 07.01.17
    Syv prosent vil ha dødsstraff for blasfemi, viser spørreundersøkelse blant norske muslimer.
  • Historisk lave asylsøkertall​: – Stengte grenser og kontroller er årsaken, ikke signal og symbolpolitikk, Ukeavisen Ledelse 06.01.17
    Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå er ikke overrasket over at få flyktninger tok seg til Norge i fjor og hevder at Listhaug svikter rettssikkerheten til asylsøkere.
  • Meyers tall og myter, debatt av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) i Dagens Næringsliv 06.01.17
    SSB-sjef Christine B. Meyer kommer med mange tall, men sier lite om hvilke myter om familieinnvandring hun mener.
  • 3.460 asylsøkere til Norge i fjor – rekordmange får bli, Aftenposten (NTB) 06.01.17
    I fjor kom det 3.460 asylsøkere til Norge. Det er det laveste tallet på nesten 20 år, ifølge UDI. Samtidig har 12.700 asylsøkere fått opphold, noe som er ny rekord.
  • 5482 stakk av fra norske mottak i 2016. Nå vil Regjeringen sette fotlenker på asylsøkere. Aftenposten 06.01.17
    Tusenvis av asylsøkere forsvinner ut av mottakene. Nå vil Regjeringen ha mer kontroll og vurderer bruk av fotlenker og elektronisk overvåking.
  • Langt færre asylsøkere enn ventet i Danmark i 2016, Dagsavisen (NTB) 05.01.17
    6.072 personer søkte asyl i Danmark i løpet av 2016. Ved begynnelsen av året spådde den danske Venstre-regjeringen at det ville komme 25.000.
  • Skal få kontroll på migrantene, Dagsavisen 05.01.17
    Fjorårets avtale med Tyrkia stanset flyktningstrømmen til Europa via Hellas. Nå står afrikanske land for tur.
  • Merkel vil lære om norsk asylpolitikk, VG 05.01.17
    – Det vi blir kritisert for i Norge, som returpolitikken og strenge krav til integrering og deltagelse, ser de positivt på i Tyskland og ønsker å lære av, sier Solberg til VG.
  • Norge viser dobbeltmoral i flyktningspørsmålet, kommentar av Pål Nesse (Flyktninghjelpen) i Aftenposten 05.01.17
    Norge ber landene i «nærområdene» vise raushet og yte beskyttelse til dem som flykter, mens det er et uttalt mål at færrest mulig skal få det samme hos oss.
  • Svært vellykket om islamsk humanisme, Vårt Land 05.01.17
    Antologien Islamsk humanisme får fram hvordan islam med sitt normative grunnlag har de beste forutsetninger for å fungere i et flerreligiøst, individualistisk og vitenskapsåpent samfunn.
  • Ønsker ikke reformasjonen i islamsk reprise, Vårt Land 05.01.17
    I en artikkel i tidsskriftet Internasjonal Politikk spør religionsviteren Egil Asprem blant annet om reformasjonen var terrorismens vugge. Likhetstrekkene mellom reformatorene og jihadistene ser han både i mediebruk, i billedstorming og i brutalitet. Asprem er for tiden knyttet til Stockholms Universitet.
  • Tyskland behandler halve asyl-bunka, Vårt Land 04.01.17
    Tyskland tar flere asylsøknader enn alle de 27 andre EU-medlemmer til sammen.
  • – Mer høyreekstrem vold enn før, NRK nyheter 04.01.17
    Høyreekstreme terrorangrep har avtatt i Europa, men det er flere tilfeller av vold, trusler og trakassering retta mot flyktninger og minoriteter, ifølge ekstremismeforsker Tore Bjørgo.
  • Jensen om Støre som statsminister: Betyr økt innvandring til Norge, VG 04.01.17
    Når det nå skal kjempes om stemmene frem mot valget, var det et hardt utspill på innvandring Siv Jensen valgte å starte valgåret med. I en tale på Facebook i kveld manet hun til kamp mot Ap på innvandringsområdet.
  • Den nye grasrota, kommentar av Mah-Ruhk Ali i Dagens Næringsliv 03.01.17
    En klar politisk trend som venter oss i år er at fremmarsjen av den høyrepopulistiske bølgen som oppsto etter flyktningstrømmen i 2015 vil fortsette. Nynasjonalismen eller populismen som den også kalles, er blitt en folkebevegelse mot institusjoner og mot eliten. Populariteten til lederne for slike bevegelser forklares ved elitens manglende forståelse av misnøyen som er skapt blant vanlige folk rundt i verden. 
  • Fakta om familieinnvandring, debatt av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) i Dagsavisen (nye meninger) 02.01.17
    Bombastisk skrider kommentator i Dagsavisen, Hege Ulstein, til verket og erklærer at det er bare å glemme alt man har hørt om ankerbarn og hentebruder. Dessverre tar hun feil.
  • Flyktningkrisa er ikke over, kommentar av Hilde Michelsen (NTNU) i Dagbladet 02.01.17
    Selv om flyktningkrisa ikke er like synlig for meg eller deg lenger, er den ikke over.

Søk:

Avansert søk

Integrasjon og tillit - langsiktige konsekvenser av høy innvandring (Brochmann 2)


"Det norske velferdssamfunnet står over for omstillinger. Økt forsørgerbyrde og mer usikker avkastning av oljefondet vil kreve økonomiske og velferdspolitiske omprioriteringer. Høy innvandring av personer med små muligheter for selvforsørgelse vil representere en tilleggsutfordring og forsterke presset på offentlige finanser. Den norske velferdsmodellen er både en ressurs og et problem når det gjelder integrasjon av innvandrere og etterkommere. Modellen er sårbar overfor høy innvandring av voksne mennesker med lave kvalifikasjoner. Samtidig bidrar liten økonomisk ulikhet og solide utdanningsinstitusjoner til høy mobilitet blant etterkommere av innvandrere. Norge har så langt ikke lyktes godt nok med å innlemme flyktninger i arbeidslivet. Utvalgets analyser viser at det er et forbedringspotensial i den eksisterende integreringspolitikken, men skisserer også alternative tilpasningsstrategier hvis resultatene uteblir, eller de økonomiske rammebetingelsene blir vesentlig forverret. Hvis det norske samfunnet ikke lykkes bedre med integreringen av innvandrere og flyktninger fra land utenfor Europa, er det risiko for at økende økonomisk ulikhet kan spille sammen med kulturelle forskjeller og svekke grunnlaget for samhørighet, tillit og samfunnsmodellens legitimitet."

Utdrag fra NOU 2017: 2 Integrasjon og tillit. Langsiktige konsekvenser av høy innvandring - sammendrag og perspektiv.



Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.