Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Dokumenter

Sider: 12 »
onsdag 13. juni 2007

"Demokraten" Chávez


Av Daniel Ims

Om ein har følgt Venezuela-dekninga i norske media, får ein fort det inntrykket at kritikk av styret til Hugo Chávez er noko som høyrer Høgre og Aftenposten til. Den norske venstresida har vori ubehageleg fråverande, om ein ser bort frå dei gongene ein har stilt spørsmål direkte til ulike representantar, som i Klassekampen 2.juni. Ein ting er likevel å ikkje kritisere eit styresett, noko anna er å halde det fram som eit ideal.


lørdag 27. oktober 2007

Afrika – kontinent i mørke


Av Torild Skard, NUPI

Frankrikes president, Nicholas Sarkozy, holdt nylig en tale til studentene i Dakar. Det var en lang belæring, forvirret, paternalistisk og full av negative stereotypier.


fredag 05. oktober 2007

Bedre, men fremdeles puslete

Dette statsbudsjettet går museskritt i riktig miljøretning, men det reflekterer på ingen måte alvoret i klimaendringene. Framtiden i våre hender mener det er positivt at grunnavgiften på fyringsolje øker med 40 øre.


fredag 25. mai 2007

Bevisst forvrengning


Av John Y. Jones, Networkers South-North, Debatt i Ny Tid

Da nettavisen E24 den 5. mai gjenga underslag i Zambias regjering, var det korrupte afrikanerne som fikk overskriften. Britiske The Guardian viste derimot at samme nyhet kunne ses på med helt andre øyne. De tok nemlig for seg britiske advokaters medvirkning i korrupsjonen.


fredag 12. oktober 2007

Bistand i riktig retning


Av Utviklingsminister Erik Solheim

Ut­vik­lings­mi­nis­ter Erik Sol­heim for­tel­ler hvor­for han me­ner Paul Colliers bok The Bottom Billion kan være en vei­vi­ser for norsk bi­stands­po­li­tikk.


tirsdag 13. november 2007

EFTA-avtaler med utviklingsland må ikke tømme verktøykassa


Av Ågot Valle og Ivar Johansen

Norge hadde et arsenal av verktøy til disposisjon i oppbyggingen av den lukrative olje- og gassindustrien. Frihet til å påvirke sin egen nasjonale industris fremtid til det beste for befolkningen har vært et ufravikelig prinsipp i norsk ressurs- og næringsforvaltning. Samvittighet og god forstand bør fortelle oss at Norge ikke kan stå inne for å ta fra fattige land den samme muligheten. Norge kan ikke sikre utviklingsland like mange verktøy som vi hadde, men må avstå fra å signere EFTA-avtaler som tømmer verktøykassa deres helt.


fredag 26. oktober 2007

En Ny Tid for Afrika


Av Andrew Kroglund, skribent

Ny Tid har etablert seg som en viktig røst i det norske mediebildet. Men utviklingsredaktør Dag Herbjørnsruds svinging av pisken over norske mediers dekning av afrikansk virkelighet i utgave nr. 41, er for enkel. Også for de av oss som ”digger” Afrika.


fredag 30. november 2007

En viktig bryllupsdag


Av Andrew Kroglund, seniorrådgiver, WWF

fredag 31. august 2007

Ensidig og tendensiøst av DN Lørdag


Av Ragnhild Hammer, daglig leder i Fairtrade Max Havelaar Norge

Fairtrade Max Havelaar setter pris på at Dagens Næringsliv har valgt å lage en artikkel som retter søkelys på en virkelighet som er fjern for mange her i Norge. Artikkelen gir et bilde av en hverdag for kaffeprodusenter i Guatemala som er ukjent for mange forbrukere. Denne virkeligheten er bakgrunnen for stiftelsen av merkeordningen Fairtrade, og den virkeligheten Fairtrade jobber med å formidle og endre.


fredag 12. januar 2007

Et nytt klima i 2007


Av Andrew Kroglund, miljørådgiver i WWF Norge

Det var dårlig med kanefart og ’barske skiglæder’ for mange av oss i juleferien. Godt skiføre i perioden før jul kan dessverre snart bli noe som mest vederfares ’dalstroka innafor’. Det positive er at klimaspørsmålet er i ferd med å bli vår tids nye kampsak, på linje med 60-, 70- og 80-tallets freds- og antiatomvåpenkamp. 2007 blir vendepunktet.


fredag 26. januar 2007

FN og private selskapers interesser


Av Benedicte Bull og Desmond McNeill, Senter for utvikling og miljø (SUM)

John Y. Jones hevder i et innlegg i Ny Tid 8. Desember at vaksinealliansen GAVI, som Norge er en stor bidragsyter til, først og fremst støtter farmasi gigantene og har liten effekt for fattige barn i sør. I et svar fra statssekretær Morten Wetland ved Statsministerens kontor hevdes det at GAVI tvert i mot bidrar til å senke vaksinepriser og sikre immunisering. Innleggene tar opp en grunnleggende problematikk: hvorvidt FN organisasjoners samarbeid med private selskaper bidrar til å nå sentrale utviklingsmål, eller om det snarere bidrar til å sikre selskapenes interesser.


fredag 26. januar 2007

Gjør det omvendt


Av Arnfinn Nygaard

Nei, det er ikke nedlatende å etterlyse representasjon fra Sør i debatt om og utforming av utviklingspolitikk, slik utviklingsminister Erik Solheim kan synes å mene i sitt innlegg i Ny Tid 11. januar. Ved å la være å ta inn representanter fra Sør i det nylig oppnevnte utviklingsutvalget har regjeringen mistet en anledning til å gi substans og innhold til løfter om ”globalt partnerskap” i internasjonalt utviklingssamarbeid.


fredag 16. november 2007

Kritisk, kreativ og kunnskapsbasert


Av Andrew Kroglund, skribent

Brother Buntu har et interessant innlegg i forrige Ny Tid, som en refleksjon til min kommentar om journalistikk og Afrika 26. oktober. I kommentaren omtaler jeg et tidligere innlegg av Dag Herbjørnsrud 19. oktober, hvor han kritiserer norske mediers afrikadekning


tirsdag 17. juli 2007

Kvinner er nøkkelen til fattigdomsbekjempelse


Av Ågot Valle

Kvinner rammes hardest av fattigdom. 80 prosent av verdens fattige er kvinner og deres barn. Mellom 80-90 prosent av de fattigste familiene har kvinnelige eneforsørgere. Millioner av barn er  avhengige av kvinners inntekt for å få bedre levekår. I Norge bør vi derfor ta på oss kvinnebrillene i utviklingspolitikken.


fredag 24. august 2007

Lær av debatten, Solheim


Av Mikal Hem, journalist

I sitt svar (Ny Tid 17. august) til mitt essay om bistandspolitikk skriver utviklingsminister Erik Solheim «Jeg får korreks fra Hem for å mene at vi i dag har muligheten til å utrydde fattigdommen.


Sider: 12 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?