Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Fotball-VM med nye bilder av Afrika?

- Arrangementet har styrke til å endre verdens oppfatning av kontinentet, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da FNs generalforsamling sist høst sluttet seg til VM i Sør-Afrika som en plattform for sosial utvikling og fred i Afrika. Her hjemme er SAIH og Fellesrådet for Afrika opptatt av det samme og har satset på tett oppfølging av journalister og mediedekningen, med bl.a. en egen VM-blogg.
Mandag 14. juni 2010
Linker oppdatert: Fredag 09. juli 2010

- Endelig fotball-VM 2010! skrev Dibussi Tande på det prisbelønte afrikanske debattforumet Pambazuka News sist uke, dagen før startskuddet for fotball-VM 2010 i Sør-Afrika (les mer her). Til Aftenposten uttalte Afrika-forsker Elling Tjønneland bl.a. (les mer her):

"Fotballmesterskapet blir en folkefest som binder sørafrikanerne sammen. Dette er viktig for et ungt demokrati som sliter, og kan ikke måles i kroner og øre."

I helga ryddet - i likhet med mange andre - P2 plass for Sør-Afrika. De snakket bl.a. med utenriksminister Jonas Gahr Støre om fotball som nasjonsbygger og om forholdet mellom Sør-Afrika og resten av verden (les mer her). Men i hvilken grad vil VM makte å endre verdens oppfatning av Afrika, slik FN, arrangørene og mange andre håper? I forbindelse med et større seminar om "Nye bilder av Afrika" for noen år tilbake spurte utviklingsminister Erik Solheim i en kronikk i Dagbladet bl.a. (les mer her):

"Vi tenker alle på Afrika som krigenes kontinent. Som epidemienes kontinent. Som sultens kontinent. Hvordan havnet vi der?"

- Mange spår at 2010-tallet skal bli Afrikas tiår, skriver Roald Høvring (les mer her) i siste nummer av Flyktninghjelpens magasin Perspektiv, men gamle Afrika-bilder dukker fort fram når anledningen byr seg. Det opplevde vi bl.a. under valgkampen i fjor. Et oppslag om FrP i Dagsavisen førte til følgende tilsvar fra FrPs Morten Høglund (les mer her):

"Dagsavisens forside 24. august om FrPs bistandskutt er fattigdomspornografi på sitt verste. Ved å avbilde et lite, underernært barn med fluer sirklende over hodet, er avisen med på å bygge opp om fordommene om Afrika som et fortapt kontinent bestående av hjelpeløse mennesker. Dette er igjen med på å opprettholde inntrykket av at det eneste som kan få Afrika ut av fattigdom er ”den hvite mann” hjulpet av massiv bistand. Denne holdningen er både rasistisk, kolonialistisk og ikke minst ødeleggende for kontinentet."

Og slike bilder er bare så alt for lett å fremkalle, slik vi f.eks. kunne se sist uke, da Dagsavisen rapporterte at "EU-landenes budsjettkutt betyr mindre penger til bistand" - med tilhørende illustrasjon av hjelpetrengende afrikanere (les mer her). Et helt annet bildet framsto f.eks. da FNs tidligere generalsekretær, Kofi Annan, i slutten av mai la fram en omfattende "Africa Progress Report" i Johannesburg i Sør-Afrika. Pressemeldingen ble innledet slik (les mer her):

"I rapporten om framskritt i Afrika (The Africa Progress Report), som ble lansert i dag av framskrittspanelet for Afrika (Africa Progress Panel), heter det at afrikanske ledere må fremme politisk vilje og kapasitet for å utnytte de statsinntekter de har for å oppnå resultater for sine folk." 

SAIH og Fellesrådet for Afrika er blant dem som har ønsket å bidra til at fotball-VM i Sør-Afrika skal fremme nye bilder av Afrika. Sammen med Norsk Journalistlag arrangerte de to organisasjonene 1. juni seminaret "Sorte perler og hvite håp", om fakta og fordommer foran fotball VM. Her deltok Liv Tørres som, "knuste" følgende myter om Afrika (les mer her):

 • Apartheid lever fortsatt
 • Hvite behandles som hunder i det nye Sør Afrika
 • Sør-Afrika er i ferd med å bli et nytt Zimbabwe
 • Det er livsfarlig å gå på gatene i Sør-Afrika
 • Når Mandela dør går alt til helvete

SAIH og Fellesrådet for Afrika har også etablert en egen VM-blogg, der mediedekningen følges opp fortløpende. Her kommenteres bl.a. Dagbladets oppslag om "Sex, satanister og rasistiske småjenter" (les hele her). - Jeg synes det er bra at Dagbladet vil fokusere på forhold i Sør-Afrika, skriver Andreas Johannesen Delsett, som likevel mener at denne artikkelen er sensasjonalistisk og unyansert og konkluderer (les mer her):

"Resultatet er en artikkel som i all hovedsak genererer to reaksjoner, hvis man skal dømme etter innleggene som følger artikkelen på db.no: Folk som er fra Sør-Afrika eller har en tilknytning dit blir lei seg og frustrerte over framstillingen av landet. Og raseideologer får vann på mølla av alle de skandaløse tingene svarte politikere får seg til å si."


Aktuelle lenker:

____

 • Tutu sees great impact for World Cup, Associated Press 10.06.10
  When it comes to sporting events of social and political importance, it is tough to beat the 1995 rugby World Cup. But Nobel Prize laureate Desmond Tutu is convinced the soccer World Cup beginning Friday will do just that.
 • South Africa: - World Cup will change perception of SA, BuaNews 01.06.10
  — The FIFA 2010 World Cup will forever change the world's perception of South Africa says President Jacob Zuma.
 • Yes, the World Cup is about politics, comment by Michael P Jeffries in The Guardian 11.06.10
  But football lovers can enjoy the game while attending to and acting upon continued injustice and inequality

Relevante saker på rorg.no:

Blogger:

 • Journalister på bistandssafari, Maren Søbøs blogg 23.06.10
  Det kommer mye rart fra sportsjournalisten om dagen, og det gjelder ikke minst om det som skjer utenfor de grønne gressmattene i Sør-Afrika. Nå vil de også drive sitt eget bistandsarbeid.
 • Vuvuzelaenes folkelighet, Craftprats weblog (Kjersti Lie Holtar) 15.06.10
  Sånn omtrent hver uke kommer RORG med en oppsummering av aktuelle temaer i den offentlige debatten omkring nettopp nord/sør og utviklingsspørsmål. I dag var det tid for oppsummering og analyse av debatten rundt  fotball-VM – under overskriften: Fotball-VM med nye bilder av Afrika? Du leser det her. Og for deg som ikke gidder eller har tid til å lese det, så er oppsummering av oppsummeringen omtrent som følger: “Vi i BistandsNorge håper at fotball-VM gir et positivt bilde av Afrika, for det er det riktige å mene nå, men det er jamen meg viktig at vi skriver kronikker om temaet, så vi kan vise hvor mye vi har tenkt på nettopp det, for tenk om noen kunne tro at vi er positive til Afrika på en lettvint måte”. Og like viktig i analysen: Ikke ett ord om vuvuzelaene.

Medieklipp og -debatt:

 • Gratulerer, Afrika!, Lederkommentar i Morgenbladet 09.07.10
  Gratulasjonen går videre til de 17 av i alt 53 afrikanske stater som i år feirer 50 års uavhengighet fra europeiske kolonimakter. Blant dem er Nigeria og Den demokratiske republikken Kongo. Uavhengighetsbølgen rundt 1960 førte afrikanske land inn i bistandsepoken. Nå er de på full fart inn i en ny æra, preget av selvbevissthet og økonomisk vekst.
 • Nord/Sør-perspektivet viktig og relevant!, debatt av Arnfinn Nygaard i Morgenbladet 09.07.10
  Nord/Sør-perspektivet, forstått som kritisk fokus på relasjonene mellom ”Nord” og ”Sør” knyttet til vår utenriks- og utviklingspolitikk, så vel som våre holdninger og forestillinger, er i dag svært viktig og relevant! I sin utenriksanalyse 2. juli mister Ingrid Samset en av vår tids kanskje viktigste globale utviklingstrekk av synet når hun hevder at ideen om et globalt ”Nord” og et annet ”Sør” blir stadig mindre relevant.
 • Zuma storfornøyd med VM, VG (NTB) 08.07.10
  Sør-Afrikas president Jacob Zuma mener fotball-VM har vist et samhold mellom svarte og hvite som landet aldri har sett tidligere.
 • Kamp om bunnsjiktet, Kronikk av Brother Buntu i Aftenposten 08.07.10
  I Sør-Afrika frykter man vold og kjeppjaging av innvandrere idet Fotball-VM er over. Arven fra apartheidregimet lever videre.
 • FIFA kan boltre seg i gigantiske skattefordeler, Dagbladet 06.07.10
  Mens Sør-Afrika taper milliarder på utenlandske selskapers profitt.
 • De nye verdensmestrene, utenriksanalyse av Ingrid Samset i Morgenbladet 02.07.10
  Fotball-VM i Sør-Afrika handler om så mye. Ut over feiringen av et spill, et land og et kontinent, er mesterskapet også et tegn på at «Nord» og «Sør» er i ferd med å miste mening som annet enn geografiske retninger.
 • Afrikapolitiet, Lederkommentar i Morgenbladet 02.07.10
  Gøy å leve, fotball på tv, og jammen har vi ikke en sommerdebatt om journalistikk. Det begynte med Dagblad-journalistene Morten Pedersen og Tom Stalsbergs innsamlingsaksjon for en ballbinge i Soweto. De ble angrepet av Magasinet X-redaktør Maren Sæbø, som kritiserte dem for å ha «dødsforakt for fakta» og mente innsamlingsaksjonen gjorde mer skade enn gavn.
 • Lyden av Afrika, Kommentar av Kjell Terje Ringdal og Sigurd Orheim i Aftenposten 29.06.10
  Årets Fotball-VM har skapt et lydbilde vi aldri glemmer: Lyden av Afrika.
 • Tok fotballen fra folket, Aftenposten 28.06.10
  I Zimbabwe tolerer folk mye, men noen ting er viktigere enn andre. Fotball-VM på eget kontinent for eksempel. Etter en rekke strømstanser under de innledende kampene, ble ministere sparket.
 • Ballen er ikke rund, Kommentar av Dag Herbjørnsrud i Ny Tid 26.06.10
  Ifølge VGs førsteside onsdag gir utenriksminister Jonas Gahr Støre finanskrisa skylden for at gamle fotballstorheter som Frankrike, Spania, Tyskland og England har slitt under åpningen av årets fotball-VM i Sør-Afrika.
 • - Lavmål fra Bakrommet, Debatt av Line Hegna i Dagbladet 26.06.10
  Det bør ikke overraske at man stiller kritiske spørsmål til innsamlingsprosjektet i Sør-Afrika.
 • Heia Fasitrådet for hele Afrika, debatt av Tom Stalsberg i Dagbladet 26.06.10
  Bakrommet og Morten Pedersen med sin blogg/dagbladet.no for Soweto og Sean får selvsagt fortjent kjeft av en redaktør/blogger i Aftenposten. Og Fellesrådet for Afrika har opprettet en nettside som overvåker hva vi duster av noen hjernedøde sportsjournalister driver med: bistandsafari (tabloid ord/fint) skriver blogger Maren Sæbø, redaktør av Verdensmagasinet X.
 • Fotball og ånder, Kommentar av Erling Borgen i Dagsavisen 19.06.10
  Fotball er Latin-Amerikas mest populære idrett. Fotball representerer drømmen om et bedre liv og en ny virkelighet. Ikonet Maradona er det beste eksemplet. Maradona er fattiggutten som kom seg vekk fra den ydmykende fattigdommen.
 • Afrikas ansvar, Lederkommentar i Adresseavisa 18.06.10
  Fotball-VM viser at Afrika kan lage fest for verden. Nå må afrikanerne vise at de greier det som er enda viktigere; å bringe verdensdelen ut av håpløshetens grep.
 • I skyggen av fotball-VM, debatt av Lars Gausdal i Dagsavisen 14.06.10 
  Når stadionlysene er slukket og mediesirkuset for lengst har forlatt Sør-Afrika, vil kommersiell fotball vise sitt sanne ansikt. Eventuelle goder fra mesterskapet vil neppe komme den gjengse sørafrikaner til gode.
 • Afrika rammes av eurokrisen, Dagsavisen 12.06.10
  Eurokrisen rammer også verdens aller fattigste. EU-landenes budsjettkutt betyr mindre penger til bistand.
 • Sør-Afrikas fest er i gang, Kommentar av Drude Beer i Nationen 12.06.10
  Da Sør-Afrika kjempet for å få fotball-VM, kastet alle gode krefter seg inn på banen. Den sørafrikanske biskopen Desmond Tutu lovte gratis billetter til Paradis, hvis Sør-Afrika fikk VM. Landets første svarte president Nelson Mandela takket verden da avgjørelsen var tatt. Når VM var i boks, kunne han dø i fred.
 • Afrika-ekspert: - VM tegner til å bli en suksess, Aftenposten 12.06.10
  - Fotballmesterskapet blir en folkefest som binder sørafrikanerne sammen. Dette er viktig for et ungt demokrati som sliter, og kan ikke måles i kroner og øre, mener Elling Tjønneland.
 • - Idretten preges fortsatt av raseskiller i Sør-Afrika, Aftenposten 12.06.10
  Folkefesten i Sør-Afrika skaper emosjonelle bånd mellom sørafrikanerne, men fortsatt handler det mye om rase i idretten, ifølge sørafrikansk analytiker.
 • Det handler om respekt, Kommentar av Per Kristian Haugen i Aftenposten 12.06.10
  Sør-Afrika går de neste fire ukene opp til eksamen på vegne av et helt kontinent. Endelig har Afrika fått en sjanse til å markere seg med noe som er positivt og fylt av glede.
 • - Dere får en million dollar om dere slår Argentina, Dagbladet (NTB) 12.06.10
  Nigerias president Goodluck Jonathan møtte fredag landets VM-spillere og sa at de får en million dollar om de slår Argentina lørdag.
 • - Til helvete med VM, Dagbladet 12.06.10
  Dette skal ikke VM-fansen og Cape Town-turistene vite at eksisterer.
 • Jubel og stolthet, Kommentar av Jon Magne Lund i Vårt Land 12.06.10
  Sørafrikanernes begeistring over fotball-VM minner om vår egen under vinter-OL på Lillehammer i 1994.
 • Brasil i blådress, Kommentar av Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende 11.06.10
  Brasil har gått fra forkomment u-land til en av verdens politiske stormakter på under 30 år. Mye tyder på at Brasils fotball utvikler seg synkront med nasjonens økonomiske vekst.
 • Afrikas tornerosesøvn er over, Kommentar av Andrew P. Kroglund i Dagsavisen 11.06.10
  La oss få en VM-finale der et av de afrikanske landene vinner over en av kolonimaktene som for 125 år siden delte Afrika mellom seg som om det var et kakestykke.
 • Hjemme, borte, uavgjort, kronikk av Andrew P. Kroglund i Klassekampen 11.06.10
  Da åpningskampen i VM i ble blåst i gang på Soccer City stadion, Soweto, Johannesburg den 11. Juni, var det frihet og fotball som sto brud og brudgom. Afrikas moderne forhold til fotball er like gammel som kontinentets løsrivelse fra sine kolonimakter.
 • Skumringsland, Morgensbladet 11.06.10
  Mens VM-festen starter i byene, ligger det hvite bondelandet døsig i skyggen. Folk her forstår ikke fotball. De foretrekker rugby.
 • Sex, satanister og rasistiske småjenter, Dagbladet 10.06.10
  Sør-afrikansk politikk er ikke som annen politikk.
 • Afrika på frierferd, Kommentar av Vibeke Knoop Rachline i Aftenposten 09.06.10
  Afrika er tilbake på banen, sier Det internasjonale pengefondet og Verdens- banken. Enorme ressurser og økonomisk vekst har ført til et nytt kappløp, med helt nye kort.
 • Her er VM-landets ville korrupsjonssirkus, Dagbladet 09.06.10
  «Gudfar»- og «klapp på skuldra»-mentaliteten herjer i Sør-Afrika.
 • Skepsisen drukner i festrusen, Dagsavisen 09.06.10
  To dager før VM overskygger fotballfeberen i Sør-Afrika all skepsis. Gevinsten på sikt er den som ikke kan måles i kroner og øre, mener Sør-Afrika-kjennere.
 • Stålsetter seg foran VM, Dagsavisen (NTB) 08.06.10
  Over 40.000 ekstra politifolk er mobilisert foran fotball-VM i Sør-Afrika. VM blir trygt, forsikrer myndighetene i landet med en av verdens verste kriminalstatistikker.
 • Sør-Afrika gjemmer bort sine fattige, Vårt Land (NTB) 08.06.10
  – Hjemløse plassert som i en konsentrasjonsleir.
 • Stålsetter seg foran VM, Dagsavisen 07.06.10
  Over 40.000 ekstra politifolk er mobilisert foran fotball-VM i Sør-Afrika. VM blir trygt, forsikrer myndighetene i landet med en av verdens verste kriminalstatistikker.
 • Sex, satanister og rasistiske småjenter, Dagbladet 06.06.10
  Sør-afrikansk politikk er ikke som annen politikk.
 • – VM vil forandre livene våre. Morgenbladet 04.06.10
  Sør-Afrikanerne har skyhøye forventninger til årets fotball-VM. Det er tid for en gjenfødelse.
 • Afrikas iscenesatte humanitet, Kronikk av Håvard Knoff i Bergens Tidende 03.06.10
  Fotball-VM i Sør-Afrika nærmer seg. Pass opp for ureflekterte forestillinger om arrangementets humanitære arv!
 • Før avspark, Kommentar av Maren Sæbø i Dagsavisen 03.06.10
  Det er en drøy uke til avspark. For oss som ikke skjønner stort av sport med ski på, er VM i fotball det absolutte høydepunktet av denne typen begivenheter i år. Det blir litt ekstra feiring, for i år er første gang et land i Afrika som er vert.

Søk:

Avansert søk

Sagt om fotball-VM 2010:


"Når stadionlysene er slukket og mediesirkuset for lengst har forlatt Sør-Afrika, vil kommersiell fotball vise sitt sanne ansikt. Eventuelle goder fra mesterskapet vil neppe komme den gjengse sørafrikaner til gode."

Lars Gausdal
i
Dagsavisen 14.06.10

"Da Sør-Afrika kjempet for å få fotball-VM, kastet alle gode krefter seg inn på banen. Den sørafrikanske biskopen Desmond Tutu lovte gratis billetter til Paradis, hvis Sør-Afrika fikk VM. Landets første svarte president Nelson Mandela takket verden da avgjørelsen var tatt. Når VM var i boks, kunne han dø i fred."

Drude Beer
i
Nationen 12.06.10

"Sør-Afrika går de neste fire ukene opp til eksamen på vegne av et helt kontinent. Endelig har Afrika fått en sjanse til å markere seg med noe som er positivt og fylt av glede."

Per Kristian Haugen
i
Aftenposten 12.06.10

"Sør-Afrika trenger et vellykket VM. Ikke så mye med tanke på landets eget lag og deres vei videre i turneringen; knapt noen tror Bafana Bafana – som de kaller sitt elskede fotballag – vil komme til noen finale. Men landet trenger å bevise for seg selv og det internasjonale samfunn at de kan, de makter, de vil, at de har den dyktighet som skal til for å løfte seg selv og Afrika til nye høyder."

Jon Magne Lund
i
Vårt Land 12.06.10

"La oss få en VM-finale der et av de afrikanske landene vinner over en av kolonimaktene som for 125 år siden delte Afrika mellom seg som om det var et kakestykke."

Andrew P. Kroglund
i
Dagsavisen 11.06.10

"Fotball-VM i Sør-Afrika nærmer seg. Pass opp for ureflekterte forestillinger om arrangementets humanitære arv!"

Håvard Knoff
i
Bergens Tidende 03.06.10

"Noen dager før Sør-Afrika skal vise verden at de kan, bringer enkelte norske aviser rapporter om krim, drap, hiv og voldtekt. En type historier vi har hørt mye om fra årets vertsland. Hva gikk så galt med Mandelas land, spør avisene."

Maren Sæbø
i
Dagsavisen 03.06.10

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.