Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

En klimamelding til besvær II

- Ideen om at vi må velge mellom industri og klima er gammeldags tankegods, mente Einar Håndlykken og Svein Richard Brandtzæg i VG sist uke. Like fullt er spørsmålet om klimakutt hjemme eller ute høyst aktuelt både i regjeringspartiene, opposisjonen og LO, som langt fra er samstemte. Samtidig øker norske utslipp, interessen blant ungdommen synker og en klimaskeptiker topper leserstatistikken på Dagsavisens debattsider.

Mandag 20. februar 2012
Linker oppdatert: Fredag 24. februar 2012

Hentet fra "Klimakirken" - et studieopplegg bærekraftig utvikling, global rettferd og lokalkirkelig ansvar.Debatten om klimapolitikken og klimaforliket (les mer her) har på ingen måte roet seg etter at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i slutten av januar varslet at klimameldingen ville bli utsatt igjen - til juni (les mer her). Snarere har den hardnet til og på spørsmål fra Venstres Trine Skei Grande i Stortingets spørretime sist uke kunne statsminister Jens Stoltenberg slett ikke love at meldingen vil bli klar i juni (les mer her). I en kommentar i avisa Nationen oppsummerte Pernille Huseby debatten slik (les mer her):

"Det drar seg til i kampen om klimameldingen. Mellom regjeringspartiene, og mellom partiene og interesseorganisasjonene. Folk flest har for lengst falt av lasset, interessen for temaet daler, ifølge Aftenposten. Men det bekymrer tydeligvis ikke politikerne. De driver med flisespikkeri."

Og mens politikerne diskuterer fyker norske klimautslipp til værs, i følge SSB tidligere denne måneden (les mer her):

"Norge sprenger sine FN-forpliktelser for klimautslipp: I 2010 slapp det ut 53,9 millioner tonn klimagasser fra landet. Det var 4,7 prosent høyere enn året før."

- Ingen av planane for klimakutt frå andre parti eller miljøorganisasjonar gir store nok reduksjonar til å nå dei norske klimamåla, sa Solheim på et klimaseminar i regi av Naturvernforbundet sist uke i følge Stavanger Aftenblad (les mer her) og overfor avisa Klassekampen på fredag fryktet Høyres Nikolai Astrup at tida løper ut for klimaforliket. Han vil ha FrP med på et nytt og breiere forlik i Stortinget, men "da må kuttene tas utenlands" svarer FrPs Per-Willy Amundsen og utdyper det slik (les mer her):

"Norge kan ikke drive med selvskading når ingen andre land i verden vil være med på å ta klimakutt."

Sist uke ble det også kjent at ledende økonomer i LO ønsker at regjeringen skal droppe store klimakutt i Norge og at oljesektoren og industrien skjermes (les mer her). Det er dette Einar Håndlykken i Zero og konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg, i en kronikk i VG på fredag mener er "gammeldags tankegods". De utdyper det slik (les mer her):

"En gjennomtenkt klimapolitikk kan gi norsk fastlandsindustri like konkurransevilkår som bedrifter utenfor Norge og samtidig kutte utslipp både i Norge og globalt. Det er avgjørende for klimaets fremtid at verdens ledere enes om en internasjonal avtale for å redusere de globale klimautslippene. I en tid da de internasjonale klimaforhandlingene har dårlig fremdrift, er det viktig at noen land går foran for å vise at også en ambisiøs klimapolitikk kan skape arbeidsplasser, verdiskaping og velferd."

Men det er lettere sagt enn gjort.

- Den løsningen Brandtzæg og Håndlykken står sammen om, er det all grunn til å være skeptisk til, mener Dagens Næringsliv på lederplass i dag (les mer her) og i et innlegg i avisa Klassekampen på lørdag oppsummerte SVs Snorre Valen situasjonen slik (ikke på nett):

"På borgerlig side hersker kaos og klima-Venstre vil samarbeide med FrP, mens Høyre vil ha klimanekterne med på et klimaforlik. Da blir det Arbeiderpartiet som sitter med nøkkelen til en god klimapolitikk. Brett opp ermene, Raymond!"

- Det er umoralsk å tvile, sa Gro Harlem Brundtland til Dagbladet for noen år tilbake (les mer her) mens debatten mellom "klimaskeptikere" og "klimahysterikere" raste som verst (les mer her). Likevel, i følge TNS Gallups klimabarometer mener bare 2 av 3 nordmenn at klimaendringer er menneskeskapte og det kan nok være at det fortsatt er en og annen "umoralsk" sjel både i Arbeiderpartiet og andre partier. Valen kan ha rett i at Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen til en god klimapolitikk, men hva de vil bruke den til gjenstår å se. Kanskje nøkkelen kan brukes til å "tenke globalt og handle lokalt" sammen med Kommunenes Sentralforbund (KS)? I Aftenposten i dag kan vi lese at nyvalgt KS-leder Gunn Marit Helgesen kaster inn "en brannfakkel" i de vanskelige forhandlingene om klimameldingen (les mer her):

"Vi kan hjelpe Regjeringen med de vanskelige kuttene innenlands. Med et helt nytt verktøy for effektberegning av klimatiltak kan vi nå identifisere og gjennomføre langt større kutt enn tidligere antatt, sier lederen for kommunesektorens organisasjon."

Men også KS' innspill koster. Olje-, energi- og klimapolitikken er trolig blant de politikkområdene der det for Norge er vanskeligst å nå ambisjonen om "samstemt politikk for utvikling" (les mer her) og forrige måned lanserte Kirkens Nødhjelp kampanjen "Sweet Norwegian Deals" for å sette fokus på slike politikkområder (les mer her).

Tid for klimaoppvask?

- Tid for klimaoppvask!, var tittelen på et innlegg av André Rodhe Garder Dagsavisens debattforum "Nye meninger" i slutten av januar, som han innledet med et angrep på "klimafanatikerne" (les mer her):

"Høringer i USA og Canada har forlengst sendt klimafanatikerne på gangen, og det er på høy tid vi gjør det samme her. Svadabegrepet konsensus er det siste halmstrå for de oppvarmede hodene blant oss, mens temperaturen på kloden faller."

Han viser til "tall - basert på 30 000 målestasjoner - fra blant annet East Anglia Climatic Reasearch Unit som viser at vår vinterkalde planet ikke har hatt noen som helst oppvarming de siste 15 år".

De såkalte "klimaskeptikerne" (les mer her) har vært lite synlige i media det siste året, kanskje fordi enkelte forskere har ment at "balansert klimajournalistikk svekker forskningen" (les mer her), men kanskje er det en indikasjon på de fortsatt er der - og er mange - at Garders innlegg topper listen over mest leste innlegg på "Nye meninger" og allerede har blitt vist over 200000 ganger!

Nå skal imidlertid klimaskeptikerne bli hørt, i følge Teknisk Ukeblad (les mer her):

"Den neste store rapporten fra FNs klimapanel ser på kritikernes innvendinger. Nye folk kommer til og arbeidsmetodene justeres."

Om det vil endre forskningens grunnleggende konklusjoner gjenstår å se. Noen dager etter Garders innlegg kunne VG Nett vise en video fra NASA som har animert temperatursvingningene på jorda de siste 131 årene (les mer og se her). I en kommentar til videoen sier forskningsdirektør Knut Alfsen ved Cicero bl.a.:

"En stor del av temperaturøkningen er menneskeskapt, og hvis utslippene ikke reduseres, viser denne videoen at utviklingen peker mot noe stygt."

Sist uke ble det forøvrig avslørt at klimaskeptiske forskere og andre får betalt av Heartland Institute for å undergrave konklusjonene til FNs klimapanel (les mer her). Mange kjente merkevarer kom i fokus og i Dagbladet kunne vi bl.a. lese følgende (les mer her):

"Ifølge dokumentene planla Heartland å samle inn 7,7 millioner dollar i løpet av 2012. Blant selskapene som navngis som støttespillere er Microsoft, legemiddelgigantene GlaxoSmithKline og Pfizer, General Motors, Time Warner og Pepsi."

- Hvem skal vi stole på?

Tunge innspill og rapporter om pågående og forestående klimakriser, samt mulige tiltak, satte sitt preg på den politiske dagsorden i Norge og verden høsten 2006 (les mer her). Året etter var det klimatoppmøte på Bali og Nobels fredpris ble tildelt Al Gore og FNs klimapanel (les mer her). Forventningene om politiske handling ble imidlertid i liten grad innfridd og i 2010 gikk tidligere RV-leder Aslak Sira Myhre hardt ut mot miljøbegelsen som vår tids "dommedagsprofeter" (les mer her).

-  En ny undersøkelse viser at ungdom bekymrer seg langt mindre for klimaendringer enn for to år siden, kunne Aftenposten fortelle sist uke (les mer her) og i et innlegg i samme avis forklarte TNS Gallups prosjektleder, Daniel Rees, endringene slik (les mer her):

"Mindre oppmerksomhet om klima fra mediene og politikere ser ut til å ha hatt stor påvirkning på de yngres klimainteresse. Fra å ha blitt sett på som den nest viktigste saken høsten 2009, har interessen for klimaendringer smeltet bort hos unge nordmenn, som nå plasserer klimaspørsmål på 11. plass blant de største utfordringer Norge står ovenfor. Til sammenligning kommer klima på sjette- og syvendeplass blant de øvrige aldersgruppene."

- Jeg er overbevist om at politikernes dobbeltkommunikasjon er en viktig årsak, skriver Aftenpostens kommentator Ole Mathismoen i en kommentar i dag (ikke på nett).

- Hvem skal vi stole på?, spør Helle (14) på Aftenpostens Si:D i helga og forklarer ungdommens holdning til klima slik (les mer her):

"Det er ikke rart at mange unge ikke er engasjert i klimaendringer når det er så vanskelig å vite hva som er riktig."

Leder i Natur og ungdom Silje Lundberg sier til Aftenposten at hun skulle ønske at miljøengasjementet hos ungdom var høyere, men legger til (les mer her):

"Men ungdommens prioriteringer er ikke problemet. Problemet er at miljø og klima ikke er høyere på prioriteringslisten til politikerne."

Og da er det trolig ikke ungdomspolitikerne hun sikter til, for de har hun allerede fått med seg på "Ungdommens klimaforlik" (les mer her).

Klimavalg 2013?

Mange tok til orde for at stortingsvalget 2009 skulle bli et klimavalg (les mer her), men slik gikk det ikke. I en analyse konkluderte Aslak Bonde slik (les mer her):

"Etter valget var Oljeindustriens Landsforening og utbyggingstilhengere i Nord-Norge raske med å konstatere at det norske folket hadde stemt bort nei-partiene. Faktisk sett hadde de rett, men det er selvfølgelig ingen som kan vite hvorfor velgerne forkastet det ene eller andre partiet. Det mest nærliggende er at det var regjeringsspørsmålet som styrte velgeradferden."

I Aftenposten i helge kunne vi imidlertid lese at 28 organisasjoner har gått sammen og sendt brev til statsminister Jens Stoltenberg med krav om klimatiltak og til avisa sier initiativtaker Svein Tveitdal i Besteforeldreaksjonen bl.a. (ikke på nett):

"Stortingsvalget neste år skal også bli et klimavalg."

Om klima blir viktigere enn regjeringsspørsmål neste år, gjenstår å se.


Aktuelle lenker:

Oppdatert om Heartland Institute - saken:

Medieklipp og -debatt:

  • EU fattet ikke vedtak mot Statoils oljesand, ABC Nyheter 24.02.12
    Statoils omstridte oljesand fra Canada ble ikke stengt ute fra EUs drivstoffmarked i dag. Skjer det senere, varsler Canada i så fall handelskrig til beste for oljeselskapene som deltar i utvinningen.
  • Klarte ikke lande klimaregler, Dagens Næringsliv (NTB) 24.02.12
    EU-komité klarer ikke bli enige om nye regler for mer miljøvennlig drivstoff.
  • Ei klimamelding – og mangelen på dårleg samvit, kommentar av Gudmund Skjeldal i Morgenbladet 24.02.12
    Kva ville Steinar Lem ha sagt, om han fekk sjå norsk klimapolitikk no?
  • Klimakutt i skogen, kommentar av Lars Haltbrekken i Ny Tid 24.02.12
    Norske trær er like viktige i klimakampen som brasilianske. Størst klimanytte av skogen, får vi ved å verne mer av den eldste skogen.
  • Vil ha 78 prosent skattefradrag for grønn kraft, E24 (TU) 23.02.12
    Vil ha samme skattevilkår som oljeselskapene.
  • Canada trapper opp konflikt om oljesand, ABC Nyheter 22.02.12
    Canada truer med handelskonflikt hvis EU vedtar oljesandforbud denne uken.
  • Vann fanger CO2 raskere, TU 22.02.12
    Ved CO2-lagring i grunnen kan klimagassen bli løst i vann opptil fire ganger raskere enn tidligere antatt, viser norsk doktorgrad.
  • Vi er for dårlig rustet, kronikk av Arvid Hallén i Aftenposten 22.02.12
    Det kreves et solid kunnskapsgrunnlag for å forstå de klimaendringer som er i ferd med å ramme oss.
  • Unge vil ikke ofre noe for klimakutt, Vårt Land 21.02.12
    Under halvparten av norske ungdommer tror på FNs klimapanel. Få vil ofre egen levestandard for å oppnå klimakutt.
  • Norske ungdommer tror ikke på FNs klimapanel, Nationen (NTB) 21.02.12
    Under halvparten av norske ungdommer tror FNs klimapanel har rett i at menneskeskapte klimautslipp har forårsaket mesteparten av den globale oppvarmingen de siste femti årene.
  • Flaut fond, lederkommentar i Dagens Næringsliv 20.02.12
    Hvor skamløst kan et angrep på fellesskapets midler egentlig være? Ganske skamløst. Det demonstrerer felles innlegg fra konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro og leder Einar Håndlykken i Miljøstiftelsen Zero i VG før helgen.
  • Kommuner kan kutte mye mer, Aftenposten 20.02.12
    - Kommunene kan hjelpe Regjeringen med å innfri klimaforliket hvis vi får lov, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.
  • KS sjokkerer, kommentar av Ola Mathismoen i Aftenposten 20.02.12 (ikke på nett)
    Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at Kommune-Norge skulle bli en spydspiss og fantasifull klimapådriver.
  • Miljøvennlig industri, kommentar av Snorre Valen i Klassekampen 18.02.12 (ikke på nett)
    På borgerlig side hersker kaos og klima-Venstre vil samarbeide med FrP, mens Høyre vil ha klimanekterne med på et klimaforlik. Da blir det Arbeiderpartiet som sitter med nøkkelen til en god klimapolitikk. Brett opp ermene, Raymond!
  • LO-krangel om klima, Klassekampen 18.02.12 (ikke på nett)
    Det ligger an til hard dragkamp når LO skal meisle ut sine innspill til regjeringens klmamelding.
  • Hvem skalvi tro på?, debatt av Helle (14) på Si:D i Aftenposten 18.02.12
    Det er ikke rart at mange unge ikke er engasjert i klimaendringer når det er så vanskelig å vite hva som er riktig.
  • Frps kan stanse bredt klimaforlik, Dagens Næringsliv (NTB) 18.02.12
    Fremskrittspartiets krav om at alle klimakutt skal tas i utlandet kan føre til at partiet igjen blir stående utenfor et klimaforlik i Stortinget.
  • Norge må gå foran i klimapolitikken, kronikk av Svein Richard Brandtzæg og Einar Håndlykken i VG 18.02.12
    Ideen om at vi må velge mellom industri og klima er gammeldags tankegods.
  • Solheim raslar med klima-sabelen, Stavanger Aftenblad 17.02.12
    - Ingen av planane for klimakutt frå andre parti eller miljøorganisasjonar gir store nok reduksjonar til å nå dei norske klimamåla, seier miljøvernminister Erik Solheim.
  • Lekkasje avslører dollar-flom til klima-skeptikere, ABC Nyheter 17.02.12
    Gavmilde millionærer, storkonserner og forskere som motarbeider FNs klimapanel IPCC: Her kan du lese navn og summer i lekkede dokumenter fra det liberalistiske Heartland Institute i USA.
  • «Den anonyme millionæren» finansierer klimaskeptikernes hemmelige plan, Dagbladet 17.02.12
    Ukjente dokumenter avslører selskapene, forskerne og planene som skal bevise at klimaendringene ikke er menneskeskapt.
  • FN satser på solenergi i fattige land, Aftenposten (NTB) 17.02.12
    Fattige landsbyer i 14 land i Afrika og Asia skal i løpet av de kommende fire årene få utdelt solcellepaneler, opplyser FNs utviklingsprogram (UNDP).
  • Sp møter meir kritikk for skogtiltak, Nationen 17.02.12
    Samarbeidsrådet for biologisk mangfald ropar varsku etter framlegget frå Senterpartiet om å plante fem millionar dekar ny skog.
  • Noen ser visst bare trær, kommentar av Pernille Huseby i Nationen 17.02.12
    Det drar seg til i kampen om klimameldingen. Mellom regjeringspartiene, og mellom partiene og interesseorganisasjonene. Folk flest har for lengst falt av lasset, interessen for temaet daler, ifølge Aftenposten. Men det bekymrer tydeligvis ikke politikerne. De driver med flisespikkeri.
  • Innbyr Siv til nytt forlik, Klassekampen 17.02.12
    Nikolai Astrup frykter tida løper ut for klimaforliket og vil ha Frp med på et nytt og breiere forlik i Stortinget. - Da må kuttene ta utenlands, svarer Frps Per-Willy Amundsen.
  • LO vil droppe store klimakutt i Norge, Aftenposten (NTB) 17.02.12
    LOs ledende økonomer ber regjeringen droppe store klimakutt i Norge og vil at oljesektoren og industrien skjermes.
  • Advarer mot «skitten» gass, Dagens Næringsliv 17.02.12
    Amerikanske forskere mener naturgass – særlig skifergassproduksjon – kan være langt mer skitten enn myndigheter og olje- og gassindustrien skal ha det til, skriver Dagens Næringsliv. Statoil selger flittig gass med klimaargumenter, ifølge DN.
  • Miljøpoeten, Ny Tid 17.02.21
    Er det greit med miljøbesparende tiltak, samtidig som man opplever verden med underprisede flybilletter? Den 1. mars kommer den første norske diktsamlingen som tar opp miljøengasjement og paradoksene rundt.
  • Klimaendring blant unge, Aftenposten 16.02.12
    Miljøengasjementet hos ungdom er i fritt fall. En ny undersøkelse viser at ungdom bekymrer seg langt mindre for klimaendringer enn for to år siden. De eldste er mest bekymret.
  • Garanterer ikke klimamelding nå heller, Dagsavisen 16.02.12
    Statsministeren vil ikke garantere at den utsatte klimameldingen kommer før sommeren. En utålmodig Venstreleder lanserer nå sin egen klimamelding.
  • Klimainteressen stuper, kommentar av Daniel Rees i Aftenposten 15.02.12
    Interessen for klimaendringer smelter bort hos unge nordmenn.
  • Skogplanting som klimakutt, lederkommentar i Adresseavisa 15.02.12
    Skogen er klimapolitikkens naturmetode. Men miljøbevegelsen har mer sans for trær i Brasil enn i Trøndelag.
  • - Du og jeg er taperne med de nye bilavgiftene, kommentar av Andreas Handeland i Dagbladet 15.02.12
    La oss begynne i 2007. I statsbudsjettet ville regjeringen ha oss til å la valget falle på dieselbiler med lavt CO2-utslipp.
  • - Nå bygger vi Norge, E24 (NTB) 15.02.12
    Oljeministeren legger listen høyt for Norge som energinasjon.
  • Petroleumsskatt er ikke subsidier, debatt av Diderik Lund i Dagsavisen (nye meninger) 15.02.12
    Hvis en ønsker redusert aktivitet i petroleumsbransjen for å spare miljøet, er det all grunn til å se etter andre virkemidler enn å fjerne avskrivninger og dekning av leteutgifter.
  • Lyntog? Takk, men nei takk, kommentart av Inge Olav Fure i Dagsavisen (nye meninger) 14.02.12
    Viktigst er det likevel at skal vi bruke 1.000 milliarder på klimatiltak som vi ganske sikkert må, er køen av svært gode alternativer lang. Lyntog er en drøm. So dream on!
  • Gran kan pynte klimaregnskapet, Teknisk Ukeblad 14.02.12
    Norsk skog vokser så mye at karbonopptaket kunne kompensert for 21 gasskraftverk. Utslippene i andre sektorer i Norge bare øker.
  • - Glad Fremskrittspartiet ikke er med på klima-forliket, ABC Nyheter 14.02.12
    - Høyres deltakelse i klimaforliket setter norske arbeidsplasser i fare.
  • Norske klimautslipp til værs, ABC Nyheter 14.02.12
    Norge sprenger sine FN-forpliktelser for klimautslipp: I 2010 slapp det ut 53,9 millioner tonn klimagasser fra landet. Det var 4,7 prosent høyere enn året før.
  • Trær for klima, lederkommentar i Dagens Næringsliv 13.02.12
    Den rødgrønne kampen om klimameldingen skjerpes. I et intervju i DN lørdag tok Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen et oppgjør med klimamoralisme og symbolpolitikk. Rett før helgen kom et eksempel på at det er på sin plass.
  • Jensen tror Ap er på glid i klimasaken, Dagens Næringsliv (NTB) 12.02.12
    Frp-leder Siv Jensen tror at klimaforliket som er inngått på Stortinget, aldri kommer til å bli gjennomført. Hun er overbevist om at Ap er på glid og ber partisekretær Raymond Johansen fri seg fra SVs grep.
  • Surt klima på Soria Moria, lederkommentar i Adresseavisa 12.02.12
    Det er en presis oppskrift på frontkollisjon med både Ap og Senterpartiet. Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) gir full gass på sokkelen. For å irritere SV ytterligere, har Sp nå varslet storstilt skogplanting som sitt klimatiltak. Klimameldingen er nylig utsatt for fjerde gang, mens utslippene har økt til nye høyder. Samtidig som de rødgrønne går hver sin vei i klimapolitikken, varsles nye dissenser og krav om enda et EU-veto.
  • Klimadebattanter, skjerp dere!, lederkommentar av Tormod Haugstad i Teknisk Ukeblad 10.02.12
    Er det feil å intervjue lederen av FNs klimapanel? Selvfølgelig ikke, men kommentarene på tu.no bærer preg av sjikane og usaklige karakteristikker, og viser at leserne ikke klarer å debattere klima på en saklig måte. Slik vil vi ikke ha det.
  • Nå blir klimaskeptikerne hørt, Teknisk Ukeblad 10.02.12
    Den neste store rapporten fra FNs klimapanel ser på kritikernes innvendinger. Nye folk kommer til og arbeidsmetodene justeres.
  • Ny rapport: Himalaya-isen smelter ikke likevel, Aftenposten 10.02.12
    Forskere overrasket over nye funn, som viser at isnivåene i verdens høyeste fjellkjede ikke har endret seg det siste tiåret.
  • Sp vil satse på skog i klimameldinga, Nationen 10.02.12
    - Skogtiltak er den viktigaste prioriteringa vår i forhandlingane om klimameldinga, seier Senterparti-leiar Liv Signe Navarsete.
  • Splitt og hersk, kommentar av Håvard Lundberg i Ny Tid 10.02.12
    Når svevende klimamål skal bli til konkret handling, foretrekker Ola Borten Moe å tegne opp motsetninger for å avspore debatten.
  • Talltriksing om transportutslipp, debatt av Unni Berge i Dagsavisen (nye meninger) 10.02.12
    Fredag 3. februar skrev Dagsavisen om at transportsektoren er i rute til å nå målet om kutt i sine CO2-utslipp, i henhold til klimaforliket.
  • 60 års svangerskap, kommentar av Agnar Lirhus i Dagsavisen (nye meninger) 09.02.12
    Siden fenomenet global oppvarming ble kjent tidlig på 80-tallet har et enormt forskningsarbeide blitt lagt ned i å undersøke realiteten i spådommene. For hvert år har bevisbyrden blitt større. Mange forskere mener vi allerede har oversteget et bærekraftig innhold av drivhusgasser i atmosfæren. Da barseldødeligheten skulle ned i forrige århundre hjalp fagpersonell til med å implementere forskningen i praktiske løsninger. I energibransjen er det motsatt. Tunge aktører bruker milliarder på å forhindre forandringene som må til. Nå trenger politikerne å høre en annen stemme: vår.
  • Er for og imot subsidier, Dagsavisen 09.02.12
    Oljeindustrien subsidieres med milliarder. Det vil regjeringen fortsette med, selv om den er imot miljø-skadelige subsidier.
  • Håper på 20 storfunn, E24 09.02.12
    Statoil følger opp fjorårets rekordresultat med å bore 40 letebrønner i 2012. Halvparten kan potensielt romme mye olje.
  • Historiens første grønne sertifikat utdelt, Nationen (NTB) 09.02.12
    Statnett delte onsdag ut det første elsertifikatet her til lands, et såkalt grønt sertifikat, til Kvassteinåga kraftverk i Vefsn i Nordland. ––En festdag for norsk miljøpolitikk, mener Bellona.
  • Høyre: Dropp 
klimameldingen!, Aftenposten 08.02.12
    Regjeringen trenger ikke å plage seg selv med å bli enige. Stortinget kan ta jobben, mener Høyre.
  • Solheim til Astrup: Takk, men nei takk, Aftenposten 08.02.12
    Erik Solheim mener det er uaktuelt for Regjeringen å droppe klimameldingen til fordel for et forlik på Stortinget.
  • Ren kraft møter veggen, Dagsavisen 08.02.12
    Mens 
olje­industrien subsidieres tungt, sliter Småkraft­foreningen med å få bygd ut ren og fornybar energi.
  • Gir ikke mindre klima-utslipp, ABC Nyheter 08.02.12
    - Elektrifisering av sokkelen gir mindre klimautslipp der, men reduserer ikke utslippene globalt. Det sier politisk rådgiver Ivar Vigdenes i Olje- og energidepartementet.
  • Statoil presenterer rekordresultat, Aftenposten 08.02.12
    Driftsresultatet for 2011 var 74 milliarder høyere enn i 2010.
  • Høyre ber regjeringen droppe klimameldingen, Dagbladet (NTB) 07.02.12
    Mener Stortinget kan ta jobben med å lage et nytt, bredt forlik.
  • Sprik i forlik, kommentar av Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv 07.02.12
    SV viser til klimaforliket og krever stor utslippskutt i Norge. Jens Stoltenberg kan vise til klimaforliket og si nei.
  • Fleip eller fakta?, debatt av Lars Haltbrekken i Dagsavisen (nye meninger) 07.02.12
    Mener Ola Borten Moe alvor når han etterlyser en ­faktabasert debatt om norsk oljeutvinning? Nå har han sjansen til å vise at han mener alvor.
  • Subsidieres med 25 milliarder, Dagsavisen 07.02.12
    - Dette hindrer utvikling av fornybar energi, sier Arild Skedsmo, leder av WWFs klimaavdeling til Dagsavisen. Den massive subsidieringen av en sektor som uansett tjener penger som gress, framkommer i en ny rapport fra Global Subsidies Initiative, utarbeidet av Pöyry Management Consulting AS.
  • Framtidens toglinjer, debatt av Marit Kristine Vea i Dagsavisen (nye meninger) 07.02.12
    Høyhastighetstog: Klimagevinsten ved å bygge nye toglinjer kommer fra trafikken som erstattes.
  • Kampen om klimaet, kommentar av Gunnar Sand i Adresseavisa 06.02.12
    Mens snøstormen hyler i Marokko, folk fryser i hjel i Bulgaria og regnet høljer ned over mine gode venner i Longyearbyen, utsetter regjeringen klimameldingen enda en gang. Det gjør de antagelig rett i.
  • Frp vil ha Ap med på nytt klimaforlik, Nationen (NTB) 06.02.12
    Frp-leder Siv Jensen vil gå bort fra målet om at to tredjedeler av klimakuttene skal tas i Norge. Nå inviterer hun Arbeiderpartiet til å bli med på et nytt klimaforlik.
  • Se den globale oppvarmingen på 26 sekunder, VG Nett 05.02.12
    Ovenfor ser du 131 år med global oppvarming. - Videoen viser en dramatisk utvikling, mener klimaforsker.
  • Hvor har klimaforskningen ført oss?, debatt av Thomas Kringlebotn Thiis i Dagsavisen 04.02.12
    For å sikre våre verdier og for å drive en klimatilpasset samfunnsplanlegging må vi øke forskningsinnsatsen på ­klimapåkjenninger på bygninger og infrastruktur.
  • Snorre Valen advarer Ap, Dagsavisen 04.02.12
    - De bør ha lært av det som skjedde etter forrige gang en regjering ble felt på grunn av klima, sier SVs Snorre Valen. Han advarer mot konsekvensene om Ap ikke bidrar til en klimamelding SV kan leve med.
  • Et bedre liv, debatt av Snorre Valen i Dagsavisen 04.02.12
    De som sutrer over klimatiltak bør heller tenke over hvor fett det blir med et bedre liv.
  • Den store klimamisforståinga, kommentar av Per Anders Todal i Dag og Tid 03.02.12
    Klimaforliket frå 2008 er langt mindre ambisiøst enn det vanlegvis blir framstilt. Media har systematisk attgjeve innhaldet i forliket feil.
  • – Jeg er klimaoptimist, Teknisk Ukeblad 03.02.12
    Olje- og energiminister Ola Borten Moe er optimistisk med tanke på en fremtidig løsning på klimaproblemene.
  • Best for miljø og økonomi, kommentar av Arild Hermstad i Ny Tid 03.02.12
    Lyntogets skjebne er avhengig av flere ting. Én betydelig faktor er hva vi ønsker å satse pengene og framtiden vår på.
  • Framtiden i våre henders lyntog, debatt av Lars Risan i Dagsavisen (nye meninger) 03.02.12
    Jeg deler Framtiden i våre henders målsetting om å utvikle samfunnet i klimavennlig og distriktsvennlig retning. Men lyntog, er det klimavennlig og er det god distriktspolitikk? Nei.
  • Lederen for FNs klimapanel trues på livet, Teknisk Ukeblad 03.02.12
    – Personer kan bli ekstreme i klimadebatten, sier Rajendra Pachauri. Lederen for FNs klimapanel ønsker seg en anstendig klimadebatt – basert på vitenskap, ikke ondskap.
  • – Havet kan stige 70 meter!, Teknisk Ukeblad 03.02.12
    – Hvis all is smelter, tilsvarer det en økning i havoverflaten på 70 meter, var budskapet fra konsernsjefen i Statkraft.
  • Look to Denmark!, kommentar av Einar Håndlykken på E24 02.02.12
    I disse dager forhandler regjeringen intenst om innholdet i Klimameldingen. Klimameldingen skal skissere hvordan vi skal kutte klimagassutslippene ned til 45 millioner tonn CO 2 i 2020. Det er et mål det står respekt av: Utslippene må ned fra dagens nivå med 8 millioner tonn.
  • En ansvarlig politikk, debatt av Ketil Solvik-Olsen i Aftenposten 02.02.12
    Blir jeg bekymret når Høyre sier de står ved klimaforliket? Nei, fordi partiet helgarderer seg og sier samtidig at klimaforliket kan endres. Derfor er jeg trygg på at vi forhandler frem en god løsning. Frp er som kjent ikke imot å inngå et klimaforlik dersom innholdet blir bedre.
  • Solheim utnevnt til æresdoktor i India, ABC Nyheter (NTB) 02.02.12
    Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er utnevnt til æresdoktor ved Teri University i New Delhi i India. – En stor ære, sier den nyslåtte doktoren.
  • Talltriksing mot klimaet, debatt av Guri Tajet i AFtenposten 01.02.12
    Motstanderne av klimakutt sprer en myte om at Norge har satt seg ambisiøse klimamål.
  • Surt klima i regjeringen, lederkommentar i Nationen 31.01.12 (ikke på nett)
    Det burde være mulig for Ap å komme SV i møte i en sak der de borgerlige partiene (unntatt Frp) har inngått et klimaforlik som nettopp angir at to tredeler av klimakuttene skal skje innenlands. Hvis regjeringen faller, vil det være andre gang Jens Stoltenberg styrter en regjering på en klimasak.
  • FpU: Ungdomspartiene er i utakt med unge, Stavanger Aftenblad 31.01.12
    Ungdommen er mindre kritiske til oljå, mens ungdomspartiene er mer kritiske – og mer opptatt av klimaspørsmål. Ungdomspolitikerne forstår lite av den verdiskapningen som skjer ellers i landet, sier FpU-leder Ove Vanebo.
  • Tror klimakrav kan hjelpe Holmås, Aftenposten 31.01.12
    Et stort flertall i valgkomiteen går for Audun Lysbakken som ny SV-leder, men klimapolitikken kan hjelpe utfordrer Heikki Holmås, tror analytiker. Tre kvinner er aktuelle som ny SV-nestleder.
  • Dårlig SV-klima, kommentar av Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv 31.01.12
    For SV er klimameldingen ekstremt viktig. Klima og miljø er det eneste saksområdet der velgerne har spesielt høy tillit til SV. De hadde det i alle fall ved stortingsvalget i 2009. Ifølge valgforskernes store valgundersøkelse har velgerne gradvis tapt tilliten til SV som skoleparti. Men SV har holdt seg som miljøparti. Ved valget i 2009 var det 35 prosent som mente SVs miljøpolitikk var best. Betyr det at det er en skikkelig seier i forhandlingene om klimameldingen SV nå trenger? Det er ikke sikkert.
  • Pinlig utsettelse, lederkommentar i Stavanger Aftenblad 30.01.12
    Det er mindre enn åtte år til klimamålene som Stortinget er enige om skal være gjennomført. Fortsatt mangler oppskriften for hvor og hvordan vi skal nå målene. Det bør bekymre den rød-grønne regjeringen at den eneste som applauderer nå er Ketil Solvik-Olsen (Frp).
  • AUF: Pøs oljepenger inn i fornybar energi, Stavanger Aftenblad 30.01.12
    AUF i Rogaland mener Norge er moralsk forpliktet til å satse massivt på forskning i fornybar energi, og vil bruke halvparten av alle oljeinntektene på dette.
  • Mener Norwegian kjøper så mange fly at miljøgevinsten blir spist opp, Aftenposten (NTB) 30.01.12
    Bjørn Kjos vil starte det mest miljøvennlige flyselskapet i verden, men får på pukkelen av miljøorganisasjon.
  • Trur på elbil, men vil ikkje kjøpe sjølv, Nationen 30.01.12
    Halvparten meiner ein elbil vil dekkje transportbehovet deira. Men det betyr ikkje at vi kjem til å velje elbil når vi skal kjøpe bil.
  • Klimamelding, NRK Søndagsrevyen 29.01.12
  • "Sigbjørn Johnsen vil jukse", kommentar av Nina Jensen i Stavanger Aftenblad 29.01.12
    Norges finansminister Sigbjørn Johnsen mener Stortingets klimaforlik blir for dyrt i verdens rikeste land.
  • Mot regjeringskrise i juni, Klassekampen 28.01.12
    Ap og SV blir ikke enige om noe som helst i klimameldinga. Nå krever SV gjennomslag - ­ellers forlater partiet regjeringen.
  • Lang togtur til fremtiden, lederkommentar i Adresseavisa 28.01.12
    Det er ikke overraskende at det vil ta flere tiår før klimafordelen overstiger ulempen ved bygging av ny jernbane. Men som vurderingene av samfunnsnytte, må også klimaregnskapet ha et perspektiv som strekker seg mye lenger enn noen tiår.
  • Guruens tanker trengs, kommentar av Andrew Kroglund i Dagsavisen (nye meninger) 27.01.12
    Den 27. januar ville Arne Næss ha fylt 100 år. Det er bare tre år siden han gikk bort. Men hans tanker trengs mer enn noen gang. Verden roper etter et dypøkologisk engasjement. Særlig fordi vi snart skal til Rio igjen for å diskutere grønn økonomi.
  • Utelukker Frp-ultimatum om klima, Aftenposten 27.01.12
    Ketil Solvik-Olsen (Frp) ser ingen grunn til å stille ultimatum i klimapolitikken.Få dager etter at miljøpolitiske talsmann Per-Willy Amundsen stilte ultimatum til Høyre i klimapolitikken, erklærer finanspolitisk talsmann Solvik-Olsen at dette er uaktuelt.
  • Bønnfaller Ap om ikke å bryte klimaforliket, Aftenposten 27.01.12
    Sporene fra 2000 skremmer Eskil Pedersen. Da felte Ap og opposisjonen Bondevik I-regjeringen på en klimasak. Det banet vei for Jens Stoltenbergs første regjering. Året etter gjorde Ap et katastrofevalg, og banet vei for en ny borgerlig regjering.
  • Klimameldingen utsatt igjen, Dagens Næringsliv (NTB) 27.01.12
    Klimameldingen blir tidligst lagt fram for Stortinget i juni etter nok en utsettelse, ifølge miljøminister Erik Solheim (SV). Mens Frp er fornøyd, advarer AUF sitt moderparti mot å bryte klimaforliket.
  • Klimakrav kan bremse oljedrømmen, Dagens Næringsliv 27.01.12
    Klimakrav kan utsette gigantfelt. Men olje- og energiminister Ola Borten Moe mener han kan få til begge deler.
  • Klimaforsker vil droppe lyntog, E24 (NTB) 27.01.12
    Miljøgevinsten ved lyntog er minimal, mener Cicero-direktør.
  • Stol på klimaforskerne, kommentar av Atle Kjærvik i Adresseavisa 26.01.12
    Du har kanskje lagt merke til det. Vi er midt i et drama menneskeheten aldri har sett maken til. Vi er i antropocen.
  • Mer feiling enn prøving, kommentar av Håvard Narum i Aftenposten 26.01.12
    I går erklærte partiet at det ikke vil være med i en regjering som bygger på klimaforliket Frp står alene blant stortingspartiene om å motarbeide. Igjen dreier debatten seg mer om hva partier ikke kan godta enn hva de kan og vil gjøre i en eventuell regjering.
  • CO2 i rushtiden, kommentar av Ola Storeng i Aftenposten 26.01.12
    Oppvarmingen av jordkloden er det mest globale problemet vi har. Men tiltak for å begrense problemet kan støte an mot det mest lokale som finnes: kommunepolitikken.
  • Siv Jensen: - Frp stiller ikke absolutte krav, VG Nett 25.01.12
    Siv Jensen forsøker tirsdag ettermiddag å dysse kraftig ned Amundsens forhandlingskrav. - At han og mange med ham er opptatt av at vi må en mye mer realistisk klimapolitikk er ikke veldig overraskende. Det er mange som har sterke meninger om hvilke saker som er viktige for Fremskrittspartiet, sier Jensen til VG Nett.
  • Oljens makt over våre sinn, kommentar av Wenche Skorge i Stavanger Aftenblad 25.01.12
    Rogalendinger elsker å se seg selv som framtidsrettede og oppfinnsomme. Spørsmålet er om vi i dansen rundt gullkalven har parkert noe av vår intellektuelle og innovative kraft.
  • Et rush av upopulære klimatiltak, kommentar av Kato Nykvist i Nationen 25.01.12
    Mandag meldte NRK at regjeringen vurderer tvungen rushtidsavgift i storbyene. Det gikk ikke mange timene før kontrabeskjeden kom fra Miljøverndepartementet: Regjeringen vil likevel ikke innføre tvungen rushtidsavgift.
  • Sigbjørn Johnsen skyggebokser om klimameldingen, debatt av Erik Martiniussen i Dagsavisen (nye meninger) 25.01.12
    Finansminister Sigbjørn Johnsen driver et urent skyggespill mot miljøvernminister Erik Solheim om klimameldingen.
  • Borten Moe: - Dette er et karakterdrap, Aftenposten 25.01.12
    Ola Borten Moe reagerer kraftig på å bli stemplet som «Årets etikkversting».
  • - Jeg er utsatt for karakterdrap, Dagbladet 25.01.12
    Ola Borten Moe langer på ny ut mot miljøbevegelsen.
  • - Moe er ganske hårsår, Dagbladet 25.01.12
    Fremtiden i våre hender slår tilbake mot Sp-statsråden.
  • Norsk

Søk:

Avansert søk

Den politiske debatten de siste ukene:


"På borgerlig side hersker kaos og klima-Venstre vil samarbeide med FrP, mens Høyre vil ha klimanekterne med på et klimaforlik. Da blir det Arbeiderpartiet som sitter med nøkkelen til en god klimapolitikk. Brett opp ermene, Raymond!"

SVs Snorre Valen
i Klassekampen 18.02.12 (ikke på nett)

"Frp er enige i 99 prosent av klimaforliket. Det er ingen hensikt å holde dem utenfor et nytt forlik."

Høyres klimapolitiske talsmann Nikolai Astrup
i
Klassekampen 17.02.12

"Vi vil ikke gå med på tiltak som skader norsk næringsliv, norske arbeidsplasser og norsk industri. Kuttene må tas utenlands, der de har størst effekt. I det opprinnelige klimaforliket er det nedfelt et mål om at to tredeler av klimakuttene må tas innenlands."

FrPs klimapolitiske talsmann Per-Willy Amundsen
i
Klassekampen 17.02.12

"Ingen av planane for klimakutt frå andre parti eller miljøorganisasjonar gir store nok reduksjonar til å nå dei norske klimamåla."

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim
i
Stavanger Aftenblad 16.02.12

"Regjeringen har gjennom seks år vist at de ikke har en klimapolitikk som reduserer utslippene. De gjennomfører så å si ingen tiltak som reduserer norske klimagassutslipp, men de åpner stadig for at utslippene skal få lov til å øke."

Venstres Trinde Skei Grande
i Stortinget -
Dagsavisen 15.02.12

"Høyres deltakelse i klimaforliket setter norske arbeidsplasser i fare."

FrPs klimapolitiske talsmann Per-Willy Amundsen
i
ABC Nyheter 13.02.12

"Jeg var ledende i en klimakamp på midten av åttitallet i SV og har bestandig vært opptatt av klimaspørsmål. Derfor er det provoserende når jeg og andre i partiet blir beskyldt for ikke å være på den riktige siden. Det må gå an å mene at det viktigste er å betale for tiltak internasjonalt uten å bli konfrontert med at det er fordi vi ikke vil gjøre noe her hjemme. Dette handler ikke om å kjøpe seg fri, men om å ha den mest effektive klimapolitikken."

Ap's sekretær Raymond Johansen
til Dagens Næringsliv 11.02.12 (ikke på nett)

"Skogtiltak er den viktigaste prioriteringa vår i forhandlingane om klimameldinga."

Sp's Liv Signe Navarsete
i
Nationen 10.02.12

" Vi erkjenner at arbeidet med klimameldingen er meget krevende. Derfor strekker vi ut en hånd: La oss lage et nytt, bredt forlik i Stortinget."

Høyres miljøpolitiker Nikolai Astrup
i
Aftenposten 07.02.12

"Det er veldig hygggelig at Nikolai Astrup ønsker å hjelpe til med å få til et godt klimaforlik, og konstruktive bidrag fra Høyre er veldig bra. Men vi får et godt forlik på basis av en god og offensiv klimamelding fra Regjeringens side."

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim
til
Aftenposten 07.02.12

"Jeg håper Jens Stoltenberg legger bort skadelig symbolpolitikk, og heller tar kontakt for å få Frp med på et forlik for å fjerne kravet om urealistiske høye klimakutt innenlands. Sammen har våre to partier flertall i Stortinget, sammen kan vi foreta disse utslippskuttene der det er best økonomisk å gjøre det, og der vi får størst nytte og effekt av det. Dette til glede for både norsk næringsliv og globale CO2-målsettinger."

FrPs Siv Jensen
i
Nationen 06.02.12

"Jeg er overrasket over hvor lite innsatsvilje jeg ser fra toppen av Arbeiderpartiet når det gjelder klimameldingen. Jeg vil ha finansministeren, statsministeren og andre Ap-topper på banen for å si at vi skal oppfylle klimaforliket og at vi skal gjøre det gjennom framtidsrettede tiltak som skaper nye arbeidsplasser, bedre framkommelighet og reinere luft i byene."

SVs Snorre Valen
i
Dagsavisen 04.02.12

"Blir jeg bekymret når Høyre sier de står ved klimaforliket? Nei, fordi partiet helgarderer seg og sier samtidig at klimaforliket kan endres. Derfor er jeg trygg på at vi forhandler frem en god løsning. Frp er som kjent ikke imot å inngå et klimaforlik dersom innholdet blir bedre."

FrPs Ketil Solvik-Olsen
i
Aftenposten 02.02.12

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.