Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Stortingsvalget 2009
Utviklingspolitikk for en ny verdensorden?

- Kanskje var jeg til stede ved sammenbruddet av en verdensorden, skrev utenriksminister Jonas Gahr Støre etter WTO-forhandlingene sommeren 2008. Verden skal nå håndtere såvel klimakrise som finanskrise i en periode med store endringer i de globale maktforholdene. Det vil medføre nye og store utfordringer for utviklingspolitikken. Hva slags utviklings- og bistandspolitikk går våre politiske partier inn for etter valget i 2009? Hva vil være deres hovedprioriteringer? Her følger vi prosessen.

14. september 2009 avholdes det stortingsvalg i Norge.

Valget dreier seg om hvilket parti eller hvilke partier som skal styre Norge og hva slags politikk som skal ligge til grunn for styringen av landet. Det dreier seg om helse, utdanning, veibygging, forvaltning av oljefondet, skatter og avgifter og mye annet som angår oss som bor i Norge. 

Men - stortingsvalget angår også resten verden og Norges rolle som global aktør gjennom bl.a. utenriks-, sikkerhets-, miljø- og utviklingspolitikken.

Ved Stortingsvalget i 2005 gikk Arbeiderpartiet (Ap), SV og Senterpartiet (Sp) sammen om en "ny kurs" også i utenriks- og utviklingspolitikken (les mer her). Etter stortingsvalget forhandlet de tre partiene - den rødgrønne regjeringen -fram en felles regjeringsplattform, Soria Moria-erklæringen. Med sin kritikk av nyliberalismen, Washington konsensus og vestens dominans ble denne hilst velkommen av fremtredende representanter fra utviklingsland (les mer her). Nå har laget sluttrapport etter tre år (les mer her).

- 14. september faller velgernes dom over den sittende, rødgrønne regjeringen, skrev Stavanger Aftenblad på lederplass ved inngang til 2009 med tittelen "Store endringer foran valgåret".

Sommeren 2008 var FrP og Høyre på offensiven, med det som av enkelte ble oppfattet som et mulig grunnlag for en felles "blå" utviklings- og bistandspolitikk - med hovedvekt på frihandel (les mer her). Om en slik allianse er realistisk er et annet spørsmål.

Resultatet av stortingvalget gjenstår å se, men på disse aktueltsidene vil vi følge prosessen fram mot stortingsvalget med særlig fokus på utformingen av partienes utviklingspolitikk for neste stortingsperiode.

Seminar i mai:
RORG-samarbeidet, Bistandstorget og Forum for utvikling og miljø (ForUM) planlegger et felles seminar i mai med tittelen:
Valg 2009: Utviklingspolitikk for en ny verdensorden? 


Innhold:


Søk:

Avansert søk

Nyheter og aktuelt:

RORG Nyhetsmelding
Fjern meg fra lista Mer info
Nyhetskanal  Nyheter (js-feed)

De siste meningsmålingene:

 • 10. uni
  Opinion/ANB
  Tre måneder før valget er det et klart borgerlig flertall blant norske velgere. Ap har en oppslutning på 29,4 prosent, mens Frp ligger like bak med 28,1 prosent.
 • 8. juni
  Norfakta/Nationen/Klassekampen
  Arbeiderpartiet går fram 3 prosentpoeng til 34,1 prosent på en ny meningsmåling. Men Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet sliter tungt tre måneder før valget.
 • 30. mai
  Synnovate/Dagbladet
  SV sanker velgere som ingen andre, og Frp går kraftig tilbake, viser en fersk meningsmåling.
 • 22. mai
  Opinion/ANB
  Venstre får en oppslutning på 8,7 prosent på en ny meningsmåling Opinion har gjort for ANB i mai. Det er en framgang på 2,5 prosentpoeng.
 • Eldre meningsmålinger
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 21. juni
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?