Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Klimavalg 2013: Nei takk!

- Klimakrisen truer alt som er oppnådd, melder Bistandsaktuelt. Det internasjonale energibyrået (IEA) og Verdensbanken advarer mot konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer og Obama mener vi ikke har tid til "møte i Flat Jord-selskapet". Da blir det vel klimavalg her hjemme til høsten? Neida, vi naturelskende nordmenn bryr oss ikke så veldig og vil stemme på "oljepartiene". - Glem enkel seier om Lofoten, sier Siv Jensen (FrP). 
Mandag 01. juli 2013

- Mens valget nærmer seg øker oppslutningen om Klimavalg 2013, skrev kampanjeleder Svein Tveitdal i brev til sine medlemsorganisasjoner i midten av juni. Alliansen Klimavalg 2013 mobiliserer foran høstens stortingsvalg og vil i år gi velgerne råd om hvordan de bør stemme.

- Slik stemmer du grønt i år, var tittelen på en kronikk på NRK ytring der Arild Hermstad i Framtiden i våre hender (FIVH) innledet slik:

"Miljøbevegelsen har ikke tradisjon for å gi velgere råd om hvilket parti de bør stemme på. I år bryter vi med dette, og gir partiene miljøkarakterer."

- Nordmenn har et mer intenst forhold til naturen enn til sine kvinner, hevder forsker ved Senter for utvikling og miljø (SUM), Nina Witoszek, som bl.a. tror at NRK Sommeråpents popularitet bunner i forkjærligheten for naturen. Da stemmer vi vel også grønt til høsten da? Tja, sist måned viste Klimabarometeret til TNS Gallup at hver fjerde velger prioriterer klima høyt, samtidig som Klassekampens partibarometer viste at "de små miljøpartiene utraderes":

"Oljepartiene får 145 av 169 mandater på Klassekampens ferske partibarometer."

- Glem enkel seier om Lofoten, sa FrPs Siv Jensen til Aftenposten sist fredag og trakk den naturlige konklusjonen:

"Hvis partier som er tydelige på at de vil gå i gang med Lofoten og Vesterålen blir store og sterke etter valget, er det merkelig om de små partiene skal stanse det."

Mens klimavinden i Norge går over i "flau bris" blåser det imidlertid opp til "storm i kastene" i USA.

- Vi har ikke tid til et møte i Flat Jord- selskapet, sa USAs president Barrack Obama, da han sist uke la fram sin klimaplan. Planen hylles av norske naturverne, skriver nrk.no og EU-president José Manuel Barroso kaller det "en milepæl for internasjonale klimaforhandlinger".

Hva skjer? USA et forgangsland og Norge en sinke i klimapolitikken? 

- Hvorfor gjorde du ikke mer?

- Hvorfor gjorde du ikke mer?, spurte nylig professorene Sigmund Hågvar og Arne Johan Vetlesen i en kronikk i Aftenposten.

Noen skylder på NRK Debatten, noen på språket, noen på symbolpolitikk og dobbeltmoral, noen på klimavekkelsens fallit og noen mener vi står med hodet i oljesanden eller at det biologisk mennesket simpelthen bare er skrudd sammen slik:

"Det finnes ingen eksempler på at kulturer som har hatt teknologisk mulighet til det, ikke har ekspandert over bærekraftig grense – og kollapset."

- Mennesket er ikke snilt i store grupper og derfor må vi legge om demokratiet vårt, slik at det blir mer i tråd med vår biologi, mener Terje Bongard fra Norsk institutt for naturforskning (NINA), som sist lørdag var i NRK Verdibørsen.

Andre derimor, som professor Rögnvaldur Hannesson ved Norges Handelshøgskole, er såre fornøyd:

"Er det noe norske politikere bør ha som ledestjerne i klimapolitikken, er det å gjøre minst mulig og helst ingenting. Muligens har størsteparten av landets velgere forstått det: i BT leser vi også at de partier som går mot oljeutvinning i Lofoten har havnet nær eller under sperregrensen. Måtte de forbli der til evig tid."

Rasmus Hansson, Une Aina Bastholm og Knut F. Qvigstad fra Miljøpartiet De Grønne i Oslo avventer imidlertid velgernes dom:

"En av våre viktigste saker i denne valgkampen er forslaget om å avvikle oljeindustrien innen 20 år. Det er ikke et forsøk på politisk selvmord, men en utfordring til folks sunne fornuft." 

våre nettsider finner du lenker til debatten den siste måneden.


Aktuelle lenker:

Tidigere saker på rorg.no:

Medieklipp og -debatt:

  • Klima­forvrengning, debatt av Pål Prestrud i Aftenposten 27.06.13
    Vi skal ta debattene, men da må vi få slippe til sammen med klimaskeptikerne.
  • Grønn Obama tar klimagrep, lederkommentar i Aftenposten 27.06.13
    Ingen er selvsagt helt fornøyd. Noen er direkte misfornøyd etter at USAs president Barack Obama presenterte sin ambisiøse klimaplan tirsdag. Studentene ved Georgetown University applauderte ivrig – naturlig nok – da Obama svingte seg til de retoriske høyder og erklærte at " vi har ikke tid til et møte i Flat Jord- selskapet".
  • Kaster jakken, lederkommentar i Dagens Næringsliv 27.06.13
    President Barack Obama kastet jakken og brettet opp skjorteermene da han denne uken holdt en tale om klimapolitikk i et stekende hett Washington DC. Han gjorde det ikke bare bokstavelig talt, men også i overført betydning. Talen er et signal om at han øker innsatsen mot globale klimaendringer.
  • Klimakutt på etterskudd, lederkommentar i Adresseavisa 27.06.13
    President Obama kommer sent men godt med sin plan for å redusere utslippene av klimagasser fra USA.
  • Høyre: Oljeutvinning i nord skiller Høyre-regjeringer, E24 (NTB) 27.06.13
    En av sakene som tydeligst vil markere forskjellen mellom en regjering bestående av Høyre og Frp og en Sentrum-Høyre-konstellasjon, er oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.
  • Obamas nye klimaplan hylles av norske naturvernere, NRK nyheter (NTB) 26.06.13
    Klimaplanen som USAs president Barack Obama la frem i en tale tirsdag kveld blir godt mottatt fra naturvernhold.
  • Obama klemmer til mot kullindustrien, Aftenposten 26.06.13
    USAs president Barack Obama la tirsdag frem sin plan mot klimaendringer.
  • Barroso: - En milepæl for internasjonal klimahandling, NRK Nyheter (NTB) 26.06.13
    EU-president José Manuel Barroso mener president Barack Obamas presentasjon av USAs nasjonale klimaplan gir verden ny selvtillit i kampen mot klimakrisen.
  • Velgernes dom, kommentar av Rasmus Hansson, Une Aina Bastholm og Knut F. Qvigstad i Dagsavisen (nye meninger) 26.06.13
    En av våre viktigste saker i denne valgkampen er forslaget om å avvikle oljeindustrien innen 20 år. Det er ikke et forsøk på politisk selvmord, men en utfordring til folks sunne fornuft.
  • Schwarzenegger kjemper for sexy miljøvern, Aftenposten (NTB) 25.06.13
    Man kan være stolt Hummer-eier og miljøforkjemper på en gang, understreker Arnold Schwarzenegger og ser for seg en mer hip, moderne og sexy miljøbevegelse.
  • Klimasyn fra middelalderen, debatt av Rasmus Benestad Dagsavisen (nye meninger) 24.06.13
    Argumentasjonen i klimadebatten blir ofte inkonsekvent, ulogisk, eller unyansert. Et nylig eksempel er et avisinnlegg av Ole Henrik Ellestad i Aftenposten (“Uvitenskapelig”, s. 5) lørdag 22. juni.
  • Valget kan avgjøre Mongstads fremtid, Aftenposten (NTB) 24.06.13
    Høyre og Venstre sier nei til fullskala-renseanlegg på Mongstad dersom kostnadsberegningene ikke blir vesentlig redusert.
  • Folkets klimaforskning, kommentar av Nicolay Stang i Dagsavisen (nye meninger) 24.06.13
    Miljøverndepartementet innkalte sentrale klimaformidlere til en workshop på nyåret. Statssekretær Ketil Raknes ga her beskjed om hva regjeringen forventer av klimaformidlerne.
  • Rødgrønn «månelanding» blir stadig dyrere, Aftenposten (NTB) 23.06.13
    Norge kommer til å bruke 14 milliarder kroner på å teste ut ulike måter å rense CO2 på, før det eventuelt blir besluttet å bygge et fullskala renseanlegg. Canada bygger et slikt anlegg for fem milliarder kroner.
  • Farlig fremtid?, debatt av Jo Heringstad i Aftenpsoten 22.06.13
    Professor emeritus Sigmund Hågvar og professor Arne Johan Vetlesen er bekymret for kommende generasjoner, som kommer til å overta en verden med temmelig mye klimagass i atmosfæren. Dette fordi CO2-mengden kan øke ytterligere nesten 100 ppm og flate ut ved 500 ppm ved år 2100, selv om forsøkene på å bremse ned CO2-utslippene går mye bedre heretter enn hittil.
  • «Hvorfor gjorde du ikke mer?», kronikk av Sigmund Hågvar og Arne Johan Vetlesen i Aftenposten 22.06.13
    Håp er en sterk kraft. Den trengs nå: Håpet om at fremtidens klima kan reddes uten altfor store katastrofer for menneskene og naturen.
  • Verdensbankens sjef med krass klimaadvarsel, Dagsavisen (NTB) 20.06.13
    Når dagens barn når voksen alder, kan de bli rammet av en klimakatastrofe, advarer Verdensbanken. Den globale oppvarmingen spås å få spesielt alvorlige følger i Afrika og Asia.
  • En politikk som virker, kronikk av Ola Borten Moe i NRK ytring 20.06.13
    At subsidiering av fornybar energi er riktig nå, er ikke det samme som at det også er riktig etter 2020. Fornybarsubsidiene kan ha bidratt til økte utslipp i Europa.
  • Klima 2013: Et godt råd?, kommentar av William F. Lafferty i Dagsavisen (nye meninger) 20.06.13
    Kampanjen «Klimavalg 2013» har nylig offentliggjort et råd til høstens velgere. Når det gjelder klimapolitikk, stem ikke på AP, Høyre eller FrP. Bruk heller stemmen din på ett av de andre partiene. Rådet er fornuftig – men ikke optimalt.
  • Kirkelig klimakrise, kommentar av Bjørn Vidar Landøen i Vårt Land (verdidebatt) 20.06.13
    Gjennom medlemskapet i aksjonsgruppen Klimavalg 2013 er Den norske Kirke og flere andre kirkesamfunn og kristelige organisasjoner i ferd med å bygge kritisk avstand til mange av sine medlemmer.
  • Oljekutt er effektiv klimapolitikk, kronikk av Taran Fæhn, Cathrine Hagem, Lars Lindholt, Ståle Mæland og Knut Einar Rosendahl i Aftenposten 20.06.13
    Hvis Norge delvis erstatter egne utslippskutt med kutt i oljeproduksjonen, oppnår vi globale utslippsreduksjoner til under halve prisen.
  • Ekstrem forvandling, kommentar av Asuncion Lera St. Clair og Karen O’brien i Aftenposten 19.06.13
    Vi må endre måten vi lever på. Ellers vil klimaendringer forvandle verden på måter vi ikke kan forutse – og vi blir stående uforberedte og sårbare.
  • Norge i rødt, blått og grønt, kommentar av Andrew P. Kroglund, Thomas Hylland Eriksen og Dag O. Hessen i Dagsavisen (nye meninger) 19.06.13
    Valg 2013: Norge trenger nye stemmer inn i det etablerte, som utfordrer virkelighetsoppfatningen vår.
  • De Grønne inn på tinget, Klassekampen 19.06.13
    Skillet i norsk politikk går ikke mellom rødt og blått, men grønt og grått, mener De Grønne. Nå inviterer partiet SV, Sp, Venstre og KrF til en miljøallianse.
  • En arktisk luftspeiling, kommentar av Hege Ulstein i Dagsavisen (nye meninger) 19.06.13
    Norske petropolitikere pleier å si at det er mer kostnadseffektivt å kutte klimagassutslipp i utlandet. At norsk gass kan være «en bru» til en fornybar framtid. Og at norske petroleumsprodukter er renere enn andre. Så lenge man holder seg med den slags argumentasjon, kan Barents-eventyret framstå med et snev av fornuft.
  • Oljeverdens Mordor, kommentar av Erlend Telnes i NRK ytring 19.06.13
    Å reise rundt i de store oljeutvinningsområdene i Sibir er som å være på vei til Mordor i Ringenes Herre. Den skyldige er Statoils nye partner i Russland.
  • Norge med hodet i oljesanden, kommentar av Drude Beer i Nationen 17.06.13
    Mens temperaturen stiger i verden, går frykten for klimakrisen ned i Norge. Vi er ikke så redde for klimatrusselen som vi var for noen år siden, viser årets klimabarometer fra TNS-gallup.
  • Språket påvirker klimadebatten, kronikk av Kjerti Fløttum i Bergens Tidende 16.06.13
    Vi vet mer enn nok om klimautfordringene til å forstå at omfattende tiltak må gjøres med menneskeskapte utslipp, likevel har interessen for klimaspørsmålet avtatt.
  • Ingen nedgang i CO2-utslipp før 2030, Aftenposten 15.06.13
    Verdens karbonutslipp fortsetter å stige frem til 2030, selv om ny fornybar energi vil øke sin markedsandel fra 1 til 8 prosent i 2040, ifølge Statoils prognoser.
  • Forskere tror klimaendringer gir grønnere jord, VG (NTB) 15.06.13
    Mange av jordas ørkener og savanner er blitt grønnere de siste 30 årene, hevder australske forskere. Hvis de har rett, strider utviklingen mot ofte hørte varsler om at klimaendringene kan gi mer tørke.
  • Kan vi gjøre noe med klimaet?, debatt av Odd Handegård i Dagsavisen (nye meninger) 15.06.13
    I klimadebatten er det viktig å skille mellom symboltiltak (som ikke virker) og tiltak som kan virke - dersom målet er å redusere klimagassutslippene.
  • Miljøsvikt med Høyre og Frp, kommentar av Kjetil Raknes i Dagbladet 15.06.13
    At Høyre ble kåret til Norges nest-dårligste miljøparti gjør valget for miljøengasjerte velgere enda enklere.
  • Grønn sak, kommentar av Hege Ulstein i Dagsavisen (nye meninger) 15.06.13
    Klimasaken er vår tids viktigste politiske spørsmål. Men er den viktig nok for den norske valgkampen?
  • Biskoper ut mot partipolitisk klimakampanje, Vårt Land 15.06.13
    Flere biskoper har fått kalde føtter etter at alliansen Klimavalg 2013 gikk ut og rangerte de politiske partiene.
  • SV-Solhjell raser mot NRK, Dagbladet 15.06.13
    - Respektløst. Oppsiktsvekkende. NRK feilet stort, mener miljøministeren om klimadebatten der ingen klimaforskere fikk delta.
  • Klimabønn til ungdommen, kommentar av Gunnar Okstad i Adresseavisa 14.06.13
    Voksne mennesker har skapt klimaproblemene, men er ute av stand til å ordne opp. Derfor er det godt at det finnes handlekraftig ungdom.
  • Om symbolpolitikk og dobbeltmoral, kommentar av Jon Hustad i Dag og Tid 14.06.13
    Til NRK bar det. Fyrste halvtimen gjekk med til å debattera Frp, som hadde sendt ut Per Willy Amundsen og som hevda at klimaendringane både var menneskeskapte og naturlege, ein etter mitt syn heilt grei posisjon.
  • Slik stemmer du grønt i år, kommentar av Arild Hermstad i NRK ytring 14.06.13
    Miljøbevegelsen har ikke tradisjon for å gi velgere råd om hvilket parti de bør stemme på. I år bryter vi med dette, og gir partiene miljøkarakterer.
  • Stoltenberg taler den gode sak, kommentar av Kjeil Lund i Bergens Tidende 14.06.13
    Klimaeffekten av at Norge reduserte sin produksjon av olje og gass er svært uklar. Vårt viktigste virkemiddel for en lavutslipp økonomisk utvikling, er å prise utslipp av CO2.
  • Klimakamp og naturvern, debatt av Janne Stene og Andreas Kokkvold Tveit i Dagbladet 14.06.13
    Norge har nok vind til å realisere de gode vindkraftprosjektene og luke ut de dårlige. Klimakamp og naturvern kan forenes.
  • ‘Bommer med klimakarakterer’, Vårt Land 13.06.13
    Høyre har vært mer offensive enn regjeringen, mener Nikolai Astrup. Han reagerer på at partiet kommer dårligere ut enn Ap i ny klimarangering.
  • Ap og Høyre er dårlige klimavalg, kommentar av Arild Hermstad i Vårt Land 13.06.13
    Høyre og Arbeiderpartiet har abdisert i klimadebatten. Derfor mener jeg at velgere som er opptatt av klima og miljø bør stemme på et annet parti ved høstens valg.
  • Tid til å kutte, lederkommentar i Dagens Næringsliv 12.06.13
    Det trengs strakstiltak fordi en ny internasjonal klimaavtale skal forhandles frem først i 2015 og gjelde fra 2020. IEA peker på fire tiltak innen energiområdet som kan gi verden mulighet til å klare togradersmålet. Det viktigste tiltaket er energieffektivisering. Lavere forbruk av energi vil bremse utslippene. Fordelen er at energisparing også gir økonomisk gevinst. Et av de andre er fjerning av subsidier til fossil energi. Det vil kutte utslipp og samtidig frigjøre enorme summer som fattige land heller kan bruke på skole, helse og målrettede fattigdomstiltak.
  • Borgerlig miljøpolitikk, kommentar av Nikolai Astrup i Dagbladet 12.06.13
    Høyre bidrar til å gjøre regjeringens klimapolitikk mer konkret og ambisiøs.
  • Pludder om fornybar energi, kommentar av Rögnvaldur Hannesson i Bergens Tidende 12.06.13
    Er det noe norske politikere bør ha som ledestjerne i klimapolitikken er det å gjøre minst mulig og helst ingenting.
  • Klimautslippene større enn noensinne, ABC Nyheter 11.06.13
    De globale utslippene av klimagasser steg i fjor til sitt høyeste nivå noensinne, ifølge beregninger fra Det internasjonale energibyrået.
  • Klimatopp mister troen, Dagens Næringsliv 11.06.13
    Med dagens utslippsvekst har verden ifølge Birol staket ut kursen mot en global oppvarming på inntil seks grader. Verdenssamfunnets mål er å stanse den globale oppvarmingen før den når to grader celsius. - Dette er egentlig tragisk, og viser at mennesket bare er motivert av økonomi. Jo mer vi lærer om de negative konsekvensene av klimautslippene, jo lenger ned på prioriteringslisten virker klimatiltakene å havne. Det er trist, sier Birol til DN.
  • På randen av fortvilelse, kommentar av Kåre Eriksen i Vårt Land (verdidebatt) 11.06.13
    Kritikken mot NRK må ikke overskygge de andre tingene vi lærte av torsdagens TV-sendte klimadebatt.
  • Viktige fakta om klimaet, kommentar av Per Engene i Dagsavisen (nye meninger) 10.06.13
    Det paradoksale er at Dagsavisen, Nyemeninger og Hege Ulstein alltid slår saman klima og miljø til same sak, fordi det er tydeleg at her i landet er det politisk korrekt å forvirre folk om klimaspørsmålet.
  • Klimavekkelsens fallitt, kommentar av Harald Stanghelle i Aftenposten 09.06.13
    Våre barns fremtid sto på spill. Verden måtte reddes. Men så fikk vi dessverre så mye annet å tenke på.
  • Klimaundringer, kommentar av Hege Ulstein i Dagsavisen (nye meninger) 08.06.13
    Klimapolitikk er ikke som annen politikk.
  • De små miljøpartiene utraderes, Klassekampen 08.06.13
    Oljepartiene får 145 av 169 mandater på Klassekampens ferske partibarometer. Audun Lysbakken og Knut Arild Hareide maner miljøengasjerte velgere til urnene.
  • Klimadebatt på usikkert grunnlag, kommentar av Arne Sølvberg i Dagsavisen (nye meninger) 08.06.13
    Befolkningen er trett av en uryddig klimadebatt. Flere og flere tviler på dommedags spådommene. Skal man få oppslutning om kostbare tiltak for å påvirke klimaet må man legge opp til mindre synsing og mer substans.
  • Hvorfor, NRK?, kommentar av Anders Skyrud Danielsen i Dagbladet 08.06.13
    Torsdag 6. juni arrangerte NRK årets første, men forhåpentligvis ikke siste, klimadebatt. Etter at Frp snudde i spørsmålet om hvem som egentlig står bak endringer i klimaet på planeten lå forholdene godt til rette for å begynne å snakke konkrete løsninger.
  • Melder seg ut av virkeligheten, lederkommentar i Adressevisa 08.06.13
    Fremskrittspartiets holdninger i klimapolitikken har gått ut på dato.
  • Klima viktigst for de rødgrønne før valget, Nationen 08.06.13
    Klimabarometeret til TNS Gallup viser at hver fjerde velger prioriterer klima høyt. SV-velgerne har klima som førsteprioritet, mens for Frp velgerne havner klima nede på en 13. plass.

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.