Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

- 2009 er året for klimaendring

- Året som kommer er året for klimaendring, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Poznan i Polen sist uke. Lite konkret kom ut av klimaforhandlingene i Poznan, men likevel tror mange det er håp om at viktige framskritt kan gjøres på neste års klimatoppmøte i København.
Tirsdag 16. desember 2008
Linker oppdatert: Onsdag 14. januar 2009

Med klimaforhandlingsmøtet i Poznan er verden halvveis i arbeidet med veikartet fra klimatoppmøtet på Bali ifjor (les mer her). Siden den gang har imidlertid verden også blitt rammet av en finanskrise (les mer her). I Poznan tok FNs generalsekretær Ban Ki-moon til orde for å løse både finans- og klimakrisen samtidig.

- Verden ser oss, sa Ban Ki-moon i sitt innlegg i Poznan og pekte på at vi sammen står overfor to kriser: klimaendringer og den globale økonomien. 
- Disse krisene utgjør en stor mulighet - en mulighet til å ta fatt i begge utfordringene samtidig, fortsatte han og utdypet det slik (les mer her):

"Å håndtere den globale finanskrisen krever massiv global stimulans. En stor del av det bør være en investering - en investering i en grønn framtid. En investering som bekjemper klimaendringer, skaper millioner av grønne jobber og drar igang grønn vekst."

I en kommentar i Dagsavisen i dag mener Kjetil Elsebutangen likevel at alle med høye klimaambisjoner er dømt til å bli skuffet i København (les mer her):

"Finanskrisen svekker muligheten for en ambisiøs global klimaavtale."

Elsebutangen viser til uttalelser fra påtroppende leder i utenrikskomiteen i Senatet, John Kerry, som "sier det rett ut":

"USA vil ikke være i stand til å bidra med like mye teknologi og økonomisk hjelp til u-landene som de ville vært for to år siden. Årsaken er finanskrisen."

Norske organisasjoner er uansett lite imponert over forhandlingene i Poznan og FIVHs Arild Hermstad sier det slik i en kommentar (les mer her):

"Klimatoppmøtet som ble avsluttet lørdag 13. desember ble dessverre en bekreftelse på at man ikke har blitt enige om sterkere klimaforpliktelser enn den altfor svake avtaleteksten fra toppmøtet i Bali for ett år siden."

For det var ikke i Poznan det skjedde sist uke, men i Brussel. Adresseavisas lederskribent sa det slik på lørdag (les mer her).

"Klimapakken EU-toppene fikk på plass i Brussel i går er intet mindre enn historisk."

Det bidro til at mange, som Aftenpostens klimajournalist Ola Mathismoen klimaforhandlingen, tross alt mener det er håp. I en kommentar sist lørdag oppsummerte han utsiktene etter forhandlingene i Poznan slik (ikke på nett):

"Etter to ukers klimamøte i Poznan er det større grunn til optimisme enn på lenge - selv om det ikke kom noe konkret ut av møtet. Årsak: EUs klimapakke er i boks, Obama har lovet Al Gore å bli klimapresident og Kina har akseptert klimatrusselen som reell. India og Brasil har har lagt fram nasjonale klimaplaner. Sverige lovet 26 milliarder kroner til bilfabrikkene for bl.a. å utvikle nye utslippsfrie biler."

Gap mellom Nord og Sør

- Klimaspillet hindrer klimatiltak, mener professor Arild Angelsen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), som oppsummerer forhandlingene i Poznan slik (les mer her):

"Spillet mellom ulike land hindrer gjennombrudd i klimaforhandlingene. Ingen vil påta seg store forpliktelser, og utviklingslandene vil ha mest mulig av potten."

Og utviklingslandenes holdning ble oppsummert slik av Walden Bello ved Focus on the Global South i et intervju med IPS i forkant av Poznanmøte (les mer her):

"Når det gjelder ansvaret for klimaendringene er det Nord, inkludert EU og USA, som har hovedansvaret for den historiske oppbygging av klimagasser. Derfor bør Nord ta det første skrittet." 

– Det handler om klimarettferdighet, sa NUPI-direktør Jan Egeland da han innledet seminaret "Klimatoppmøtet sett fra Sør - fra Bali til Poznan" i regi av miljøorganisasjonene i Oslo 19. november. Og Poznan bidro trolig ikke til mer klimarettferdighet i denne omgang. I Miljøverndepartementets oppsummering fra Poznan står det bl.a. (les mer her):

"Diskusjonene om finansiering av tilpasning i u-land understreker at det er et stort gap i forhandlingene mellom industriland og utviklingsland."

- Vi må legge inn mye mer energi for å bygge bro over det økende gapet mellom de to sidene, sa delegasjonen fra Ghana i følge IPS og la til (les mer her):

"Det er et visjonsgap og det er ikke et godt tegn for framtida."

Dommedagsprofetier, myter og ragnarokk

- Stø kurs mot miljøkrise?, spør Sigmund Hågvar i en kronikk i Dagbladet på mandag. Han viser til boka "Collapse – How societies choose to fail or succeed" der forfatteren Jared Diamond peker på seks "feller" som kan styre oss inn i en katastrofe vi faktisk ser og hvordan våre valg i krisetider enten redder et samfunn eller lar det gå til grunne.

Mange forskere roper varsko. Tidligere i høst skrev norske forskere i Concerned Scientists Norway i en kronikk i Aftenposten 11. september i år at "alvoret krever handling" (les mer her). De bidro dermed til fornyet debatt i Aftenposten om menneskeskapte klimaendringer og "dommedagsprofetier".

Concerned scientist Norway, representert ved Dag O. Hessen, Arne Johan Vetlesen, Beate Sjåfjell, Christina Voigt og Karl Georg Høyer mener at de handler på førevarprinsippet. De fikk tilsvar fra bl.a. Bjart Holtsmark. I en kommentar på E24 hevder han at disse forskerne formidler dommedagsprofetier, som ikke er basert på FNs klimapanel eller nyere fagfellevurdert forskning. I et innlegg i Aftenposten skrevet sammen med Nils Petter Gleditsch hevder han bl.a. (les mer her):

"Hvis vi serverer beslutningstagere og opinion en rekke myter og egen synsing, vil klimapolitikken få utilsiktede virkninger med store kostnader."

- Det viktigste for dem som lager politikken må være å ha et best mulig naturvitenskapelig grunnlag for sine beslutninger, mener også den danske forskeren Henrik Svensmark. Overfor abcnyheter hevder han, i likhet med en del andre såkalte "klimaskeptikere" (les mer her), at sola blir undervurdert som påvirker av verdens klima (les mer her).

IEA varsler ragnarokk, kunne Dagens Næringsliv fortelle tidligere i begynnelsen av desember. Dagbladets Fredrik Wandrup kunne noen dager etterpå opplyse at "ragnarokk" - i følge Voluspå - betyr at "sola blir svart og at stjernene slukner".


Aktuelle lenker:

_________

  • - Klimaspillet hindrer klimatiltak, kommentar av Kai Einar Tilley, forskning.no 13.12.08
    - Spillet mellom ulike land hindrer gjennombrudd i klimaforhandlingene. Ingen vil påta seg store forpliktelser, og utviklingslandene vil ha mest mulig av potten.

Kommentarere fra norske organisasjoner:

Bakgrunnsinformasjon fra norske organisasjoner:

Kommentarer og bakgrunn fra utenlandske organisasjoner:

Tidligere miljø- og klimasaker på rorg.no:

Medieklipp og -debatt om klimaforhandlingene i Poznan:

  • Kald klimafront på vei til København, Kommentar av Kjetil Elsebutangen i Dagsavisen 16.12.08
    Alle med høye klimaambisjoner er dømt til å bli skuffet i København. Finanskrisen svekker muligheten for en ambisiøs global klimaavtale.
  • Løp for livet, Erik Solheim, Debatt av Thomas Cottis i Nationen 15.12.08
    Miljøvernminister Erik Solheim deltar i klimaforhandlingene i Polen. Her sier han til Nationen at det «ikke er hensiktsmessig for Norge å løpe enda lenger foran de andre landene». Det er vel og bra at Norge vil forsøke å redde litt regnskog, men våre egne utslipp øker jevnt og trutt. I forhold til klimatrusselen har vi egentlig lite å skryte av.
  • Krevende ventetid, Lederkommentar i Dagbladet 14.12.08
    Etter to ukers forhandlinger på FNs klimakonferanse i Poznan i Polen er 189 land og rundt 10000deltagerne ikke enige om så mye annet enn en arbeidsplan fram mot det store klimatoppmøtet i København om ett år.
  • Langer ut mot den rike verden, Dagsavisen 13.12.2008
    - Klimaforhandlingene står i stampe fordi de rike landene verken vil påta seg nye utslippskutt eller hjelpe u-land med penger og teknologi, sier Kinas klimaambassadør Yu Qingtai.
  • – Solheim må tilby større utslippskutt, Vårt Land 13.12.08
    Norges utslippsmål holder ikke for å unngå farlige klimaendringer, mener norske ungdomsorganisasjoner i Poznan.
  • Historisk klimapakke, Lederkommentar i Adresseavisa 13.12.08
    Selveste månelandingen til statsminister Jens Stoltenberg skyter nå fart takket være EU. Klimapakken EU-toppene fikk på plass i Brussel i går er intet mindre enn historisk.
  • - Norge bør vurdere brudd i klimaforhandlingene, Aftenposten (NTB) 13.12.08
    Klimasamtalene går nå så trått at Norge bør vurdere å bryte forhandlingene, mener utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp Anne Kristin Sydnes.
  • Kronglete vei for å bli klimapresident, Aftenposten 13.12.08
    Finanskrisen hjalp Obama til seier. Nå vil han bruke krisen for å få til tidenes klimasatsing i USA. Men vil han rekke å bli ferdig til klimatoppmøtet i København om ett år?
  • EU enige om klimapakke, Aftenposten 13.12.08
    EU-lederne er enige om tiltak som skal redusere Unionens CO2-utslipp med 20 prosent innen 2020.
  • Kan kjøpe seg fri fra klimakutt, Dagbladet.no 13.12.08
    EU-lederne er enige om tiltak som skal redusere medlemmenes CO2-utslipp med 20 prosent innen 2020. Det bekrefter Frankrikes president Nicolas Sarkozy fredag ettermiddag.
  • Klimaavtale fylt med kompromisser, Dagens Næringsliv (NTB) 13.12.08
    Kompromissene var mange da EUs toppsjefer greide å bli enige om tiltakene som skal innfri Unionens ambisiøse utslippsmål.
  • – Klimapakke bekrefter EUs ledende rolle, Dagsavisen (NTB) 13.12.08
    EUs klimapakke vil bidra til å skape ny tillit mellom fattige og rike land i de internasjonale klimaforhandlingene, tror miljøminister Erik Solheim.
  • Solheim: - Vi har bare bidratt med småpenger, Aftenposten 12.12.08
    Det trengs virkelig store penger for å møte klimatrusselen i u-landene, sa Erik Solheim til 100 kolleger i Poznan torsdag kveld.
  • Ban Ki-Moon: - Vi trenger lederskap, Aftenposten.no 12.12.08
    FNs generalsekretær la ikke fingrene mellom da han åpnet ministerdelen av klimaforhandlingene i Polen torsdag morgen: -Vi trenger nytt lederskap, sa han.
  • Dødskjedelig, Kommentar av Kaja Storvik i Dagsavisen 12.12.08
    Klimaforhandlinger er noe av det kjedeligste i verden. Dessverre er de også avgjørende for at verden slik vi kjenner den, skal fortsette å eksistere.
  • Gro har tro på Obama, Dagsavisen 12.12.08
    Først med Barack Obama som amerikansk president vil det bli fart på klimaforhandlingene. Og Kina må vise større vilje, mener Gro Harlem Brundtland.
  • Ki-moon: - Trenger EUs ledelse i klimakampen, VG (NTB) 12.12.08
    Verden forventer at EU fører an i kampen mot menneskeskapte klimaendringer, mener FNs generalsekretær Ban Ki-moon.
  • Mellomstasjonen, Lederkommentar i Dagens Næringsliv 11.12.08
    Målt i antall måneder er klimamøtet i Poznan denne uken halvveis mellom møtet på Bali ifjor og møtet i København neste år.
  • Vil ha EU-hjelp i klimasamtalene, VG (NTB) 11.12.08
    Forhandlerne på den store klimakonferansen i Polen ønsker seg drahjelp fra EU i innspurten.
  • Håper på drahjelp fra EU i klimasamtalene, Ny Tid 11.12.08
    Forhandlerne på den store klimakonferansen i Polen ønsker seg drahjelp fra EU i innspurten.
  • Vil redde regnskogen uten hensyn til urfolk, Dagsavisen 11.12.08
    USA, Canada, New Zealand og Australia har fått gjennomslag for at man ikke trenger å ta hensyn til urfolks rettigheter i arbeidet med å bevare regnskogen.
  • EU-interesse for norsk klimaforslag, Dagsavisen 08.12.08
    EU viser stor interesse for et norsk forslag til hvordan man kan finansiere klimatilpasningstiltak i verdens fattigste land.
  • FNs generalsekretær til klimakonferanse, VG (NTB) 05.12.08
    FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil være til stede under avslutningen av den store klimakonferansen i den polske byen Poznan.
  • EU strever med energien, Utenriksanalyse av Kate Hansen Bundt i Morgenbladet 05.12.08
    Kan EU opptre klimavennlig, dekke eget energibehov og redusere avhengigheten av Russland samtidig?
  • Schizofrene klimamål, Kommentar av Ingeborg Gjærum i Dagsavisen 05.12.08
    Hadde det ikke vært praktisk dersom vår utenlandske klimamålsetting hadde sammenheng med målsettingen på hjemmebane?
  • Tviler på klimaavtale i 2009, Aftenposten 04.12.08
    - Ikke for å være kritisk, men litt realistisk, sier direktør Pål Prestrud ved Cicero.
  • Klimasmell for u-land, Vårt Land (NTB) 04.12.08
    Utviklingslandene vil trenge minst 350 milliarder kroner i året for å tilpasse seg klimaendringene. Det tror hjelpeorganisasjonen Oxfam.
  • Visjonene i Poznan, Kommentar av Haakon Vennemo i Stavanger Aftenblad 03.12.08
    1. desember møttes det flygende sirkus som kalles klimaforhandlingene i Poznan, Polen.
  • Fornybar politikk, Kommentar av Anne Thurmann-Nielsen i Dagbladet 01.12.08
    Rike og fattige land har ikke tid til å krangle for lenge om regninga hvis vi skal unngå en klimakatastrofe.

Annen mediedekning og -debatt om klimaspørsmål den siste tiden:

  • 2008 var det kaldeste året siden 2000, Artikkel av Pål Brekke i Dagbladet (magasinet) 13.01.09
    Globalt sett har 2008 vært det kaldeste året siden 2000. Mange har undret seg over at den globale temperaturøkningen har stoppet opp de siste åtte årene. Samtidig var sola i 2008 inne i en periode med den laveste aktiviteten på over 50 år.
  • Klimagassutslipp og motorveier, Debatt av Lars Haltbrekken i Dagsavisen 13.01.09
    Wollert Rud tar i Dagsavisen 8. januar til ordet for at Norge må bygge ut motorveier, og at problemet med klimagassutslipp fra veitrafikken vil bli løst gjennom mer miljøvennlige biler. Hadde det bare vært så enkelt.
  • Langeruds desinformasjon, Debatt av Pål Presterud i Aftenposten 12.01.09
    Den selvoppnevnte klimagranskeren Jan Langerud har de aller fleste fakta feil i sine mange innlegg i Aftenposten, senest 3. januar. Vitenskapelige publikasjoner fra de siste fire-fem årene fastslår at det er varmere i Arktis nå enn det var på 1930-tallet.
  • Vil ha luksusskatt, Dagsavisen 12.01.09
    Nesten alt norsk forbruk er luksus, ifølge klimaforsker. Han tar til orde for å CO2-skattlegge rike innbyggere tungt og la fattige slippe å betale.
  • Miljøår i 2009?, Kommentar av Ingeborg Gjærum i E24 10.01.09
    Vi går inn i det nye året med de samme miljøproblemene som vi forlot det gamle med. Millioner av mennesker trues av klimaendringer. Tilgangen til mat og vann for verdens fattigste svekkes. Planter og dyr utryddes verden over. Men hva sier du, Jens? Nytt år, nye muligheter - eller hva?
  • – Vi trenger en miljørevolusjon, Dagsavisen 10.01.09
    Kombinasjonen av miljø- og finanskrise fører til mindre forbruk, tror Reidar Buskenes. Han vurderer å droppe bilen.
  • Hagen og klimaet, Kommentar av Pål Presterud i Dagbladet 09.01.09
    Fra Stortingets talestol 16. desember i fjor kunne Carl I. Hagen fortelle at han hadde vært på Naturhistorisk museum og lært at havnivået på kloden var mye høyere for noen millioner år siden enn det er nå.
  • Nytt år, nye muligheter, Kommentar av Ingeborg Gjærum i Dagsavisen 09.01.09
    Klimagassutslippene øker og natur forsvinner. Men hva sier du, Jens? Nytt år, nye muligheter?
  • Usant om klima, Kronikk av Per Jan Langerud i Nationen 08.01.09
    FN-organet Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) sprer usannheter om vårt klima når de sier det har aldri vært mindre is på Nordpolen enn i 2008. Det er ikke sant. Det har vært mindre is mange ganger før. Al Gore har heller ikke sagt sannheten og skal nå stilles for retten i USA.
  • Salget av klimakvoter halvert, Vårt Land (NTB) 08.01.09
    Salget av klimakvoter ble halvert i fjor, ifølge tall fra Statens forurensingstilsyn og Framtiden i våre hender.
  • Økonomi og fornuft, Kronikk av Ole-Jacob Christensen i Nationen 07.01.09
    Dagens dobbeltkommunikasjon der klima og ekstrem fattigdom stadig framheves som de store utfordringene, mens den politiske praksisen fører til økte klimagassutslipp og økt fattigdom, og der følgene av den globale oppvarmingen beskrives som katastrofale, mens man viker tilbake for ethvert virkemiddel som kan oppfattes som krevende. Utfordringene kan bare overvinnes hvis det er vilje og evne til å se økonomi, økologi og menneskelige mål i sammenheng.
  • Klimahysteri og månelanding, Kommentar av Per Engene i Nationen 05.01.09
    I årevis har spaltene i Nationen fløymt over av CO2-hysteri og klimahysteri, aller mest frå faste spaltistar i Nationen som Kato Nykvist. «Ut og fange karbondioksid» 17. juli og «Og alle venter på Obama» 17. des. 2008 er det i samsvar med denne praksisen. Det som går att heile tida er at miljø og klima er same omgrep og same sak. Det er ei stor misforståing.
  • Lanserer klimaplan B, Vårt Land 05.01.09
    Gigantiske speil mellom jorda og sola, ørkenområder dekket med hvit plast for å reflektere sollys eller flere og tettere skyer skapt ved å sprøyte sjøvann opp fra havene. Det kan høres ut som science fiction, men stadig flere klimaforskere mener det er tid for å vurdere slike tiltak for å redde jorda fra klimakrisen.
  • Ciceros underlige klimaforskning, Debatt av Per Jan Langerud i Aftenposten 03.01.09
    Det er riktig som Hans Martin Seip skriver i Aftenposten den 27. desember, at temperaturen i Arktis fra 2000 til 2008 lå 1,5 til 2 grader over middel for 1961-1990, men dette var en kald periode og på 70-tallet skrev avisene om en ny istid.
  • NASA-forsker skrev brev til Obama, Aftenposten 03.01.09
    James Hansen ber i et personlig brev Barack og Michelle Obama ta drastiske grep i klimakampen. Her er hans ønskeliste.
  • – Of course we can!, Kronikk av Dag Seierstad i Nationen 03.01.09
    Barack Obama er eneste statsleder som kan stille seg i brodden for å verne Arktis. Jens Stoltenberg har sjansen til å ta det første initiativet: «Of course we can!» Så får resten av kloden - og alt som fins av miljøvernere - presse EU og Canada på plass. Og deretter overøse Russland med fristende nok samarbeidstiltak om å utvikle teknologi for fornybar energi og mer effektiv energibruk.
  • Håpet om CO2-rensing svinner på Kårstø, E24 (NTB) 03.01.09
    Det kan koste mellom 5 og 10 milliarder kroner å fjerne CO2-utslippene fra gassanlegget på Kårstø. Regjeringen er urolig over at prisen på rensing stadig øker.
  • Miljøbevegelsen tror på grønt nytt år, Dagsavisen (NTB) 02.01.09
    Miljøbevegelsen er full av håp for klimaåret 2009. Men regjeringen møtes med klare krav og grønne ønsker.
  • Sarkozys julepresang til Stoltenberg, Kommentar av Paal Frisvold i E24 02.01.09
    EUs toppmøte ber Norge om omgående å implementere EUs regelverk for utslipp av NOx. Denne gassen fører til alvorlige luftveisykdommer, sur nedbør, farlig drikkevann og bidrar også til klimaendringer.
  • Enøyde debattanter, Debatt av Jo Heringstad i Nationen 31.12.08
    Striden om klimaet fortsetter, med Thomas Cottis og Per Engene som «enøyde» debattanter i Nationen: Cottis seralt som påstås om global oppvarming, og bare det. Engene ser alle mulige innvendinger mot disse påstandene, og bare det. Er sannheten omtrent midt mellom det disse ekstremistene påstår?
  • Arnold saksøker Bush-regjeringen, Dagbladet (NTB) 31.12.08
    Mener de forsøker å rasere USAs miljølovgivning.
  • Riktig for Norge, Kronikk av Stein Lier-Hansen i Dagbladet 31.12.08
    Klimagevinsten ved å satse på høyhastighetstog er et bunnsolid argument for å tenke nytt og djervt. Høye hastigheter er ikke forbeholdt persontransporten. Om natten kan godstog som tar like mye last som 80 gjennomsnittlig lastede trailere, sendes fra Trondheim, Ålesund, Bergen eller Stavanger til Oslo på 4 timer. Med et Norgesnett på plass, vil klimagevinsten innebære en årlig innsparing på 2,5 - 3,5 mill tonn CO2-ekvivalenter.
  • Billig bensin og varmt klima, Lederkommentar i Nationen 30.12.08
    I egenskaper av miljøbevisste borgere skulle vi altså gråte bitre tårer når bensinprisene faller fra 13 til knapt 9 kroner literen. Som bilister derimot, jubler vi. I et nøtteskall oppsummeres her vår rolle som skrøpelige miljøsyndere.
  • Stoltenbergs krasjlanding, Kommentar av Espen Utaker i Vårt Land 29.12.08
    Stoltenberg hadde neppe uttalt seg som han gjorde i fjorårets nyttårstale, dersom han hadde visst at hans omtalte månelanding ville endt som den gjorde.
  • Én av to tror de vil merke klimaendringer, Vårt Land 29.12.08
    De som bor på bygda frykter global oppvarming mer enn byfolk.
  • Tid for solidaritet, Lederkommentar i Adresseavisa 24.12.08
    Den økonomiske nedturen viser oss skjørheten i den hemningsløse materialismen som har preget samfunnet vårt. Nå tyder mye på at mindre materialistiske verdier igjen er på fremvekst. Det kan være godt for både mennesker og miljø.
  • Krise, klima og schizofreni, Kronikk av Per Bjørn Foros i Dagbladet 24.12.08
    Enhver motkonjunkturpolitikk som har til hensikt å øke produksjonen, vil dermed forsterke klimaproblemet. Da er det at profilen på tiltakene blir av betydning. Da blir investeringene i «miljø» lettere å begrunne - og lettere å svelge. Men da nærmer vi oss også grunnfjellet - den avgjørende konfliktlinjen i vår forståelse. Det er her schizofrenien ligger.
  • Eksempelets makt, Kommentar av Kjetil Elsebutangen i Dagsavisen 23.12.08
    Danmark ber hele verden inngå en klimaavtale med store CO2-kutt i København neste år. Selv klarer de ikke engang å innfri sine egne forpliktelser i Kyoto-avtalen fra 1997.
  • Satser på forskning og miljø, Dagsavisen (NTB) 22.12.08
    Barack Obamas siste utnevnelser er et varsel om at han vil satse tungt på forskning og på kampen mot klimaendringer, et klart brudd med Bush-administrasjonen.
  • Misforstått klimapolitikk, Kronikk av Tormod Vaaland Burkey i Dagbladet 22.12.08
    Den ørkesløse debatten om i hvilken grad man skal kjøpe kvoter eller redusere utslipp av klimagasser her hjemme, er helt misforstått. Hele poenget med kvotehandel er at det er et middel for å nå målet om utslippsreduksjoner hjemme.
  • Med grønnfarge fra hav og skog, Kommentar av Arnt Even Bøe i Stavanger Aftenblad 21.12.08
    Når EU ruster seg til klimakamp, må alle delta - også EØS-medlemmet Norge.
  • Månelanding uten ingeniører?, Kommentar av Ketil Solvik-Olsen i Dagsavisen 19.12.08
    Det mangler fundamentale gjennombrudd innen CO2-rensing. Dette liker ikke regjeringen å høre. De har tross alt satt seg politiske mål, og da passer det dårlig når ingeniørene sier tidsfrister og kostnadskalkyler ikke er realistiske.
  • Røde tall i regnskapet, Kronikk av Peter Johan Schei og Erik Steineger i Dagbladet 19.12.08
    Norsk miljødebatt har en økende skjevhet. Den dreier seg mer og mer om klimaendringer, kvotehandel og teknologiske løsninger og stadig mindre om naturødeleggelser og artsutrydding.
  • Livsgassen på jorda, Debatt av Per Engene i Nationen 18.12.08
    Det er trist å sjå kor skremde folk kan bli av feilinformasjonen bak CO2-hysteriet slik Thomas Cottis demonstrerer det i Nationen 15.12. 08.
  • Kivalina vaskes på havet, Dagbladet.no 18.12.08
    Innbyggerne i Alaska-landsbyen saksøker 24 olje- og energiselskaper for global oppvarming.
  • Fornybar framtid, Kommentar av Åslaug Haga i Dagsavisen 18.12.08
    Norge bør ha som mål å bli en betydelig eksportør av rein og fornybar energi. Vi har alle forutsetninger for å få dette til ved klok bruk av vår lange kyst, rikelige vannkraft og mange kloke hoder.
  • Og alle venter på Obama, Kommentar av Kato Nykvist i Nationen 17.12.08
    Forventningene til en ny kurs i USAs klimapolitikk er skyhøye. Vi snakker ikke om en ubetydelig kursendring - verden forventer at USA skal gå fra komplett klimaignoranse til å innta en ledertrøye.
  • USA med på laget, Lederkommentar i Bergens Tidende 17.12.08
    Klimapolitikk styrker USAs posisjon. Barack Obama må gripe sjansen, og vi tjener alle på det.
  • Obamas miljøløft, Lederkommentar i Aftenposten 17.12.08
    Uten USA vil det ikke kunne bli noen verdensomspennende koordinering av miljøkampen. Med USA i førersetet er muligheten for å nå frem så uendelig mye større.
  • Obama gir verdens miljøforkjempere håp, VG (NTB) 17.12.08
    Barack Obamas valg av energiminister bærer bud om en grønn revolusjon i USA.
  • Haga krever grønn krisepakke, Aftenposten (NTB) 17.12.08
    Åslaug Haga (Sp) krever at milliarder av regjeringens varslede krisepakke går til økt satsing på bioenergi og vindmøller.
  • Tier om CO2-rensing på Melkøya, Dagsavisen 17.12.08
    Et halvt år etter at SFT ba regjeringen kreve utredning av CO2-håndtering på Melkøya, har miljøvernminister Erik Solheim fortsatt ikke svart.
  • Økt støtte til Jens' «månelanding», Dagsavisen 17.12.08
    Nordmenn blir stadig mer positive til utbygging av gasskraftverk med CO2-rensing. Men satsing på fornybar energi er likevel mye mer populært.
  • Bærekraft foran profitt, Kronikk av Finn Roar Bruun i Nationen 17.12.08
    Så lenge miljørisikoen er så alvorlig og de konsekvensreduserende tiltakene for petroleumsvirksomhet er så usikre, er det uforsvarlig av Stortinget å åpne for utbygging av et nytt oljefelt.
  • Bush stikker kjepper i hjulene for Obama, Aftenposten 16.12.08
    Vedtar nye lover som blant annet åpner for dumping av kullavfall og bygging av kraftverk nær verneområder.
  • Skal redde USAs klimarykte, Vårt Land (NTB) 16.12.08
    Obamas velger en nobelprisvinner i fysikk og spesialist på fornybar energi til energiminister.
  • Stø kurs mot miljøkrise?, Kronikk av Sigmund Hågvar i Dagbladet 15.12.08
    I sin berømte bok «Collapse - How societies choose to fail or succeed» viser vitenskapsmannen Jared Diamond hvordan våre valg i krisetider enten redder et samfunn eller lar det gå til grunne. Hvordan kan for eksempel et samfunn ødelegge seg selv ved å hogge ned all tilgjengelig skog?
  • - Klimaendringer er massedrap, Dagbladet (NTB) 12.12.08
    Øystaten Tuvalu synker i havet hvis den globale oppvarmingen får vannet til å stige. - Folkemord, mener presten Tafue M. Lusama.
  • Dårlig klima på EU-toppmøtet, Aftenposten.no 12.12.08
    EU-toppmøtet krangler nå om gjennomføringen av EUs klimapakke. Den svenske statsministeren, Fredrik Reinfeldt, spår lange og vanskelige forhandlinger.
  • Behov for grønn krisepakke, Kommentar av Gunnar Kvassheim i Dagbladet 12.12.08
    Den økonomiske krisen rammer hardt og må møtes med krisetiltak. Vi er også inne i en klimakrise som krever et bredt spekter av tiltak. Det er viktig at de virkemidlene som tas i bruk rettes både mot den økonomiske krisen og klimakrisen. Her er det ikke tale om enten eller, men både og.
  • - Norge kaster bort milliarder av bistandskroner, Dagbladet.no 11.12.08
    I kveld drar miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til polske Posnan i forbindelse med pågående klimaforhandlinger der de fleste land er representert. Kirkens Nødhjelp er sterkt kritisk til liten bevegelse rundt forhandlingsbordet.
  • Regjeringen i klimaeksil, Kommentar av Rune Borren i Dagsavisen 11.12.08
    Det siste året har statsministeren bedrevet klimaretorikk fra utlandet. Det er prisverdig at statsministeren reiser verden rundt for å se på klimaødeleggelsene, men han er trolig ikke mannen til å iverksette konkrete miljøbevarende tiltak her hjemme.
  • «Grønn» krisehjelp, E24 11.12.08
    Erik Solheim vil bruke krisemidler på fornybar energi, miljøstandard i bygg og energiøkonomisering.
  • Fra seminar til handling, Lederkommentar i Dagbladet 08.12.08
    Frankrikes president Nicolas Sarkozy mislyktes lørdag i å overtale ni EU-land i øst om å akseptere store kutt i klimautslippene. EU-kommisjonen har foreslått å kutte CO2-utslippene med 20 prosent innen 2020, men de østlige medlemslandene er sterkt avhengig av kullkraft og mener planen er urettferdig.
  • - Forskning er ikke politikk, abcnyheter 06.12.08
    Astrofysikerene gir seg ikke. De mener solen blir undervurdert som påvirker av verdens klima.
  • Kasper, Jesper og Riis-Johansen, Kommentar av Paal Frisvold i E24 06.12.08
    EUs målsetninger vil etablere mekanismer som kan redde klimaet. Hvorfor henger Norge så etter?
  • Lær av Afrika, Dagsavisen 06.12.08
    Afrika byr på noen av verdens beste eksempler på hvordan turisme kan være bra for folk, dyr og natur.
  • Oljestrid om Soria Moria II, Lederkommentar i Nationen 05.12.08
    Det er vanskeligere å si nei til oljeboring i nord i en krisetid med truende arbeidsledighet. Men bevisstheten om viktigheten av å beskytte sårbar natur og fiskeressurser vokser også. Motstanderne har både fiskerne, forskerne og miljøvernerne på sin side. De har dessuten nå folkeflertallet på sin side.
  • - Må forberede oss på klimaendringer, Aftenposten 05.12.08
    Miljøvernministeren gir nå 13 millioner til en gruppe som skal forberede oss på klimaendringene. De skal peke ut hvor vi er sårbare og hvordan vi kan tilpasse oss.
  • Spår krav om erstatning for klimaødeleggelser, Dagens Næringsliv (NTB) 04.12.08
    Verden kan komme til å trenge en egen ordning for å sikre kompensasjon til ofre for klimaendringer. Hvis ikke kan det komme enorme rettslige erstatningskrav, tror miljøorganisasjonen WWF.
  • Krever klimaregnskap av regjeringen, VG (NTB) 04.12.08
    Opposisjonen på Stortinget ber regjeringen i løpet av januar avgi rapport om hvorvidt klimaforliket er blitt fulgt opp i praktisk politikk.
  • Pengene eller livet?, Kommentar av Terje Dahl i Dagsavisen 02.12.08
    Når det gjaldt en finanskrise som kunne minske økningen i norske inntekter så handlet regjeringen umiddelbart, men når det gjelder en klimakatastrofe som kan ødelegge levevilkårene for oss alle så blir det med praten.
  • Vekst som mantra, Kronikk av Ger Liv Valla og Arild Hermstad i Aftenposten 02.12.08
    Hvis ikke finanskrisen blir langvarig vil klimautslippene fra Norge og de fleste andre land fortsette å vokse i årene som kommer, selv om det trolig betyr at vi glir inn mot en varmekatastrofe. Årsaken er først og fremst at «vekst» fortsetter å være det overordnede mantraet for all økonomi og politikk.
  • Fremtiden er geotermisk månelanding, Kommentar av Helge Samuelsen i Stavanger Aftenblad 02.12.08
    Verden står overfor store problemstillinger både når det gjelder klima, miljø og energitilførsel som må løses, eller tas konsekvensene av innen kort tid.
  • Brasil lover å bremse raseringen av regnskogen, Dagens Næringsliv (NTB) 02.12.08
    For første gang setter Brasil konkrete mål for å bremse ødeleggelsen av regnskogen i Amazonas. Myndighetene i landet sier den nye planen er mulig takket være et fond hvor Norge er en viktig bidragsyter.
  • Kvotesommel, Lederkommentar i Aftenposten 02.12.08
    Ting tar tid. Klimapolitikken er dessverre intet unntak, og Norge gjør det ikke nødvendigvis bedre.
  • Veien til en fossilfri framtid, Kommentar av Erik Solheim i Dagsavisen 01.12.08
    Etter min mening trenger ikke Norge være noen pådriver for å utvinne alle tenkelige oljeressurser, som oljesand i Canada eller oljefelt i våre egne sårbare nordområder. Det er mer framtidsrettet å satse på andre energikilder og energieffektivisering.
  • Svir av enda mer energi, Dagsavisen 01.12.08
    Energibruken øker både i boligblokker, kirker, hoteller og forretningsbygg. Samtidig er nye kontorbygg mer energisultne enn eldre kontorbygg.
  • Danskene tror ikke på drivhuseffekten, Aftenposten (NTB) 30.11.08
    Forskere anklager statsminister Anders Fogh Rasmussen for å forvirre befolkningen.
  • Kvoteflopp for regjeringen, VG 30.11.08
    Stoltenberg-regjeringen innrømmer nå at det ikke blir noen statlige kjøp av klimakvoter i år. Målet var å kjøpe kvoter for en halv milliard kroner.
  • Shoppingpartiet SV, Kommentar av Steinar Lem i Dagbladet 29.11.08
    Med SV-lederen som finansminister har shoppingen i Norge økt kronisk, sammen med klimautslippene - helt til en brå finanskrise slår innover verden. Nå ber hun folk flest shoppe like mye som vi hadde gjort uten krise, altså mer enn noen sinne, uavhengig av behovet for ny flatskjerm, og uavhengig av de økologiske effektene.
  • Unyansert fra Lem, Debatt av Roger Schjerva i Dagbladet 27.11.08
    SV er opptatt av både å løse klimaproblemene og den økonomiske krisen. Da må vi stimulere et bærekraftig forbruk. Dagens produksjons- og forbruksmønstre har for stor belastning på natur og miljø. Dette betyr imidlertid ikke at vi skal slutte å forbruke eller at vi skal glede oss over en økonomisk krise man håper kan gi en kortvarig reduksjon i klimagassutslippene.
  • Underlig klimagranskning, Debatt av Hans Martin Seip i Aftenposten 27.11.08
    Per Jan Langerud, som kaller seg klimagransker, kommer med gale påstander i Aftenposten 23. november.
  • Optimister i en drømmeverden, Kronikk av Otto M. Martens i Adresseavisa 26.11.08
    Klimaforliket vil bare være meningsfullt hvis politikken prioriterer full sysselsetting, med nyttige og meningsfylte jobber, uten vekst i materielt og energikrevende forbruk. Da kan Norge bli det foregangsland og pådriver i klimapolitikken som klimaforliket forutsetter. Gjennom en ny opplysningskampanje må demokratiet samle krefter nok til å stå imot kreftene som presser på for å fortsette med «business as usual».
  • Isen smelter - EU trekker nordover, Aftenposten 26.11.08
    Etterhvert som isen smelter øker interessen for Arktis. EU og Europaparlamentet ønsker å delta i «gullrushet«.
  • 45 millioner til mer bioenergi, Nationen 26.11.08
    Forskningsrådet støtter prosjekter som kan øke bruken av bioenergi i Norge.
  • EU kan redde industri, Klassekampen 24.11.08
    EU-kommisjonen innrømmer at EUs CO2-skatter fungerer dårlig, og vurderer nå kraftige fritak. Industrien jubler, mens miljøvernerne fortviler.
  • SV skal fortsette i regjering, Dagsavisen 24.11.08
    - Vi har en klar ambisjon om at Norge skal ta et særlig ansvar og påta oss store forpliktelser internasjonalt. De rike landene i Vesten har et historisk ansvar for klimaendringene, og Norge står i en særstilling fordi vi tjener oss steinrike på å pumpe opp olje og gass, sier Holmås.
  • Solheim bekrefter alvoret, Debatt av Thomas Cottis i Nationen 20.11.08
    På bakgrunn av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sine svar i Nationen 17.11. er realiteten at verden må halvere utslippene av klimagasser i løpet av et par år og deretter må utslippene videre ned mot null før 2040 for at kloden skal være beboelig for våre barn og barnebarn. Alle vi som har barn eller ønsker å sette barn til verden: Vi må stille krav til politikerne om å gjøre tilstrekkelige klimakutt umiddelbart.
  • Er klimakvoter moderne avlat?, Debatt av Anders A. Engelskjønn i Nationen 20.11.08
    Daglig tilføres atmosfæren på jorden cirka 1,5 ganger Norges årlige utslipp av klimagasser fra fossilt brensel. Midt oppi dette lager våre politikere og økonomer «finurlige ordninger» med blant annet klimakvoter og produksjon av bioenergi som går på bekostning av regnskog og matforsyning.
  • Klimariset bak speilet, Lederkommentar i Dagbladet 19.11.08
    Fortsetter USA og resten av verden i sitt vante spor risikerer vi at gjennomsnittstemperaturen øker med seks grader, ifølge IEA-rapporten. Det vil føre til uopprettelig skade på mennesker og miljø, ifølge ekspertene. Og da vil det ikke hjelpe med all verdens nødpakker.
  • Obama lover kamp mot klimaendringer, Dagsavisen (NTB) 19.11.08
    Påtroppende president Barack Obama lover at USA skal føre an i kampen mot klimaendringer.
  • Kina krever gratis teknologi fra vesten, E24 19.11.08
    Kina går i bresjen for 77 utviklingsland som krever at vesten skal dele med seg av sin avanserte miljøteknologi.
  • I klimakrigenes tid, Kommentar av Sjur Holsen i Bergens Tidende 17.11.08
    Finanskrisen er det rene teselskapet mot det som kan komme. Snart.
  • Førevar i klimakrisen, Debatt av Arne Johan Vetlesen og Beate Sjåfjell i Aftenposten 17.11.08
    Nils Petter Gleditsch og Bjart Holtsmark fortsetter 2. november sin kritikk mot vår kronikk 11. september, nå med tilslutning av Tor Benjaminsen. I stedet for polemikk med dem, ønsker vi heller å fokusere på hva vi sammen kan gjøre for å møte en av menneskehetens største utfordringer: klimakrisen.
  • Svar om klimaendringene, Debatt av Erik Solheim i Nationen 17.11.08
    Det er ingen grunn til å underslå at klimaendringene kan få dramatiske følger på mye kortere sikt enn 200 år.
  • Røver'n kommer, Kommentar av Fredrik Wandrup i Dagbladet 15.11.08
    «En slik temperaturøkning vil føre til ragnarokk,» skriver avisas reporter. Men vi leter forgjeves etter en faktaboks som forteller hva det egentlig betyr. Vi får heller ty til «Voluspå». Der står det at sola blir svart og at stjernene slukner. Ikke et ord om det i Dagens Næringsliv.
  • Smarte som maur, Kronikk av Øyvind Vada og Petter Braathen i Morgenbladet 14.11.08
    Bør vi tenke på oss selv som maur i en maurtue for å løse våre globale problemer?
  • Føre var i stedet for kunnskap?, Debatt av Arne W. Grønhaug, Morten Jødal og Tom V. Segalstad i Aftenposten 14.11.08
    Høstens klimadebatt i Aftenpostens spalter har gått mellom "åtte bekymrede forskere", og Nils Petter Gleditsch, Bjart Holtsmark og Tor A. Benjaminsen. Sentralt har vært kravet til vitenskapelig kunnskap og publisering, som grunnlag for klimaråd til besluttende myndigheter.
  • Klimamilliarder i retur til Norge, Aftenposten 14.11.08
    Klimakvoter som skal bidra til bygging av vann- og vindkraft i fattige land, kan gi Norge store inntekter.
  • En dårlig idé, Lederkommentar i Bergens Tidende 14.11.08
    Fremskrittspartiets Kjetil Solvik-Olsen vil lage et nytt energi- og klimadepartement. Det er ingen god tanke - i hvert fall ikke nå.
  • IEA varsler ragnarokk, Dagens Næringsliv 13.11.08
    Uten svært omfattende, svært kostbare og, for mange mennesker, svært upopulære tiltak mot økt forbruk av fossile energikilder, kan gjennomsnittstemperaturen på kloden stige med opptil seks grader på lang sikt, advarer Det internasjonale energibyrået (IEA).
  • Oljefondet vil ha klimakutt, Aftenposten 12.11.08
    Klima blir en viktig faktor for å styre verdens pengeinvesteringer i fremtiden. En ny klimaavtale er nødvendig for å sikre god avkastning av oljepengene, mener Norges Bank.
  • Vil flytte Maldivene, Aftenposten 12.11.08
    Landets nye president vil ta konsekvensene av klimaendringene, og ser seg om etter landområder for å flytte øystaten.
  • To grader varmere, debatt av Tor A. Benjaminsen i Aftenposten 03.11.08
    11. september hevdet åtte forskere fra Concerned Scientists Norway at en global oppvarming på to grader vil føre til omfattende forørkning, folkevandringer og ressurskonflikter.
  • På stadig tynnere is, debatt av Nils Petter Gleditsch og Bjart Holtsmark i Aftenposten 03.11.08
    Hvis vi serverer beslutningstagere og opinion en rekke myter og egen synsing, vil klimapolitikken få utilsiktede virkninger med store kostnader.
  • Forskerne mangler dokumentasjon, debatt av Nils Petter Gleditsch i Aftenposten 02.11.08
    I en kronikk i Aftenposten hevdet forskere i Concerned Scientists Norway at to graders temperaturstigning vil drive milliarder av mennesker på flukt og føre til ressursbetingede politiske konflikter.
  • Handler på førevarprinsippet, debatt av Dag O. Hessen, Arne Johan Vetlesen, Beate Sjåfjell, Christina Voigt og Karl Georg Høyer i Aftenposten 27.10.08
    FN og EU har stilt seg bak målet om at den globale temperaturøkningen ikke må overstige to grader. Vår kronikk 11. september, forfattet med tre andre forskere, beskrev den alvorlige faren allerede ved to grader.
  • Dagens dommedagsprofeter, kommentar av Bjart Holtsmark i E24 10.10.08
    Dommedagsprofetier er ikke noe nytt under solen. Av en besynderlig grunn er slike profetier populære og mange har en tendens til å hisse seg kraftig opp dersom man forsøker å plukke dommedagsprofetier fra hverandre for å tegne et mer optimistisk bilde av fremtiden.


Søk:

Avansert søk

Desmond Tutu om "tilpasning" til klimaendringer:


I en verden hvor rikdom og muligheter er så skjevt fordelt, er det lett å glemme at vi er en del av et menneskelig fellesskap. Nå som vi begynner å se konsekvensene av klimaendringene verden over, må hver av oss reflektere over hva det betyr å være en del av dette fellesskapet.

”Tilpasning” blir en eufemisme for sosial urettferdighet på en global målestokk. Mens borgerne i den rike verden er beskyttet mot skade og ubehageligheter, blir de fattige, de sårbare og de sultne hver dag eksponert for klimaendringenes harde virkelighet.

Utdrag fra erkebiskop Desmond Tutu's bidrag til UNDPs Human Development Report 2007/2008

Sagt om klimamøtet i Poznan:

"Finanskrisen må ikke svekke kampen mot klimakrisen, gjentok den ene toppolitikeren etter den andre på FNs klimamøte i Polen før helgen. Likevel er det nettopp det som skjer."

Kjetil Elsebutangen
i Dagsavisen 16.12.08

"Verdens ledere må bruke de neste månedene på å løse finanskrisen ved tiltak som også fåri gang den snuoperasjonen som er nødvendig for å redde klimaet på kloden. Da kan det skapes et bedre klima i forhandlingene som sikrer verden en god klimaavtale i København i desember 2009."

Arild Hermstad
i
FIVH 14.12.08

"Mye tyder på at særlig de rike landene venter på at USAs nye president Barack Obama skal tre inn på klimascenen med sin tryllestav. Det holder ikke hvis man vil ha en klimaavtale i København."

Lederkommentar
i
Dagbladet 14.12.08

"Klimaforhandlingene som etter to uker ble avsluttet i Polen i går, ble omtrent så vellykket som det var grunn til å vente. Selv om resultatene ikke kan sammenlignes med suksessen i Brussel, er det av stor betydning at det nå er lagt et grunnlag for at verden kan forhandle frem en ny avtale i København om ett år."

Lederkommentar
i
Adresseavisa 13.12.08

"Klimaforhandlingene står i stampe fordi de rike landene verken vil påta seg nye utslippskutt eller hjelpe u-land med penger og teknologi."

Kinas klimaambassadør
Yu Qingtai
til
Dagsavisen 13.12.08

"I det store og hele gikk forhandlingene som forventet. De siste diskusjonene om finansiering av tilpasning i u-land understreker at det er et stort gap i forhandlingene mellom industriland og utviklingsland."

Pressemelding fra
Miljøverndepartementet 13.12.08

"Klimaforhandlingene i Polen beveget seg i sneglefart. Det er svært skuffende at man ikke klarte å komme lenger i diskusjonen om utslippskutt for rike land. Men arbeidsplanen som ble vedtatt for de videre forhandlingene gjør at det fortsatt er håp om å få på plass en avtale neste år."

Lars Haltbrekken
i
Norges Naturvernforbund 12.12.08

"Action Aid tror fortsatt det er tid til å få til en god avtale i København neste år, men Poznan har gjort at fjellet som må bestiges har blitt mye brattere."

Tom Sharman
i
The Guardian 12.12.08

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.