Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2014

Sider:  « 123 »
Danmark med plan for samstemtpolitikken
mandag 23. juni 2014

Danmark med plan for samstemtpolitikken

- Nå skal hensynet til verdens fattige også telle med, skrev den danske avisa Information forrige uke. Bakgrunnen var at handels- og utviklingsminister Mogens Jensen hadde lagt fram en handlingsplan for politikksammenheng for global utvikling. Det er kanskje noe å tenke på også for vår egen regjering, som droppet utviklingsministerposten nettopp for å styrke innsatsen for verdens fattige på alle politikkområder?


Jobbskaping, egeninteresser og utviklingspolitikk
torsdag 19. juni 2014

Jobbskaping, egeninteresser og utviklingspolitikk

Alle er enige om at jobbskaping er viktig for utvikling, men det er lettere sagt enn gjort. Det viste også interpellasjonsdebatten på Stortinget 5. juni. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fikk imidlertid ikke klart svar fra utenriksminister Børge Brende (H) på om, og eventuelt hvordan, han vil løfte jobbskaping som ny prioritering i utviklingspolitikken. Brende mener legitimiteten til vårt økonomiske system står på spill, men hva med norske egeninteresser, f.eks. i Tanzania?


Klesbaroner, moteslaver og levelønn
torsdag 12. juni 2014

Klesbaroner, moteslaver og levelønn

Det er vanskelig "å jobbe seg ut av fattigdom" når lønna ikke er til å leve av. Sammen med Aftenposten har FIVH i år satt temaet på dagsorden med serien "Sweatshop" - om "klesbaroner" og "moteslaver" i tekstilindustrien. Knut Arild Hareide (KrF) mener regjeringen bør kreve at alle de store kleskjedene oppgir hvor de produserer klærne. Han får støtte fra både Aftenposten og Forbrukerrådet, men ikke forbrukerminister Solveig Horne (FrP).


Ikke kutt infostøtten!
onsdag 28. mai 2014

Ikke kutt infostøtten!

- Ikke kutt infostøtten! Det er det samstemte budskapet fra norske organisasjoner etter regjeringens signaler om kutt, omlegging og mulig avvikling. De oppfordrer bl.a. regjeringen til å "lære av andres feil", påpeker at "det er disse pengene som muliggjør den mest effektive utviklingspolitikken" og at "det er et spørsmål om den norske demokratimodellen". KrFs Kjell Ingolf Ropstad oppfordrer regjeringen til å droppe eventuelle kuttplaner og på debattmøte i Oslo denne uka tok FrP-rådgiver Pål Arne Davidsen til orde for å "roe ned litt".


#infostøttenfunker
torsdag 15. mai 2014

#infostøttenfunker

Utenriksminister Børge Brende (H) hevder at infostøtten ikke når ut til brede lag av folket og at det ikke har vært et formål med ordningen å engasjere etablerte NGO-miljøer. Begge deler er feil. Tvert imot har infostøtten gitt svært gode resultater i tråd med føringer lagt av et bredt flertall på Stortinget. På twitter formidler organisasjonene i disse dager eksempler på dette under hashtaggen #infostøttenfunker. Brendes alternativ derimot, funket ikke.


#debattstruping
tirsdag 13. mai 2014

#debattstruping

Sist uke svarte europaminister Vidar Helgesen (H) på spørsmål i Stortinget fra Bård Vegar Solhjell (SV) om informasjonsstøtten til norske organisasjoner. På vegne av utenriksministeren varslet Helgesen omlegging og trolig kutt for å få økt "bistandseffekt". Organisasjonene frykter at det er "utviklingseffekten" og den kritiske debatten om utviklingspolitikken som vil rammes. På twitter kommenterte de regjeringens svar med hashtaggen #debattstruping.


Tore Linné Eriksens verden på nett
onsdag 23. april 2014

Tore Linné Eriksens verden på nett

Sist høst gikk professor i utviklingsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tore Linné Eriksen, av med pensjon og ble bl.a. hyllet som "akademisk folkeopplyser". Som mangeårig støttespiller for organisasjoner og andre engasjert i opplysningsarbeid om internasjonale utviklingsspørsmål etterlater han seg nå sin "verden på nett", i tillegg til andre aktuelle nettressurser.


Norge uten "ekstraterritorielt ansvar"?
fredag 11. april 2014

Norge uten "ekstraterritorielt ansvar"?

Som eier av Oljefondet og med økende næringslivssatsing i utenriks- og utviklingspolitikken har Norge fått anbefalinger fra FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK-komiteen) om ivaretakelse av såkalt "ekstraterritorielt ansvar". I den ferske meldingen om forvaltningen av oljefondet avviser imidlertid regjeringen et slikt ansvar for disse menneskerettighetene. FIAN er uenig og Rebekka Borsch i Venstre kaller det "dobbeltmoralsk og uetisk".


Exit Etikkrådet?
mandag 07. april 2014

Exit Etikkrådet?

- Kloke grep, mente VG, men ellers møter finansminister Siv Jensen (FrP) motbør fra mange hold etter at hun fredag foreslo å styrke oljefondsetikken ved bl.a. å legge ned det uavhengige Etikkrådet. Med skepsis fra både KrF og Venstre, så vel som opposisjonen, er det høyst usikkert om hun får flertall i Stortinget for nedleggelse. Jonas Gahr Støre (Ap) er imidlertid åpen for å se på mulighetene for å flytte beslutningsmyndighet ut av Finansdepartementet til Norges Bank.


Menneskerettigheter og utvikling
fredag 04. april 2014

Menneskerettigheter og utvikling

Utenriksminister Børge Brende (H) får bred støtte fra sivilsamfunnet for sitt initiativ til en ny melding til Stortinget om menneskerettigheter. I tillegg til å understreke at menneskerettigheter er mer enn ytrings- og forsamlingsfrihet peker imidlertid mange på at Norge også må feie for egen dør og etterlyser bl.a. oppfølging av FNs veiledende prinsipper for menneskerettigheter og næringsliv. Danmark lanserte sin strategi denne uka.


Taktskifte i utviklingspolitikken?
fredag 28. mars 2014

Taktskifte i utviklingspolitikken?

Et samlet Storting er enig i at økonomisk vekst, investeringer, næringsliv og handel er avgjørende for utvikling og fattigdomsbekjempelse. Derfor så ikke alle i opposisjonen det store taktskiftet i utviklingspolitikken da utenriksminister Børge Brendes utenrikspolitiske redegjørelse ble drøftet i går. Kanskje vil taktskiftet bli tydeligere når den vanskelige samstemtpolitikken skal konkretiseres i bl.a. regjeringenes varslede melding om globalisering og frihandel?


Skatteflukt, skjulte penger og utviklingspolitikk
tirsdag 25. mars 2014

Skatteflukt, skjulte penger og utviklingspolitikk

Mens EU sist uke trappet opp "skattejakten" for å finansiere egen utvikling minnet et knippe unge afrikanere i en kronikk i avisa Vårt Land om at "skatteflukt skader alle land, men har mest ødeleggende effekt på utviklingsland i Sør". Fokus på skatteflukt og skjulte penger øker derfor i både Sør og Nord. Det gjenstår å se om skatt er tilstrekkelig på radaren til utenriksminister Børge Brende, som idag varslet reform av utviklingspolitikken.


Klimadugnad og broen til framtiden
fredag 21. mars 2014

Klimadugnad og broen til framtiden

Ny klimarapport fra FN kommer neste uke og stadig flere er enige med Ellen Hambro i Miljødirektoratet: vi har det kjempetravelt. Elektrifisering av Utsirahøyden og oljefondets investeringer i olje, gass og kull har preget klimadagsorden i Stortinget. Samtidig har miljø- og fagbevegelse tatt til orde for en "klimaløsning nedenfra" og regjeringen tatt sats med klimadugnad uten klimaskepsis for å styrke klimaforliket. Trenger vi likevel et framtidsombud?


Frihandel - mot fattigdom eller mest for de rike?
onsdag 19. mars 2014

Frihandel - mot fattigdom eller mest for de rike?

- En friere verdenshandel er nødvendig for å skape vekst og nye jobber, vårt viktigste middel i kampen mot fattigdom, skrev utenriksminister Børge Brende i Aftenposten nylig. Andre frykter at WTO-avtalen fra desember og den forestående frihandelsavtalen (TTIP) mellom EU og USA i større grad vil fremme de rikes og storselskapenes interesser, som også kan ramme Norge.


Våpeneksporten fortsetter som før
torsdag 06. mars 2014

Våpeneksporten fortsetter som før

- For første gang siden 2005 er det ikke lenger politisk enighet om reglene for norsk våpeneksport, kunne NTB fortelle i midten av februar. Tilløp til endring ser likevel ut til å ha rent ut i sanden. Våpeneksporten fortsetter som før og Norges Fredslag frykter fortsatt eksport til diktaturer. Slikt blir det neppe flere samstemtpolitiske "smilefjes" av, hverken til Arbeiderpartiet eller den blåblå regjeringen, fra Kirkens Nødhjelp. Det vil Changemaker gjøre noe med.


Sider:  « 123 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?